Foto: AP/Scanpix

Tūkstošiem līdzjutēju pirmdien lidostā "Rīga" no Londonas sagaidīja divkārtējo olimpisko čempionu BMX riteņbraukšanā Māri Štrombergu, kurš pēc svinīgās sagaidīšanas atzina, ka "atkal pārskrējušas tās patīkamās tirpiņas pāri ķermenim".

Izkāpjot no lidmašīnas, Štrombergu ar skaļām ovācijām sveica līdzjutēji. Pēc izkāpšanas no lidmašīnas, Štrombergs izgāja pa vairāk nekā 100 jauno BMX riteņbraucēju izveidoto "aleju".

Pēc valsts himnas izskanēšanas svinīgās uzrunas teica Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, Latvijas Riteņbraukšanas federācijas viceprezidents Jānis Siliņš un Valmieras domes priekšsēdētājs Inesis Boķis.


Ar muzikāliem sveicieniem uzstājās Gustavo un dīdžejs Toms Grēviņš, kurš, līdzīgi kā pirms četriem gadiem pēc Pekinas olimpiskajām spēlēm, izveidojis speciālu dziesmas versiju, iekļaujot sporta komentētāja Māra Rīmeņa tiešraidēs izrunātos tekstus par Štromberga uzvaru.

"Paldies, ka ieradāties sagaidīt ne tikai mani, bet visu komandu. Tas ir tas rezultāts, ko daudzi cilvēki neredz, kas ir ieguldīts un kam esam gājuši cauri. Liels paldies trenerim Ivo Lakučam un diviem čaļiem, ar kuriem esmu trenējies dienu no dienas visu šo laiku. Tie ir Rihards Veide un Edžus Treimanis," teica divkārtējais olimpiskais čempions Māris Štrombergs. "Viņi ir bijuši savā ziņā tie, kuri grūtā brīdī vilkuši uz priekšu un treniņos rādījuši labu piemēru, ko vajag un kā vajag. Mums nekad nav bijusi labāka komanda, un visi trīs, kas trenējamies kopā, mūsu attiecības ir tādas, ka esam labi draugi arī ārpus BMX."

Tikmēr Lakučs pateicās visam tehniskajam personālam un pārējiem treneriem. "Jūs redziet – lai izcīnītu zelta medaļu, cik daudziem cilvēkiem ir jāpiedalās tajā."

Pēc svinīgās ceremonijas Štrombergs tiešraidē Latvijas televīzijā atzina, ka viņu atkal pārņēmušas patīkamās emocijas, kas bijušas pēc finiša. "Emocijas nāca lēnām, bet ieraugot tos cilvēkus un uzliekot to dziesmu [Toma Grēviņa dziesmu], atceroties finālu - tās [emocijas] nāk atpakaļ. Un tāpat kā pēc Pekinas, kad noklausoties dziesmu, tās tirpiņas pāriet pār ķermeni. Neaprakstāmi... Nav vārdu. Šie mači ir mans augstākais punkts karjerā – varbūt ne fiziskā, bet psiholoģiskā ziņā noteikti."

Pēc svinīgās ceremonijas visa BMX komanda ilgu laiku pavadīja, sniedzot autogrāfus, bet vēlāk ar īpašu divstāvīgo autobusu sportisti devās uz Valmieru, kur vakarpusē arī gaidāma svinīgā sagaidīšana.

Atgādinām, ka XXX Vasaras olimpiskajās spēlēs Londonā BMX sacensībās Štrombergs triumfēja piektdien, kļūstot par divkārtējo olimpisko čempionu. Štrombergs ir pirmais divkārtējais olimpiskais čempions pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas un trešais Latvijas sportists, kurš Vasaras olimpiskajās spēlēs divas reizes ticis pie zelta medaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!