Foto: AFP/Scanpix/LETA

Latvijas svarcēlājs Ritvars Suharevs pēc savas debijas olimpiskajās spēlēs un Tokijā izcīnītās sestās vietas nebija apmierināts ar parādīto sniegumu, jo bija cerējis pacīnīties par medaļām.

Suharevs pēc raušanas disciplīnas, kurā viņš pacēla 163 kilogramus, atradās piektajā pozīcijā, turklāt vien divus kilogramus atpaliekot no otrās vietas. Grūšanā viņš pievarēja 195 kilogramus, ar 358 kilogramiem summā ieņemot sesto vietu. Visi trīs uzrādītie rezultāti ir viņa personīgie rekordi šajā svara kategorijā.

"Nesaņēmos. It kā biju gatavs uz lielāku svaru raušanā un arī grūšanā, bet nesanāca," pat pēc sestās vietas ne visai priecīgs bija 22 gadus vecais sportists. "Liels satraukums, tomēr pirmā olimpiāde. Vispār lielie mači sen nav bijuši. Pēdējais bija Eiropas čempionāts (aprīļa sākumā), tad liela pauze un tagad uzreiz olimpiāde."

"Nervi. Nebija gatavs," sacensību gaitu raksturoja pieredzējušais Latvijas svarcelšanas treneris Eduards Andruškevičs. "Raušanā pie 158 kilogramiem (pirmajā neveiksmīgajā mēģinājumā) nepabeidza kustību, otrais mēģinājums ar 158 kilogramiem arī nebija labs, bet 163 kilogrami bija ideāli pacelti. Viņš treniņā rauj 165 un bijuši arī 168 kilogrami. Ja Suharevs pirmajā mēģinājumā būtu pacēlis 158 kilogramus, tad tālāk būtu mēģināts celt 163 kilogramus un arī 166 kilogramus. Tas bija plāns. Tas daudz ko dotu, un tad grūšanā jau būtu uzreiz citādāk."

Suharevs olimpiskajās spēlēs dzīvoja pēc Latvijas laika un centās ievērot režīmu, kas pieskaņots Latvijas laika joslai. Sportists atzina, ka tas nav traucējis un fiziski juties ļoti labi. Arī Andruškevičs piebilda, ka sacensības risinājās pulksten 10 pēc Latvijas laika, kad ierasti viņiem ir treniņš.

Sarunas noslēgumā Suharevs vēlreiz atzīst, ka varējis nostartēt labāk, un tas paliks atmiņā no olimpiskās debijas. "Ar visiem varēju pacīnīties par medaļu. Tagad pēc pusotra mēneša būs Eiropas čempionāts junioriem, kur centīšos parādīt to labāko sniegumu. Nebūs atpūtas. Atlidosim mājās un uzreiz dosimies uz treniņnometni."

Suharevs ir viens no diviem Latvijas svarcēlājiem, kas startē Tokijā. 3. augustā pulksten 13.50 sacensības svara kategorijā līdz 109 kilogramiem sāks Artūrs Plēsnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!