Foto: Reuters/Scanpix

Brazīlijas tiesa pirmdien no apcietinājuma atbrīvojusi spekulācijā ar olimpisko spēļu biļetēm apsūdzēto Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) izpildkomitejas locekli, Īrijas Olimpiskās komitejas (OCI) prezidentu Patriku Hikiju, taču viņam aizliegts pamest Brazīliju.

Hikijs no Bangu maksimālās drošības cietuma atbrīvots veselības stāvokļa dēļ. Apcietinājumā viņš atradās kopš 17. augusta, kad tika aizturēts luksusa viesnīcas "Windsor Hotel" numuriņā. Uzreiz pēc aresta Hikijam kļuva slikti ar sirdi, un amatpersona tika nogādāta slimnīcā, taču pēc diennakts viņu tomēr pārveda uz cietuma kameru.

Riodežaneiro tiesas tiesnesis Fernandu de Almeida paziņoja, ka 71 gadu vecajam Hikijam atcelts arests, jo, būdams uz brīvām kājām, viņš nevar iespaidot lietas izmeklēšanas gaitu. Tāpat par atbrīvošanas iemeslu kalpojušas arī arestētā problēmas ar veselību, tomēr Hikijam, kurš ir ne tikai augsta ranga SOK amatpersona, bet arī Eiropas Olimpiskās komitejas (EOC) prezidents, aizliegts pamest Brazīliju.

Pēc apcietināšanas Hikijs paziņoja, ka uz laiku aptur savu darbību minētajās organizācijās.

Hikijs tiek turēts aizdomās par līdzdalību spekulācijā ar dārgām Riodežaneiro olimpisko spēļu VIP biļetēm. Brazīlijas policija Olimpiādes laikā kādam spekulantam konfiscēja gandrīz 1000 šādu biļešu, kuras sākotnēji piederējušas OCI. Šīs biļetes tika konfiscētas kādam īram Kevinam Džeimsam Melonam un viņa palīdzei Barbarai Karnjeri, kuri tika aizturēti. Abi arestētie strādāja kompānijā "THG Sports", kurai Īrijā bija tiesības izplatīt 2012. gada Londonas un 2014. gada Soču olimpisko spēļu biļetes, taču tai nebija tiesību tirgot Riodežaneiro spēļu biļetes.

Brazīlijas prokuratūra izmeklēšanas laikā noskaidrojusi, ka, pārdodot biļetes par spekulatīvām cenām, iesaistītie varētu būt nopelnījuši trīs miljonus dolāru (2,68 miljonus eiro). Tiek ziņots, ka biļetes, kuru nomināls bija 1400 ASV dolāru (1250 eiro), tirgotas par 8000 dolāriem (7160 eiro).

Zīmīgi, ka saistībā ar biļešu spekulāciju aizdomās tiek turēts arī Anglijas futbola kluba Ipsvičas "Town" īpašnieks Markuss Evanss, kura arestam ir izdots orderis.

Tāpat aizdomās turēto statusā ir trīs OCI funkcionāri, Kevins Kiltijs, Dermots Henihens un Stīvens Martins, kuriem 21.augustā policija konfiscēja pases, lai viņi nevarētu pamest Brazīliju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!