Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pirmā transpersona olimpisko spēļu vēsturē Lorela Habarda pirmdien palika bez rezultāta Tokijas olimpisko spēļu svarcelšanas sacensībās sievietēm virs 87 kilogramiem.

Habarda raušanas disciplīnā veica neveiksmīgus mēģinājumus pacelt 120 un 125 kilogramus smagu svara stieni. Grūšanas disciplīnā Jaunzēlandes sportiste nestartēs, tādējādi paliekot bez rezultāta.

Jaunzēlandes Olimpiskā komiteja pirms Tokijas spēlēm atbalstīja kvalifikācijas prasības izgājušās Habardas kandidatūru. Tā tika pamatota, norādot uz svarcēlājai atbilstošajam testosterona līmenim organismā, kas atbilst Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prasībām.

43 gadus vecā Habarda dzimuma maiņu veica 2012. gadā, bet piecus gadus vēlāk atkal pievērsās svarcelšanai, kurā viņa bija startējusi arī kā vīrietis. Teju katrs viņas starts starptautiskās sacensībās izpelnījies ažiotāžu un protestus no citām dalībniecēm. Neskatoties uz to, jaunzēlandiete 2017. gadā izcīnīja sudrabu pasaules čempionātā svara kategorijā virs 90 kilogramiem.

Sportiste reti runā ar medijiem, un arī šo spēļu laikā vairākkārt atteikusi žurnālistiem. 2017. gadā viņa Jaunzēlandes radio atzina, ka viņa neuzskata sevi par "karognesēju" transpersonām, kuras nodarbojas ar sportu: "Mans mērķis nav mainīt cilvēku nostāju," teica Habarda. "Ceru, ka viņi atbalstīs mani, bet nevēlos viņiem likt to darīt."

Sacensībās uzvarēja ķīniete Lī Veņveņa, kura kopā pacēla 320 kilogramus (140+180). Sudraba medaļu izcīnīja Lielbritānijas sportiste Emīlija Kampbela (122+161=283), bet pie bronzas godalgas tika amerikāniete Sāra Roblsa (128+154=282).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!