Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Norvēģijas vieglatlēts Karstens Varholms otrdien Tokijas olimpisko spēļu finālā laboja pasaules rekordu 400 metru barjersprintā, izcīnot zelta medaļu.

Superātrajā fināla skrējienā Varholms finišēja 45,94 sekundēs, paša pirms mēneša sasniegto rekordu labojot par 0,76 sekundēm. Toreiz viņš Dimanta līgas posmā pārspēja 1992. gada olimpiskajās spēlēs uzstādīto Kevina Janga rezultātu (46,78 sekundes).

Sudraba medaļu ar jaunu Ziemeļamerikas rekordu – 46,17 sekundēm – izcīnīja ASV barjersprinteris Rejs Bendžamins. Ar bronzas godalgu un jaunu Dienvidamerikas rekordu izcēlās brazīlietis Alisons dos Santuss, kurš finišēja 46,72 sekundēs.

Finiša taisnes sākumā Bendžamins pietuvojās Varholmam un teju nonāca līdzās norvēģim, taču pēc pēdējās barjeras olimpiskais čempions sāncensim neatstāja nekādas cerības.

"Šis ir tik traki," par uzstādīto rekordu organizatoru pārstāvjiem teica norvēģis. "Šis ir noteikti lielākais brīdis manā dzīvē. Tas norāda uz visu – ieguldītajām stundām, visu trenera darbu."

"Sapņoju par to kā maniaks. Visu laiku pavadu, domājot par to, tāpēc pēdējās medaļas dabūšana manai kolekcijai šo visu noslēdz. Es nevaru pagulēt. Esmu par to domājis tūkstošiem stundu," atzina Varholms, kuram jau bija pasaules un Eiropas čempiontituli, kā arī pasaules rekords.

"Nepieskāros pat vienai barjerai. Pēdējos metros pat spēju atrast vēl jaunu ātrumu, tā kā "wow"," spēja vien noteikt sportists.

Ceturtās vietas ieguvējs Kirons Makmāsters finišēja 47,08 sekundēs un laboja Britu Virdžīnu rekordu. Ar savu sezonas labāko rezultātu piektais bija Kataras skrējējs Abderrahmans Samba, kurš finiša līniju šķērsoja 47,12 sekundēs.

Sestās vietas ieguvējs Jasmani Kopello no Turcijas ar 47,81 sekundi atkārtoja nacionālo rekordu, bet Rasmusa Megi finišs 48,11 sekundēs ļāva viņam labot Igaunijas rekordu. Astotais finišēja itālis Alesandro Sibilio (48,77 sekundes).

Savukārt zelta medaļu tāllekšanā sievietēm izcīnīja Vācijas sportiste Malaika Mihambo. 2019. gada pasaules čempione ar otro lēcienu (6,95 metri) bija jau nodrošinājusi bronzas medaļu, taču pēdējā piegājienā aizlēca 7,00 metrus tālu, izraujot uzvaru.

Iespējas atbildēt bija Londonas spēļu čempionei Britnijai (ASV) Rīsai un Nigērijas pārstāvei Esei Brumei, taču vieglatlētes nespēja uzlabot 6,97 metrus tālos rezultātus, sacensības noslēdzot attiecīgi otrajā un trešajā pozīcijā.

Septiņas finālistes iepriekš karjerā bija sasniegušas septiņu metru atzīmi, bet otrdien tik tālu lēca vien čempione.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!