Foto: Publicitātes foto

Bez olimpiskā čempiona Māra Štromberga un Eiropas čempiona Edža Treimaņa Latviju Londonas olimpiskajās spēlēs BMX riteņbraukšanā vīriešiem pārstāvēs arī Rihards Veide, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas BMX izlases treneris Olafs Lakučs.

Veide šī gada Eiropas čempionāta kopvērtējumā palika otrais, zaudējot vienīgi Treimanim.

"Noteicošais sportistu atlasē bija pirms pusotra gada pieņemtie atlases kritēriji, kuros viss bija pateikts ļoti vienkārši - tie sportisti, kas Latvijai dos visvairāk punktu Nāciju rangā, arī brauks uz Olimpiādi," stāstīja Lakučs.

Šobrīd UCI pasaules BMX rangā Štrombergs atrodas sestajā vietā, Treimanis ieņem desmito vietu, bet Veide ir 18.pozīcijā.

Pēc tam ceturtais šobrīd ir 32.vietā esošais Toms Mankus.

Kā ziņots, Latvija pasaules rangā, kas publicēts pēc pasaules čempionāta noslēguma ieņem ceturto vietu vīriešu konkurencē. Pirmās piecas valstis ieguva pa trim ceļazīmēm uz Olimpiādi.

Pagājušajā nedēļas nogalē notikušajā pasaules čempionātā finālā iekļuva vienīgi Štrombergs, tomēr tajā viņš pēc kritiena palika pēdējais, astotais, turklāt vēlāk arī tika diskvalificēts.

No pārējiem Latvijas sportistiem Treimanis un Mankus izstājās ceturtdaļfinālā, bet Veide nepārvarēja kvalifikāciju.

"Runājot par pasaules čempionātu, varbūt īsti neder teiciens, ka varēja labāk, jo, ja mēs būtu varējuši labāk, tad tas arī būtu izdarīts. Tomēr īpaši nepārdzīvojam un neesam sašutuši, jo šī trase nebija īsti piemērota mūsu puišiem," teica Latvijas izlases treneris. "Šī bija maziņa, īsa, dinamiska trase, bet mums labāk patīk garākas un tehniskākas, jo ātrums ne vienmēr izpaužas pirmajā taisnē."

"Kopumā puiši ir saglabājuši savu līmeni un neviens nav nokritis zemāk," Lakučs izteica optimismu pirms Olimpiādes.

"Pasaules čempionātā brīžiem bija arī liels haoss, jo sportisti no valstīm ar mazākām kvotām brīžiem nežēlīgi cīnījās savā starpā," treneris izteica šaubas, vai divus mēnešus pirms olimpiskajām spēlēm ir lietderīgi tik ļoti riskēt.

Kā ziņots, otrdien Starptautiskā Riteņbraukšanas federācija (UCI) paziņoja, ka Latvija Londonā būs viena no 12 valstīm, kas BMX būs pārstāvēta arī sieviešu konkurencē, jo pie ceļazīmes uz Olimpiādi tikusi arī Sandra Aleksējeva.

Iepriekšējā Pasaules kausa posmā, kas risinājās Nīderlandes pilsētā Papendālē, Aleksējevai neizdevās pārvarēt kvalifikāciju, bet pasaules čempionātā viņa aizkļuva līdz pusfinālam.

"Jau Papendālē, kas ir Londonas trases kopija, pavīdēja neliels cerību stariņš, ka pie labvēlīgas apstākļu sakritības varam iebraukt labāko nāciju vidū pasaules čempionātā," atcerējās Lakučs. "Savukārt pasaules čempionātā pēc ceturtdaļfināla pārvarēšanas jau sākām rēķināt."

Latvija tikusi pie ceļazīmes sieviešu vidū, jo visas valstis nav izmantojušas sev pienākošās ceļazīmes, tāpēc Latvija pēc snieguma pasaules čempionātā saņēmusi vienu vietu kā labākā no valstīm, kas nebija kvalificējusies Olimpiādei.

"Ja noņemam nost stiprās valstis, Sandra turpat vien blakus labākajām sportistēm ir," uzsvēra Lakučs. "Ļoti speciāli uz Olimpiādi negājām, bet cerība bija. Iekļūšana starp labākajām 16 sportistēm ir labs sasniegums."

Pēc pasaules čempionāta Štrombergs aizdevās uz ASV, kur viņam plānota piedalīšanās vairākos vietējā čempionāta posmos, tomēr kopumā Latvijas izlases gatavošanās olimpiskajām spēlēm notiks savās mājās.

"Mums ir viss nepieciešamais, lai pienācīgi sagatavoties, ieskaitot divas labas trases," teica Lakučs. "Gatavošanās procesā nekas īpašs nemainīsies, jo olimpiskās spēles jau vien ir tāpat kā Superkrosa sacensības. Vienīgais, dalībnieku mazāk."

"Jāizdara viss, lai pēc diviem mēnešiem sportisti būtu 100% formā," Lakučs teica, ka Štrombergs pašlaik ir jau tikpat kā optimālajā formā, bet Treimanim un Veidem vēl nedaudz jāpieliek.

"Parasti esam pieraduši sezonu sākt aprīlī un kulmināciju sasniegt augustā uz pasaules čempionātu," atgādināja Lakučs. "Šogad mums sezona sākās pirms diviem mēnešiem, un tagad vēl atlikušie divi mēneši ir optimālais laiks, lai sagatavotos."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!