Foto: LETA
Latvijas džudists Konstantīns Ovčiņņikovs pirmajā Londonas olimpisko spēļu mačā cīnījies ļoti labi, tomēr nespēja izmantot savu vienīgo iespēju, pēc dueļa pastāstīja sportista treneris un arī sparinga partneris Vsevolods Zeļonijs.

Kā ziņots, 1/16 fināla mačā svara kategorijā līdz 81 kilogramam Ovčiņņikovs piekāpās brazīlietim Leandru Gilheiru, kurš pēdējās divās Olimpiādēs izcīnīja bronzu svara kategorijā līdz 73 kilogramiem, bet šajās sacensībās izlikts ar pirmo numuru.

"Ja mēs nebūtu Olimpiādē, bet parastās sacīkstēs, teiktu, ka Konstantīns cīnījās lieliski," Latvijas žurnālistiem pastāstīja 2000.gada Sidnejas olimpisko spēļu bronzas godalgas ieguvējs Zeļonijs. "Viņš izpildīja visu programmu. Gatavojāmies tieši šādai cīņai, un bija reālas iespējas uzvarēt. Īpaši labs bija viens metiens, tomēr neizdevās to pabeigt."


"Olimpiādē ir jāizmanto visas iespējas - viena iespēja gadās vienmēr, un šoreiz tās neizmantošana maksāja visu," stāstīja Zeļonijs. "Mēs izdarījām maksimumu - Ovčiņņikovs ar sacensību pirmo numuru cīnījās ļoti labi."

"Šī cīņa bija jau kā fināls, jo nākamā būtu bijusi daudz vieglāka, bet, ja tiktu uzvarēta arī tā, būtu garantēta vismaz vieta "zaudētāju zarā"," Zeļonijs norādīja uz nepateicīgo izlozi. "Arī tālāk brazīlietim viegli nebūs, jo visi ir gatavi maksimāli. Ovčiņņikovs cīnījās pareizi un neļāva pretiniekam izdarīt ieplānoto - nedeva viņam iespēju, bet neizmantoja arī savējo."

Zeļonijs atzina, ka brīdinājumi bija strīdīgi, bet tas olimpiskajās spēlēs ir normāli.

"Tiesnesis bija lojāls brazīlietim, un tas ir normāli - pirmajam numuram uzreiz ir avanss, bet, ja neesi pirmais, tad vajag sevi pierādīt," uz subjektivitāti norādīja eksperts. "Tas bija redzams arī pēdējās 15 sekundēs, kad tiesnesis brazīlietim ļāva uz partera mierīgi novest cīņu līdz beigām, liedzot Ovčiņņikovam cerības uz "zelta metienu"."

"Pēc šīs cīņas vieta pieciniekā būtu bijusi ļoti reāla. Nerunāsim par medaļu, bet vieta pieciniekā tiešām varēja būt," Zeļonijs vēlreiz pažēlojās par nepateicīgo izlozi.

Līdzīgus vārdus teica arī otrs Ovčiņņikova treneris Oļegs Baskins. "Viņš bija ļoti labi sagatavojies, un arī mūsu taktika bija pareiza. Tomēr brazīlietim vairāk paveicās, un arī pieredze droši vien nospēlēja viņam par labu."

"Tiesāšana nebija laba, un neredzu, par ko Konstantīns bija pelnījis soda punktu," stāstīja Baskins. "Vajadzēja būt papildu laikam. Jā, Ovčiņņikovs bija noguris, bet arī pretinieks tāds bija."

"Konstantīns ļoti gatavojās šīm sacensībām, tāpēc tagad noteikti pārdzīvo," Baskins meklēja iemeslus, kāpēc Ovčiņņikovs uzreiz pēc mača atteicās runāt ar žurnālistiem. "Droši vien viņš cīņas laikā pietiekoši neatslābinājās un pārāk daudz domāja."

Zīmīgi, ka Ovčiņņikovs par savu pretinieku uzzināja vien šorīt, kaut izloze bija notikusi jau pāris dienas iepriekš. "Tomēr jau pirms tam treniņos mēs, treneri, centāmies modelēt pretinieka cīņas stilu."

Pēc pāris dienām sacensības aizvadīs otrs Latvijas džudists Jevgēņijs Borodavko, kurš startē svara kategorijā līdz 100 kilogramiem.

"Viņam vismaz pirmā kārta būs vieglāka, bet tikai pirmā. Cerams, ka šajā cīņā izdosies ieiet labā ritmā," stāstīja Baskins. "Jevgēņijs savu pretinieku jau zina. Viņš pašlaik vēl atrodas Rīgā un pārāk nesatraucas."

Kā ziņots, Gilheiru svara kategorijā līdz 81 kilogramam 2010.gada pasaules čempionātā izcīnīja otro vietu, bet pērn pasaules čempionātā ieņēma trešo pozīciju.

Savukārt Ovčiņņikovs pasaules čempionātos nav bijis augstāk par 17.vietu (2009.gadā), bet šogad izcīnīja trešo vietu Eiropas čempionātā. Tāpat pēdējās divās sezonās Ovčiņņikova kontā ir divas trešās vietas Pasaules kausa posmos.

Ovčiņņikovs Londonā piedalījās savās pirmajās olimpiskajās spēlēs karjerā.

Starptautiskā Džudo federācija (IJF) tiesības piedalīties četrgades svarīgākajā turnīrā bija piešķīrusi arī Vladimiram Osnačam svara kategorijā virs 100 kilogramiem, tomēr viņam Londonas Olimpiāde ies secen, jo sportists vēl nav pilnībā atguvies no pagājušā gada augustā Turcijā piedzīvotās smagās autoavārijas.

Citam Latvijas džudistam Osnača nopelnīto ceļazīmi nav tiesību izmantot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!