Foto: AFP/Scanpix
Pārāk lielā vēja dēļ svētdien atceltas Krievijas pilsētā Hantimansijskā paredzētās sezonas noslēdzošā Pasaules kausa posma masu starta sacensības, kur uz starta bija jāiziet arī Latvijas izlases līderim Andrejam Rastorgujevam.

Iesākumā svētdien plkst. 11:20 pēc Latvijas laika bija jānotiek 12,5 kilometru masu starta sacensībām dāmām, taču stiprā vēja dēļ tās tika pārceltas uz plkst. 15:45, kamēr kungiem 15 kilometru distancē trasē bija jādodas plkst. 14.

Tomēr pēc neilga laika sacensību rīkotāji nolēma svētdien paredzētos startus atcelt pavisam, turklāt vēja dēļ nokrita arī viens no sacensību apgaismojuma stabiem.

Kā zināms, Rastorgujevs šī posma ievadā vispirms guva devīto vietu desmit kilometru sprintā, bet sestdien ieņēma 13. vietu 12,5 kilometru iedzīšanas distancē.

Pasaules kausa kopvērtējumā triumfu sev jau iepriekš bija garantējis titulētais francūzis Martēns Furkads, kurš sezonas laikā guva 1151 punktu. Otrajā vietā ar 820 punktiem bija norvēģis Juhanness Tingness Bē, bet trešais ar 806 punktiem sekoja krievs Antons Šipuļins.

Furkads nesenajā pasaules čempionātā izcīnīja četras zelta medaļas un Pasaules kausa kopvērtējumā triumfējis piekto sezonu pēc kārtas.

Savukārt Rastorgujevs ar 394 punktiem sezonas noslēgumā atrodams 20. vietā.

Pagājušajā sezonā Rastorgujevs Pasaules kausa kopvērtējumā ieguva 27. vietu, kas salīdzinājumā ar gadu iepriekš bija kritums par deviņām pozīcijām.

Šajā sezonā Rastorgujevs augstvērtīgākos rezultātus sasniedzis Ziemeļamerikas etapos - Kenmorā (Kanādā) bija piektais sacensībās ar masu startu, bet Preskailā (ASV) izcīnīja septīto vietu sprintā.

Savukārt pasaules čempionātā, kas pagājušās nedēļas nogalē noslēdzās Norvēģijā, Rastorgujevs trīs reizes iekļuva labāko trīsdesmitniekā, gūstot 20. vietu sprintā, 26. vietu masu starta sacensībās un 27. vietu iedzīšanā.

Pasaules kausa kopvērtējumā dāmām ar 1074 punktiem līdz ar to uzvarēja čehiete Gabriela Soukalova, kurai ar 1028 punktiem sekoja nesenajā pasaules čempionātā trīs zelta, divas sudraba un vienu bronzas medaļu izcīnījusī francūziete Marī Dorēna-Abēra.

Tikmēr trešo vietu kopvērtējumā ar 944 punktiem ieņēma itāliete Doroteja Vīrere.

Savukārt Latvijas dāmu izlases līdere Baiba Bendika ar 122 punktiem sezonu noslēgusi 49. pozīcijā.

Bendika šonedēļ Hantimansijskā izcīnīja 37. vietu sprintā un 35. vietu iedzīšanā, bet ar to bija par maz, lai kvalificētos masu startam.

Ja pirms šīs sezonas Bendika Pasaules kausa sacensībās nekad nebija tikusi labāko sešdesmitniekā, šoreiz viņa ne tikai ievērojami uzlaboja savus rezultātus, bet pat aizvadīja pāris sensacionālus startus. Arī viņai labākie etapi bija Ziemeļamerikā - Latvijas sportiste februāra sākumā Kanādā pārsteidza biatlona sabiedrību, izcīnot augsto piekto vietu sprinta sacensībās, kas ir labākais rezultāts Latvijas dāmu biatlona vēsturē. Līdz tam viņa nekad Pasaules kausa posmos nebija iekļuvusi pirmajā četrdesmitniekā. Arī pēc tam Latvijas sportiste spēja parādīt atzīstamus rezultātus, jo nākamajā posmā ASV viņa sprintā izcīnīja 15. vietu, bet iedzīšanā pakāpās divas pozīcijas augstāk.

Kaut pasaules čempionātā Bendika palika aiz pirmā sešdesmitnieka, Hantimansijskā latviete atkal atgriezās labāko četrdesmitniekā.
Tiesa, Latvijai neizdevās iekļūt starp 25 izlasēm Nāciju rangā dāmām, paliekot 26. pozīcijā. Tas nozīmē, ka arī nākamajā sezonā Latviju Pasaules kausā varēs pārstāvēt tikai viena sportiste.

Kā zināms, Latvijas biatlona izlasē pavasarī notika lielas pārmaiņas un galvenā trenera amatā atgriezās Vitālijs Urbanovičs, turklāt viņam tagad palīdz kādreizējie valsts biatlonisti Ilmārs Bricis un Jēkabs Nākums. Tiesa, Rastorgujevs šovasar turpināja trenēties atsevišķi no pārējās komandas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!