Foto: LETA
Latvijas biatlonisti Baiba Bendika un Daumants Lūsa svētdien izcīnīja 12. vietu jauktajā individuālajā stafetē Zviedrijā notiekošajā Pasaules kausa sezonas pirmajā posmā.

Latvijas biatlonisti sašāva visus mērķus, talkā ņemot septiņas rezerves patronas.

Par sacensību uzvarētājiem tika kronēti francūži Martēns Furkads no Marī Dorēna-Abēra, kuri sašāva visus mērķus un izmantoja četras rezerves patronas, distanci veicot 35 minūtēs un 43,5 sekundēs.

Otrās vietas ieguvēji austrieši Simons Eders un Līza Terēza Haugere finišā uzvarētājiem zaudēja 16,0 sekundes. Austrijas duets šautuvē izmantoja sešas rezerves patronas un aizvēra visus mērķus.

Savukārt trešajā vietā ierindojās vācieši Franciska Preisa un Ēriks Lesers, kuri francūžiem zaudēja 25,2 sekundes, ugunslīnijā izmantojot piecas rezerves patronas.

Tikmēr Latvijas duets uzvarētājiem zaudēja trīs minūtes un 2,8 sekundes, kas deva 12. vietu.

Pirmajā šaušanā Bendika bija nekļūdīga, tā brīža līderei Preisai zaudējot 16,2 sekundes. Savukārt otrajā šaušanā cēsniecei nācās izmantot divas rezerves patronas, līderei Preisai zaudējot 44,5 sekundes un noslēdzot pirmo desmitnieku. Trešajā šaušanā Lūsa bija nekļūdīgs, kas Latvijai ļāva pakāpties uz devīto pozīciju. Tiesa, nākamajā ugunslīnijā tika izmantota viena rezerves patrona, kas atmeta uz desmito vietu, līderim Furkadam zaudējot minūti un 18,4 sekundes.

Piektajā šaušanā Bendika šāva bez kļūdām, kas ļāva atgriezties devītajā pozīcijā, bet sestajā bija jāizmanto vēl viena rezerves patrona. Stafeti latviete nodeva desmitajā pozīcijā, tobrīd līderiem zaudējot minūti un 56,2 sekundes. Septītajā šaušanā Lūsa pievienoja vēl divas rezerves patronas, taču saglabāja vietu desmitniekā. Savukārt astotajā šaušanā latvietim vēl viena rezerves patrona, bet no ugunslīnijas viņš izslēpoja desmitais. Tomēr turpinājumā Lūsu apsteidza baltkrievs Sergejs Bočarņikovs un norvēģis Ēmils Hegle Svensens, Latvijai finišējot 12. vietā.

Kā vēstīts, Latvijas izlases līderis Andrejs Rastorgujevs sliktās pašsajūtas dēļ šajās sacensībās nolēma nestartēt, viņa vietā uz starta izejot Lūsam.

Šo sacensību formātā katrs sportists veic četras šaušanas. Sacensības sāk dāmas, kas veic divus 1,5 kilometru apļus, kā arī guļus un stāvus šaušanu. Uzreiz pēc otrā apļa un šaušanas, kad pabeigti nopelnītie soda apļi, kas ir 75 metrus gari jeb uz pusi īsāki kā klasiskajās distancēs, trasē uz diviem apļiem tādā pat formātā dodas vīri. Pēc tam vēlreiz startē dāmas un tad vēlreiz vīri, kuriem pēc noslēdzošās šaušanas nepieciešams veikt vēl vienu apli līdz finišam.

Trešdien dāmas sacentīsies 15 kilometru individuālajā distancē, bet ceturtdien kungiem būs starts 20 kilometros. Sestdien norisināsies sacensības sprintā, bet svētdien notiks iedzīšana.

Vēstīts, ka Norvēģijas biatlona izlases komanda svētdien izcīnīja uzvaru Pasaules kausa pirmā posma sacensībās 2x6+2x7,5 kilometru jauktajā stafetē. Norvēģijas komandas sastāvā startēja Marte Olsbū, Fannija Hūrna Birkelanda, leģendārais Ūle Einārs Bjērndālens un Juhanness Tingness Bē. Savukārt otro vietu izcīnīja Vācijas kvartets, bet trešajā vietā palika Itālija.

Pagaidām Bendika ir vienīgā Latvijas dāma, kura kvalificējusies Pasaules kausam, līdz ar to jauktajā stafetē latvieši šajā posmā nepiedalījās.

Savukārt vīru sacensībās bez izlases līdera Rastorgujeva Pasaules kausam kvalificējušies arī Daumants Lūsa un Roberts Slotiņš. Uz 2018. gada olimpiskajām spēlēm ar pilnu stafetes komandu varēs braukt pirmās 20 valstis pēc šī gada Nāciju kausa rezultātiem, bet Latvija pērn bija 23. vietā.

Pasaules kausa sezonā šogad notiks deviņi posmi. Savukārt pasaules čempionāts gaidāms nākamā gada februārī Hohfilcenē, Austrijā.

Aizvadīto sezonu Rastorgujevs noslēdza 20. vietā Pasaules kausa kopvērtējumā, kas salīdzinājumā ar gadu iepriekš bija kāpums par septiņām pozīcijām, bet vēl gadu iepriekš viņš guva 16. vietu. Rastorgujevs augstvērtīgākos rezultātus aizvadītajā sezonā sasniedza Ziemeļamerikas posmos - Kenmorā (Kanādā) viņš bija piektais sacensībās ar masu startu, bet Preskailā (ASV) izcīnīja septīto vietu sprintā. Karjeras laikā Rastorgujevs četras reizes izcīnījis ceturto vietu Pasaules kausa sacensībās, bet uz goda pjedestāla viņam vēl nav izdevies kāpt.

Tikmēr Latvijas dāmu izlases līdere Baiba Bendika pagājušajā sezonā tika pie pirmajiem Pasaules kausa punktiem karjerā un sezonu noslēdza 49.pozīcijā. Latvijas sportiste Kanādā pārsteidza biatlona sabiedrību, izcīnot augsto piekto vietu sprinta sacensībās, kas ir labākais rezultāts Latvijas dāmu biatlona vēsturē. Līdz tam viņa nekad Pasaules kausa posmos nebija pat iekļuvusi pirmajā četrdesmitniekā. Arī pēc tam Latvijas sportiste spēja parādīt atzīstamus rezultātus, jo nākamajā posmā ASV viņa sprintā izcīnīja 15.vietu, bet iedzīšanā pakāpās divas pozīcijas augstāk.

Pasaules čempionātā šogad Latvijas sportisti palika bez augstvērtīgiem rezultātiem, tiesa, Rastorgujevs trīs reizes iekļuva labāko trīsdesmitniekā, gūstot 20. vietu sprintā, 26. vietu masu starta sacensībās un 27. vietu iedzīšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!