Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijas biatlona izlasei ir finansiālas problēmas un šobrīd esot iztērēta visa nauda, bet nākotne ir miglā tīta, intervijā laikrakstam "Diena" teicis Latvijas Biatlona federācijas prezidents Jānis Bērziņš.

Pēc vairāku līderu aiziešanas no biatlona gan vīrieši, gan sieviešu komandā jaunajiem sportistiem pagaidām nav bijušu augstu panākumu, kas ļautu kandidēt uz iekļūšanu Latvijas Olimpiskajā vienībā A sastāvā. Izpaliekot panākumiem, biatlonistiem jau kuro sezonu ir finansiālas problēmas, tādējādi pirms sezonas nav iespējams realizēt visu ieplānoto treniņu darbu.

Kā norāda Bērziņš, finansiālais jautājums ir nozīmīgākais pirms sezonas.

"Pirms Vankūveras gadu no gada bija aptuveni pa 15 tūkstošiem latu uz katru sportistu vienai sezonai. Es nerunāju par sponsoriem, bet gan par valsts atbalstu. Tolaik budžeta lielāko daļu veidoja nauda no Latvijas Olimpiskās vienības. Kopējais budžets tobrīd bija kungiem ap 120 tūkstošiem, sievietēm – ap simt tūkstošiem latu.

"Uz šo brīdi par visiem kopā nav simt tūkstošu... No valsts finansējuma caur LOV ienāca 10 000 latu. LOV sastāva sportistam plus alga vēl kādi septiņi tūkstoši… Kādi 20 000 caur LOV programmām. Vēl 9600 latu gadā caur Sporta veidu federāciju atbalstu. Pārējie 60 000 jāsavāc ar cepuri rokā," turpina Bērziņš, atklājot, ka šobrīd savāktā nauda jau ir iztērēta. "Faktiski budžeta vairs nav. Komanda aizsūtīta uz "pirmo sniegu" ar cerību, ka būs arī par ko atbraukt atpakaļ."

Vīriešu biatlona izlasē pirmajos trijos Pasaules kausa posmos startēs Edgars Piksons, Andrejs Rastorgujevs, Arturs Koļesņikovs, Rolands Pužulis un Toms Praulītis. Neviena no dāmu izlases sportistēm pagaidām nav ieguvusi tiesības startēt pirmajos Pasaules kausa posmos. Katrā individuālā distancē Latvija drīkstēs gan pieteikt tikai trīs sportistus.

Tikmēr pārējiem izlases komandas dalībniekiem jāsāk sezona ar mēģinājumiem kvalificēties startiem Pasaules kausos, izpildot normatīvu IBU kausa pirmajos posmos. Šajās sacensībās startēs Žanna Juškāne, Inga Paškovska, Baiba Bendika, Krišjānis Meirāns, Daumants Lūsa, Jānis Bērziņš un Mārcis Paeglītis.

Pēc Bērziņā teiktā, iepriekšējie komandas līderi neplāno iesaistīties izlasē. Bricis pēc karjeras beigšanas pagājušajā sezonā vēl palīdzēja Latvijas izlasei, taču šosezon viņš ir Lietuvas sieviešu izlases treneris. Savukārt Madara Līduma neplānojot atgriezties sportā. "Kā viņa pati teica, viņai ir citas prioritātes dzīvē radušās," norāda Bērziņš.

"Pirms dažiem gadiem [Ilmārs] Bricis bija sagatavojis tāmi uz sevi kā sportistu – 30 000 latu sezonā. Pēc būtības tur nebija nekā lieka. Šī tāme bija ļoti reāla un nepieciešama labu rezultātu uzrādīšanai. Bet es varu atcerēties "slavenā četrinieka" laikus, kad finanses uz cilvēku bija 15 tūkstošu. Un tad bija rezultāti! Madarai šī tāme bija vairāk vai mazāk līdzvērtīga, bet tādu summu mēs nevaram atrast uz vienu cilvēku," par bijušo līderu finansiālajām prasībām teica LBF prezidents.

Bērziņš intervijā arī atklāja nepatīkamus faktus saistībā ar Briča meitu Aneti Brici, ar kuru savulaik arī bija saistītas cerības. " Diemžēl viņai tā motivācija bija diezgan vāja. Turklāt viņai bija samērā lielas problēmas ar disciplīnu, ar iekšējās kārtības noteikumiem. Arī ar alkohola lietošanu. Šo pavasari viņa netika no izlases padzīta, bet viņai kā 18 gadu slieksnim pārkāpušai bija jāsagatavo tā saucamā eiropase uz ieroci. Lai to izdarītu, jānokārto eksāmens un jāiegūst atestāts, ko viņa neizdarīja. Ja viņas tēvs nebūtu viņu spiedis nodarboties ar biatlonu, domāju, ka viņa pat tik tālu nebūtu tikusi."

Biatlona jaunā sezona sāksies 24.novembrī ar Pasaules kausa pirmā posma sacensībām Zviedrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!