Foto: F64

Pieredzējušais Latvijas biatlonists Ilmārs Bricis svētdien izcīnīja 19. vietu IBU kausa sezonas otrajās sacensībās, tādējādi kvalificējoties Pasaules kausam.

46 gadus vecajam Bricim šīs sacensības ir ļoti svarīgas, lai izpildītu Pasaules kausa kvalifikāciju un varētu piedalīties jau sezonas nākamajā posmā.

Sezonas otrajās otrā līmeņa sacensībās uzvaru izcīnīja Matvejs Jeļisejevs, bet Bricis katrā no divām šaušanām pieļāva pa kļūdai, uzvarētājam finišā zaudējot divas minūtes un 31,2 sekundes, kas latvietim deva 19. pozīciju.

Briča rezultāts atbilda 100,60 IBU kvalifikācijas punktiem, bet kvalifikāciju varēja izpildīt, nopelnot 125 punktus.

Bricis pagājušajā sezonā bija viens no Latvijas izlases treneriem, taču šajā starpsezonā viņš nopietni gatavojies, lai atgrieztos kā biatlonists.

Bricis biatlonista karjerai pielika punktu 2012. gadā, bet pēc tam viņš sāka strādāt ar Lietuvas izlasi, ko vadīja arī Soču olimpiskajās spēlēs. Latvietis karjeras laikā ir izcīnījis divas bronzas medaļas pasaules čempionātos – 2001. gadā 20 kilometru individuālajā distancē un četrus gadus vēlāk desmit kilometru sprintā. Tāpat Bricis piedalījies sešās olimpiskajās spēlēs, kur labākais sasniegums ir 2006. gadā Turīnā izcīnītā ceturtā vieta iedzīšanā.

Latvijas sportists vairākas reizes kāpis uz goda pjedestāla arī Pasaules kausa posmos.

Vēl svētdien no Latvijas sportistiem 47. vietā ierindojās Vladislavs Ņedaivodins, kurš neizvēra divus mērķus. Ņedaivodins tika pie 130,53 IBU kvalifikācijas punktiem tādējādi nenopelnot ceļazīmi uz Pasaules kausu, kam viņam pietrūka 15 sekunžu. Tikmēr 69. vietu ieņēma Ingus Deksnis, kuram šaušanā četras kļūdas.

Deksnis un Ņedaivodins ir talantīgākie Latvijas jaunie biatlonisti, pavasarī vairākas reizes tiekot divdesmitniekā Eiropas čempionātā junioriem.

Sacensību finišu sasniedza 111 sportisti.

Tikmēr 7,5 kilometru sprintā dāmām Žanna Juškāne neaizvēra septiņus mērķus, sacensību uzvarētājai Markētai Davidovai zaudējot četras minūtes un 27,1 sekundi, kas viņai deva 58. vietu. Tikmēr Anna Muižnece arī nesašāva septiņus mērķus, būdama vēl gandrīz minūti lēnāka un ierindojoties desmit pozīcijas zemāk.

Sprinta sacensībās dāmām finišu sasniedza 83 biatlonistes.

Sprinta sacensības bija paredzētas sestdien, bet slikto laikapstākļu dēļ tās tika pārceltas uz svētdienu. Tā kā sestdien netika aizvadītas sacensības, Latvijas biatlonistiem nebija iespēju censties izpildīt kvalifikāciju dalībai Pasaules kausā. Tas nozīmē, ka Latvija nestartēs svētdien Pasaules kausa sezonu atklājošajās jauktās stafetes sacensībās, jo šobrīd dāmu konkurencē spēcīgākā līmeņa sacensībām kvalificējusies vien Baiba Bendika, bet Žannai Juškānei un Andai Muižniecei piektdien kvalifikāciju neizdevās izpildīt.

Ziņots, ka Bricis savās atgriešanās sacensībās piektdien izcīnīja 60.vietu IBU kausa posma pirmajās sprinta sacensībās, un tas bija labākais rezultāts no latviešiem, kas startēja.

Vēl piektdien no Latvijas sportistiem 97. vietā ar septiņām kļūdām palika Ingus Deksnis, kurš finišēja divas minūtes lēnāk par Brici, bet 103. vietā starp 122 ieskaiti guvušajiem atlētiem palika Vladislavs Ņedaivodins, kurš arī desmit šāvienos pieļāva septiņas kļūdas un bija vēl par pusminūti lēnāks.

Piektdien norisinājās arī 7,5 kilometru sprints dāmām, kur Muižniece finišēja 66.vietā, bet karjeru atsākusī Juškāne ierindojās 84. pozīcijā 98 sportistu konkurencē.

Pašlaik Pasaules kausam vīru sacensībās bez izlases līdera Andreja Rastorgujeva kvalificējušies arī Daumants Lūsa un Roberts Slotiņš. Uz 2018. gada olimpiskajām spēlēm ar pilnu stafetes komandu varēs braukt pirmās 20 valstis pēc šī gada Nāciju kausa rezultātiem, bet Latvija pērn bija 23. vietā.

Jaunā Pasaules kausa sezona biatlonā sāksies ar sacensībām Zviedrijas pilsētā Estešundā, bet kopumā notiks deviņi posmi. Savukārt pasaules čempionāts gaidāms nākamā gada februārī Hohfilcenē, Austrijā.

Aizvadīto sezonu Rastorgujevs noslēdza 20. vietā Pasaules kausa kopvērtējumā, kas salīdzinājumā ar gadu iepriekš bija kāpums par septiņām pozīcijām, bet vēl gadu iepriekš viņš guva 16. vietu. Rastorgujevs augstvērtīgākos rezultātus aizvadītajā sezonā sasniedza Ziemeļamerikas posmos - Kenmorā (Kanādā) viņš bija piektais sacensībās ar masu startu, bet Preskailā (ASV) izcīnīja septīto vietu sprintā. Karjeras laikā Rastorgujevs četras reizes izcīnījis ceturto vietu Pasaules kausa sacensībās, bet uz goda pjedestāla viņam vēl nav izdevies kāpt.

Tikmēr Latvijas dāmu izlases līdere Baiba Bendika pagājušajā sezonā tika pie pirmajiem Pasaules kausa punktiem karjerā un sezonu noslēdza 49. pozīcijā. Latvijas sportiste Kanādā pārsteidza biatlona sabiedrību, izcīnot augsto piekto vietu sprinta sacensībās, kas ir labākais rezultāts Latvijas dāmu biatlona vēsturē. Līdz tam viņa nekad Pasaules kausa posmos nebija pat iekļuvusi pirmajā četrdesmitniekā. Arī pēc tam Latvijas sportiste spēja parādīt atzīstamus rezultātus, jo nākamajā posmā ASV viņa sprintā izcīnīja 15. vietu, bet iedzīšanā pakāpās divas pozīcijas augstāk.

Pasaules čempionātā šogad Latvijas sportisti palika bez augstvērtīgiem rezultātiem, tiesa, Rastorgujevs trīs reizes iekļuva labāko trīsdesmitniekā, gūstot 20. vietu sprintā, 26. vietu masu starta sacensībās un 27. vietu iedzīšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!