Foto: DELFI

Latvijas Biatlona federācijas (LBF) prezidente Baiba Broka atkārtoti noliedz, ka Krievija būtu lobējusi viņas Starptautiskās Biatlona savienības (IBU) prezidenta amata kandidatūru.

Konkurenci Brokai sastādīs Zviedrijas biatlona federācijas vadītājs un šī brīža IBU valdes loceklis Ūle Dālins. Zviedrs augustā intervijā portālam "insidethegames.biz" pauda, ka Broku cīņā par amatu virza dopinga skandālos iepītā Krievija.

"Ar LBF pieņēmām lēmumu par to, kā organizācija varētu darboties turpmāk," sacīja Broka, kura četrus gadus ir strādājusi IBU juridiskajā komisijā. "Līdz šim esmu piedāvājusi vairākus būtiskus grozījumus gan konstitūcijā, gan pārvaldībā. Jau divus gadus atpakaļ piedāvāju ideju veidot ētikas komisiju, kur ziņojumus par skandāliem, pārmetumiem, interešu konfliktiem un koruptīvām darbībām vispirms iekšienē izskata pati organizācija, un tikai tad arbitrāža. Pēc tam atkarībā no situācijas ir jāsaprot, vai sūtīt ziņojumu tiesībsargājošām institūcijām."

Broka arī uzskata, ka IBU šobrīd ir finansiāli stabila un attīstīta organizācija. "Skatoties uz organizāciju, kas ir pietiekami finansiāli stabila un attīstīta, mēs domājam, ka daudz mērķtiecīgāks varētu būt ieguldījums tieši mazo dalībvalstu sporta attīstībā. Es piedāvāju veidot reģionālus ekselences centrus, kuros IBU varētu atmaksāt ikgadējus treneru kvalifikācijas celšanas kursus, aicinot lielāko valstu trenerus dalīties ar savu pieredzi. Šobrīd kaut kas līdzīgs notiek, taču tas neatbilst reģionālajām prasībām un nav regulārs pasākums."

"Rakstot programmu, daudz izpētīju dažādu sporta organizāciju metodes. Man ļoti patika Starptautiskās slēpošanas federācijas idejas. Viņiem ir izveidota ļoti laba prakse, jo katru gadu ar Austrijas un Šveices universitātēm tiek veidoti šādi ekselences centri. Finanšu iespējas IBU ir, lai kaut ko tādu īstenotu," sacīja Broka.

IBU prezidenta amata kandidāte vēlas, lai biatlons tiktu attīstīts arī mazākās valstīs.

"Gribam, lai biatlons attīstās ne tikai Norvēģijā, Francijā un Vācijā, bet vēlamies arī lai arī mazās valstīs, kuras dažkārt pat ir eksotiskas, notiek attīstība. Tāpat ir jādomā par to, kādu lomu piešķirsim vasaras biatlonam. Mēs nevaram aiztaisīt acis un pateikt, ka vasaras biatlons nepastāv, jo tā nav. Daudzās valstīs tas ir kļuvis pat populārāks par klasisko biatlonu," pārliecināta ir Broka.

"Mans konkurents Ūle Dālins četrus gadus bija atbildīgais par attīstību, bet konkrētus priekšlikumus par uzlabojumiem es no viņa nedzirdēju. Ja viņš nāk un pārmet, ka viss ir slikti un jātaisa revolūcija, es vēlos pajautāt, kāpēc šajā laikā viņš nav līdzdarbojies, lai sistēmu mainītu un ko ir darījis, lai novērstu koruptīvās darbības un uzlabotu dopinga sistēmu," par savu konkurentu izteicās Broka.

Latvijas biatlona vadītāja ir pārliecināta, ka arī sportisti šobrīd ir kļuvuši aktīvāki, runājot par organizācijas darbībām.

"Pēdējā laikā ļoti aktīvi ir kļuvuši sportisti, kuri sūta vēstules un lūdz veikt grozījumus. Domāju, ka no sportistiem vienam cilvēkam nākotnē ir jābūt IBU valdē un pašiem sportistiem ir aktīvi jādarbojas komitejās, jo tā ir viņu patiesā balss. Sportisti redz lietas savādāk no savas perspektīvas. Mums savukārt vadībā ir jārada visi apstākļi, lai sportisti varētu bez uztraukuma godīgi startēt," stāstīja IBU prezidenta amata kandidāte.

Tāpat Broka atkārtoti noliedz, ka Krievija lobētu viņas pieteikumu.

"Absolūti noliedzu, ka Krievija lobē manu pieteikumu. Kopš brīža, kad izskanēja šāda informācija, tai nepievērsu uzmanību. Taču pēc tam, kad veidoja raidījuma sižetu, sapratu, ka lieta ir nopietna. Raidījums "De Facto" atbrauca pie manis uz interviju, un pēc tam, protams, meklēju Krievijas Biatlona prezidenta Vladimira Dračeva kontaktus, lai pajautātu, vai man nezinot tiek veikta kaut kāda kampaņa. Skaidrs, ka "De Facto" mērķis ir diskreditēt mani un "Nacionālo apvienību". Jo viņi šajā gadījumā piešķīra politisko noskaņu, kur to nevajag. Dračevs teica, ka nekāda kampaņa netiek veikta un sacīja, lai nepievēršu uzmanību, jo acīmredzot šī ir taktika."

Broka arī apliecināja, ka savu programmu ir nosūtījusi vairāk nekā 40 federāciju kolēģiem. "Tā ir mana kampaņa un, protams, vēlos, lai maksimāli daudz valstis balso par mani. Lobiju es uzskatu tieši tā - zvanot un runājot par manu programmu, kā arī, ņemot vērā ieteikumus. Nebūtu korekti šobrīd publiski paust, kuras valstis man ir paudušas atbalstu, bet tādas ir."

Tāpat Broka ir pretendente uz vietu IBU Padomē, taču tur konkurence ir lielāka, jo uz sešām vietām pieteikušies 17 pretendenti.

IBU kopš 1993.gada vadījis norvēģis Annešs Besbergs, tomēr aprīlī, pēc tam, kad pret viņu tika izvirzītas apsūdzības korupcijā, norvēģis paziņoja par atkāpšanos.

Tieši tāpēc šī gada 7.septembrī IBU kongresā Horvātijas pilsētā Porečā notiks vēlēšanas, uz IBU vadītāja amatu piesakoties Brokai un Dālinam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!