Foto: Petr Slavik

"No janvāra būšu bezdarbnieks, mana eksistēšana biatlonā ir zem jautājuma zīmes," neslēpj jaunās paaudzes talantīgākais biatlonists Renārs Birkentāls. Nacionālie bruņotie spēki (NBS) nolēmuši likt punktu pirms trim gadiem sāktam biatlona projektam, kurā iespēju trenēties un saņemt atalgojumu bija raduši vairāki daudzsološi sportisti. Viņu vidū ir arī Birkentāls, kurš pagājušajā ziemā vien 20 gadu vecumā teju kvalificējās Pekinas olimpiskajām spēlēm. Šādu soli armija spērusi pēc nesaskaņām ar Latvijas Biatlona federāciju (LBF), abām pusēm nespējot rast kopsaucēju.

Domstarpības starp NBS un LBF pastāv jau vismaz kopš maija, kad federācijas prezidenta amatā stājās Talsu novada sporta skolas direktors Kaspars Sakniņš. Tobrīd organizācijā tika ievēlēta arī jauna valde, kas sev zināmu iemeslu dēļ nolēma neturpināt sadarbību ar NBS sporta kluba biatlona treneri Māri Čakaru, kaut gan viņa paspārnē bija vairāki daudzsološi sportisti. Tāpat valde izšķīrās no jaunās sezonas Čakaram vairs neizsniegt sacensību akreditāciju, kā rezultātā viņš šosezon maču laikā nedrīkst atrasties šautuvē un būt tiešs palīgs saviem audzēkņiem. 

Pēkšņo Čakaru atstāšanu aiz borta Sakniņš šī mēneša sākumā pamatoja ar to, ka speciālistam ar federāciju vairs nav darba attiecību un viņš nav tās apstiprināts treneris. Tāpat LBF vadītājs norādīja, ka valde šādu lēmumu pieņēmusi arī ētisku apsvērumu dēļ, ko gan sīkāk nekomentē. Vien piecas dienas pēc vēlēšanām jaunās valdes sēdē tika uzklausīti Čakara pārraudzībā esoši sportisti, kuri pauduši neapmierinātību ar trenera daba stilu un metodēm, kā arī lūguši izvērtēt, vai speciālists ir piemērota kandidatūra darbā ar LBF sportistiem. Tāds viedoklis gan nebija visiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!