Foto: AFP/Scanpix/LETA

Norvēģijas biatlonists Juhanness Tīngnēss Bē svētdien Estešundā Pasaules kausa sezonas pēdējās sacensībās - 15 kilometru distancē ar kopēju startu - nodrošināja uzvaru kopvērtējumā, cīņā par Lielo kristāla globusu pārspējot tautieti Sturlu Holmu Lēgreidu.

J.T.Bē finišēja trešais, bet ar to pietika, lai trešo gadu pēc kārtas izcīnītu Lielo kristāla globusu. Sezonas pēdējos mačos pirmais finiša līniju šķērsoja francūzis Simons Destjē.

Pirms pasaules kausa pēdējām sacensībām situācija cīņā par Lielo kristāla globusu bija nokaitēta līdz baltkvēlei, jo, atmetot trīs sliktākos rezultātus, Lēgreidam pār J.T.Bē bija nieka viena punkta pārsvars.

Abiem finišējot pirmajā astoņniekā, Lielo kristāla globusu mājās aizvestu biatlonists, kurš ieņēmis augstāku vietu. Savukārt Lēgreidam finišējot ārpus labāko astoņniekam, tituls nonāktu J.T.Bē rīcībā.

Pirmajā ugunslīnijā titula pretendentu duelī Lēgreids šāva nekļūdīgi, bet J.T.Bē vienreiz kļūdījās, abus šķirot 20 sekundēm. Otrajā šaušanā guļus abiem norvēģiem pa vienai kļūdai un 15 sekunžu pārsvars Lēgreidam, kurš distancē bija nedaudz lēnāks par tautieti.

Nākamajā šaušanā jau Lēgreids neizvēra vienu mērķi, turpretī J.T.Bē bija precīzs, nepilnu septiņu sekunžu handikapu iegūstot Bē, kuram bija ceturtā vieta, bet sāncensim - piektā. Pirms pēdējās šaušanas J.T.Bē pārsvars pār Lēgreidu bija jau 15 sekundes jeb nepilnas soda aplis.

J.T.Bē neaizvēra pēdējo no pieciem mērķiem, kamēr Lēgreids riskēja, šāva ātri un pieļāva divas kļūdas, atvadoties no izredzēm uz titulu.

Plecu pie pleca pēdējā ugunslīnijā ieslēpoja francūzis Antonēns Gigonā un vācietis Benedikts Dolls, taču abiem neveicās šaušanā, kas līderpozīciju deva krievam Eduardam Latipovam, aiz kura 6,5 sekundes tālāk bija Destjē, bet 12,3 sekundes - J.T.Bē.

Pēdējā nogrieznī ātrāks bija Destjē, kurš finišēja pēc 35 minūtēm un 43,7 sekundēm, 8,9 sekundes vēlāk distanci beidza Latipovs, bet 17,5 sekundes atpalika J.T.Bē. Pirmajiem diviem sportistiem bija pa divām kļūdām šaušanā, bet trešajam - trīs.

Ar vietu aiz goda pjedestāla samierinājās cits norvēģis Vetle Šostads Kristiansens, piektais bija Dolls, bet sestais finišēja čempiona brālis Tarjeijs Bē. Lēgreidam finišā astotā vieta.

Jau ziņots, ka pirms tam 12,5 kilometru distancē ar kopēju startu uzvarēja un Mazo kristāla globusu ieguva Norvēģijas biatloniste Ingrīda Lanmarka Tandrevolla

Latvijas biatlonisti sezonas pēdējā posma sacensībās ar kopēju startu nepiedalījās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!