Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas sieviešu biatlona komandas līdere Madara Līduma šajā sezonā sacensībās nepiedalīsies, otrdien vēsta izdevums "Sporta Avīze".

Tādējādi šosezon gan sieviešu, gan vīriešu biatlona komandas startēs bez saviem līderiem. Kā zināms, vasarā par karjeras beigšanu un pievēršanos trenera darbam paziņoja Ilmārs Bricis.

"Šosezon nopietnās sacensībās nepiedalīšos. Izlases galveno treneri Intaru Berkuli par to jau informēju. Nedomāju, ka federācijā tas kādam nāk kā liels pārsteigums. Man pat šķiet, ka tieši to no manis arī gaidīja un uz to cerēja," saka Līduma. "Jau visa iepriekšējā sezona pagāja tā, ka lika daudz ko ieraudzīt īstajā gaismā – ko pārdomāt bija ne tikai man, bet arī pārējām meitenēm komandā. Bija, ar ko salīdzināt. Tagad varu droši teikt, ka [iepriekšējā izlases trenera Māra] Čakara vadībā mums bija nodrošināti iespējami profesionālākie apstākļi darbam. Protams, arī tad gāja grūti un bija arī daudz citu problēmu, taču sportiskajā ziņā nekad nebija situāciju, ka kāda sportiste nebūtu aizvadījusi pilnu sagatavošanās ciklu ar visām nepieciešamajām nometnēm vai trūktu kādu nepieciešamāko pamatlietu."

Viens no iemesliem, kādēļ sportiste ir nolēmusi ieturēt "pauzi", ir nekārtības Latvijas biatlona saimniecībā, jo, piemēram, pagājušajā sezonā Līduma pati nodarbojusies ar naudas piesaistīšanu. Tāpat Līduma uzsver, ka ar pašreizējo finansējumu nav iespējams veikt normālu treniņdarbu un augstākā līmeņa sacensībās nevarētu konkurēt.

"Fiziskā forma man ļautu piedalīšanās režīmā startēt, taču aiz cieņas pret saviem atbalstītājiem un pašai pret sevi – es to nevaru un negribu... Domāju, mana fiziskā bāze arī šobrīd ir pietiekama, lai tādā "veģetēšanas režīmā" mierīgi varētu turpināt startēt – skriet Pasaules kausa kvalifikācijas robežās un priecāties par 50., 60. vai 70. vietu, kas, ņemot vērā apstākļus un pasaules biatlona tendences, būtu pat labs rezultāts. Latvijas biatlonā jau ir novērota šāda prakse... Taču es pēc savas būtības esmu sportiste. Šāda piedalīšanas, kad objektīvi nevaru skriet vismaz ieskaites punktu robežās ar iespēju pie veiksmes pacīnīties arī par augtākām vietām – man nesagādātu absolūti nekādu gandarījumu, es to vienkārši nevaru," skaidro Līduma.

Tomēr sportiste vēl nesaka, ka līdz ar nestartēšanu šajā sezonā liek punktu arī visai karjerai. "Šobrīd vēl negribu būt tik kategoriska. Naiva cerība, un tomēr – varbūt nākamvasar Latvijas biatlona saimniecībā kaut kas pēkšņi būs pamainījies uz labo pusi? Iespējams, tad iekšējās izjūtas man liks atgriezties pie šīs tēmas. Pagaidām man konkrētas atbildes nav," turpina Līduma. "Neesmu arī vēl iepazinusies ar pēdējiem noteikumiem, kāda biatlonā būs kvalificēšanās kārtība uz olimpiskajām spēlēm. Ja Latvijai viena vieta sieviešu konkurencē tiks atstāta, tad domāju – ja vien man būs motivācija, es varēšu uz to pretendēt. Taču pagaidām mana subjektīvā prognoze ir tāda, ka uz Sočiem no Latvijas aizbrauks tikai viens biatlonists."

Līduma intervijā arī norāda, ka Latvijas Biatlona federācija neilgā laikā pratusi iznīcināt sieviešu komandu, lai gan 2010.gadā Vankūveras olimpiskajās spēlēs Latvija sieviešu biatlonā bija pārstāvēta ar pilnu komandu. "Līga Glāzere sportistes gaitas beidza jau pirms iepriekšējās sezonas, Gerda Krūmiņa, cik zinu, šādu lēmumu pieņēmusi pavisam nesen. Un arī ne jau tāpēc, ka vairs negribētu vai nebūtu gatava nopietni trenēties. Ierindā palikusi viena pati Žanna Juškāne, taču viņai nav kvalifikācijas, lai startētu Pasaules kausā. Var teikt, ka gada laikā sieviešu komanda ir veiksmīgi iznīcināta."

Tā kā pagaidām profesionālai sportistes karjerā Līduma ir pauze, viņas "prioritāte numur viens šobrīd ir studiju pabeigšana – līdz Ziemassvētkiem palicis noslēdzošais semestris otrajam bakalauram". Tomēr Līduma turpinās arī trenēties katru dienu, taču "ne vairs režīmā, kas atbilstu profesionālā sporta prasībām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!