Foto: Sputnik/Scanpix/LETA
Lietuvas Biatlona federācija (IBU) saņēmusi naudas sodu par neatļautu slēpju vasku uzglabāšanu, informē Starptautiskā Biatlona savienība (IBU). Līdzīgs sods piemērots arī Moldovas Biatlona federācijai.

Abām federācijām piespriests naudas sods vairāku tūkstošu eiro apmērā. Otrā pārkāpuma gadījumā sods būs bargāks, bet pēc trešās reizes attiecīgās federācijas sportistiem tiks liegta dalība nākamajās IBU sacensībās.

Abu federāciju komandu nometnēs atrasti vaski, kuru sastāvā ir tā saucamais C8 fluors. Produkti ar šo fluora paveidu ir aizliegti Eiropas Savienībā, bet katras valsts biatlona federācija pirms sezonas sākuma paraksta dokumentu, apņemoties neizmantot, neiegādāties, neuzglabāt un nepārdot vielas, kas satur šo C8 fluoru.

Slēpju vaski ar C8 fluoru noteiktos apstākļos, salīdzinot ar atļautā C6 fluora vaskiem, dod priekšrocību sportistam slēpojot. Tāpat vielas ar C8 fluoru ir kaitīgas cilvēka veselībai un apkārtējai videi.

Pēdējā laikā plašumā vēršas līdzīgs skandāls distanču slēpošanā, kurā arī ir aizliegti C8 fluora vaski. Pēc Skandināvijas kausa sacensībām radušās aizdomas, ka šo vasku izmantojušas Zviedrijas un Norvēģijas komandas, tomēr vainu esot grūti pierādīt, jo nav attiecīgu iekārtu. Kā anonīmi izteikušies daži avoti no slēpju meistaru aprindām, krāpniecība notiekot ļoti vienkārši. Attiecīgie tiesneši, atnākot uz meistaru darba istabu, konstatē noteikumiem atbilstošās smērvielas, tomēr pašos iepakojumos ir citas, aizliegtās vielas, kuru sastāvu bez speciālām ierīcēm nav iespējams noteikt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!