Foto: NordicFocus

Latvijas vadošais biatlonists Andrejs Rastorgujevs sestdien Francijā izcīnīja 19. vietu Pasaules kausa izcīņas trešā posma 12,5 kilometru iedzīšanas sacensībās, kamēr pirmo reizi pie punktiem tika Oskars Muižnieks, kurš finišēja 35. pozīcijā.

Par iedzīšanas sacensību pārliecinošu uzvarētāju tika kronēts norvēģis Juhanness Tīngnēss Bē, kurš sašāva visus 20 mērķus un finišā par vienu minūti un 1,4 sekundēm apsteidza divus mērķus nesašāvušo francūzi Martēnu Furkadu. Savukārt trešais ar vienu kļūdu bija krievs Antons Šipuļins.

Bē šī bija jau ceturtā uzvara pēc kārtas.

Tikmēr šaušanā trīs kļūdas pieļāvušais Rastorgujevs uzvarētājam piekāpās par divām minūtēm un 37 sekundēm, kamēr vienu mērķi nesašāvušais Muižnieks atpalika par teju četrām minūtēm.

Rastorgujevs iedzīšanu sestdien sāka no 24. vietas, bet līdz pirmajai šaušanai viņš bija pakāpies līdz 20. pozīcijai. Pirmajā ugunslīnijā Latvijas vadošais biatlonists pieļāva vienu kļūdu, kas lika atkrist uz trešā desmita beigām, tomēr sacensību turpinājums viņam bija sekmīgāks. Otrajā šaušanā Rastorgujevs sašāva visus mērķus, kas ļāva pakāpties uz 13. vietu, bet viena kļūda trešajā ugunslīnijā liedza iespraukties pirmajā desmitniekā.

Savukārt pirms noslēdzošās šaušanas Latvijas sportists bija jau divpadsmitais, bet viena kļūda lika viņam atkrist uz 19. pozīciju, noslēgumā augstāk tā arī nepakāpjoties.

Gana sekmīgas sacensības aizvadīja Muižnieks, kurš tās sāka no dalītas 50. pozīcijas. Jau no paša distances sākuma latvietis atradās uz pirmā četrdesmitnieka robežas. Vienīgo kļūdu biatlonists pieļāva trešajā ugunslīnijā, turklāt viņš pēc noslēdzošās šaušanas pakāpās jau uz 35. vietu un devās pretī saviem pirmajiem Pasaules kausa punktiem karjerā, kurus arī izcīnīja.

Vīriem 10 kilometru sprintā piektdien Rastorgujevs, pieļaujot divas kļūdas šaušanā, ieņēma 24. vietu, kamēr Muižnieks ierindojās dalītā 50. vietā, bet vēl viens no Latvijas pārstāvjiem Daumants Lūsa palika 70. pozīcijā un iedzīšanai nekvalificējās.

Svētdien notiks sezonas pirmie masu starti vīriem un dāmām.

Pasaules kausa kopvērtējumā vīriešiem līderis ar 372 punktiem ir Furkads, bet viņam ar 358 punktiem seko J.T.Bē. Tikmēr trešais ar 272 punktiem ir slovēnis Jakovs Faks, kurš veselības problēmu dēļ iepriekšējā sezonā startēja tikai vienās sacensībās. Faks sestdien iedzīšanā izcīnīja 13. vietu.

Tikmēr Rastorgujevs sezonas ievadā iekrājis 169 punktus un pakāpies uz 11. vietu, kamēr Muižnieks ar sešiem punktiem ir 73. pozīcijā.

Rastorgujevs sezonu iesāka ar divām astotajām vietām 20 kilometru individuālajā distancē un sprintā Estešundā, kur bija 20. pozīcijā iedzīšanā. Savukārt iepriekšējā posmā viņam 18. vieta sprintā un 23. pozīcija iedzīšanā.

Tikmēr Muižnieks individuālajās sacensībās savu līdz šim labāko rezultātu sasniedza pirms nedēļas, kad sprintā ieņēma 51. vietu un pirmo reizi karjerā kvalificējās Pasaules kausa posma iedzīšanas sacensībām, kurās viņš finišēja 52. vietā. Muižnieks 2012./2013. gada sezonā piedalījās pasaules čempionātā, kas arī ir Pasaules kausa ieskaitē, bet PK posmos atsevišķi viņš šosezon piedzīvo debiju. Pēdējos gados viņš vairāk nodarbojās ar riteņbraukšanu un distanču slēpošanu, bet iepriekšējās sezonas beigās atgriezās biatlonā, piedalīdamies IBU kausa sacensībās.

Rastorgujevs un Muižnieks pagājušajā nedēļā kaldināja Latvijas stafetes komandas 10. vietu Pasaules kausa posmā. Iepriekšējo reizi Latvija desmitniekā bija finišējusi 2010. gada 7. janvārī.

Ziņots, ka pirms tam sestdien 12,5 kilometru iedzīšanas sacensībās sievietēm Latvijas biatloniste Baiba Bendika pieļāva trīs kļūdas šaušanā, kas viņai neļāva tikt labāko četrdesmitniekā, no kura viņa atpalika tikai 2,7 sekundes, ieņemot 42. pozīciju.

Par sacensību uzvarētāju kļuva titulētā vāciete Laura Dālmeiere, kurai Bendika zaudēja trīs minūtes un 36 sekundes. Bendikai tikai nedaudz pietrūka, lai otro reizi šosezon tiktu pie Pasaules kausa kopvērtējuma punktiem, kurus iegūst 40 labākās.

Otro vietu par spīti četriem soda apļiem izcīnīja divkārtējā olimpiskā čempione Anastasija Kuzmina no Slovākijas, kura uzvarētājai zaudēja 14 sekundes, bet trešā palika Liza Vitoci no Itālijas, kura bija vēl par 17,8 sekundēm lēnāka.

Jau vēstīts, ka Bendika ceturtdien 7,5 kilometru sprintā izcīnīja 52.vietu un pirmo reizi šosezon kvalificējās iedzīšanai.

Kuzmina pēc sestdienas starta ar 259 punktiem kļuva par Pasaules kausa kopvērtējuma līderi, par pieciem punktiem apsteidzot desmito vietu guvušo somieti Kaisu Mekereinenu, kamēr trešā ar 247 punktiem ir vāciete Denīze Hermana, kura iedzīšanā palika piektā.

Savukārt Bendika izcīnījusi 12 punktus, kas viņai dod 59.vietu.

Jauno sezonu Bendika iesāka veiksmīgi un pirms divām nedēļām Zviedrijā Pasaules kausa pirmajā posmā ar tikai vienu nesašautu mērķi no 20 izcīnīja 29.vietu 15 kilometru individuālajā distancē, kas šajā disciplīnā ir viņas karjeras labākais sasniegums. Tomēr turpinājumā Bendikai divās sprinta sacensībās pēc kārtas nespēja tikt labāko sešdesmitniekā, nekvalificējoties iedzīšanai.

Bendika iepriekšējā sezonā vēl nenodrošināja ceļazīmi uz nākamā gada Phjončhanas olimpiskajām spēlēm, līdz ar to viņa līdz 21.janvārim cīnās par iespēju piedalīties Olimpiādē. Olimpiskajās spēlēs iekļuva 22 labāko valstu sportisti, bet Latvija pagājušajā sezonā Nāciju rangā sievietēm palika vien 26.pozīcijā. Šīs sezonas pirmajā daļā pārējo valstu sportisti cīnās par atlikušajām sešām ceļazīmēm uz Olimpiādi. Viņas galvenās konkurentes šeit ir sportistes no Igaunijas, Rumānijas, Ķīnas un Lielbritānijas.

Ar posmu Francijā tiek noslēgts Pasaules kausa sezonas pirmais trimestris. Janvāri norisināsies vēl trīs posmi, 21.datumā noslēdzoties olimpiskajai kvalifikācijai, bet sezonas kulminācija būs februārī, kad Phjončhanā norisināsies Ziemas olimpiskās spēles. Pēc olimpiskajām spēlēm norisināsies vēl trīs posmi, sezonai noslēdzoties marta beigās ar etapu Tjumeņā.

Iepriekšējā sezonā Latvijas vīriem tika nodrošinātas divas vietas Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, vien pavisam nedaudz atpaliekot no iespējas uz Dienvidkoreju doties ar pilnu stafetes komandu, bet Bendikai par ceļazīmi uz Olimpiādi jācīnās vēl šajā sezonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!