Foto: LETA

Latvijas vadošais biatlonists Andrejs Rastorgujevs ceturtdien izcīnīja sesto vietu Čehijas pilsētā Nove Mesto notiekošā Pasaules kausa trešā posma desmit kilometru sprinta sacensībās.

Līdz ar to Rastorgujevs atkārtojis savu šīs sezonas labāko rezultātu, jo sestais viņš bija arī Pasaules kausa sezonas pirmā posma 20 kilometru distancē.

Rastorgujevs trasē demonstrēja ātru slēpojumu, kas viņam pirms pirmās šaušanas ļāva noslēgt pirmo sešinieku. Ugunslīnijā Latvijas pārstāvis bija nekļūdīgs, kas viņam ļāva jau iespraukties pirmajā trijniekā. Tomēr otrajā šaušanā viņš pieļāva vienu kļūdu, kas viņam uzreiz pēc tam lika atkrist uz septīto pozīciju, tomēr Rastorgujevs slēpoja ātri. Tas viņam ļāva pakāpties par vienu pozīciju un finišā ielauzties pirmajā sešiniekā.

Tikmēr par šo sacensību uzvarētāju kļuva neapturamais francūzis Martēns Furkads, kurš ar vienu kļūdu šaušanā Rastorgujevu apsteidza par 16,3 sekundēm.

Otrais bija nekļūdīgi šāvušais krievs Antons Šipuļins, kurš uzvarētājam piekāpās tikai par 1,6 sekundēm, bet uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena stājās norvēģis Ēmils Hegle Svensens.

No goda pjedestāla Rastorgujevu šķīra nepilnas desmit sekundes.

Ceturtdien sprintā piedalījās arī veterāns Ilmārs Bricis un Roberts Slotiņš. Pieredzējušais Bricis šaušanā pieļāva kopumā trīs kļūdas un ierindojās vien 87. vietā, kamēr Slotiņš piecām kļūdām bija pēdējais no 101 startējušā biatlonista.

Pasaules kausa kopvērtējumā līderis ar 348 punktiem ir Furkads, kuram ar 236 seko šoreiz ceturto vietu ieņēmušais norvēģis Tarjeijs Bē, bet trešais ar 227 punktiem ir Šipuļins. Tikmēr Rastorgujevs ar 109 punktiem pakāpies uz 20. vietu.

Piektdien būs sacensības 7,5 kilometru sprintā dāmām, kur Latviju pārstāvēs Baiba Bendika. Sestdien norisināsies iedzīšana, bet svētdien paredzētas sacensības ar masu startu.

Rastorgujevs Pasaules kausa pirmajā posmā Estešundā, neskatoties uz slimību, sezonu iesāka veiksmīgi, izcīnot sesto vietu 20 kilometru distancē, 18. vietu sprintā un 31. pozīciju iedzīšanā. Savukārt pagājušajā nedēļā alūksnietis sprintā bija tikai 70. vietā, iedzīšanas sacensībām nekvalificējoties.

Tikmēr pēc četru sezonu pārtraukuma Pasaules kausā atgriezies 46 gadus vecais Bricis, kuram pirmajos divos posmos sekmīgākais rezultāts bija 63. vieta 20 kilometros.

Iepriekšējo sezonu Rastorgujevs noslēdza 20. vietā Pasaules kausa kopvērtējumā, kas salīdzinājumā ar gadu iepriekš bija kāpums par septiņām pozīcijām, bet aizpērn viņš guva 16. vietu.

Rastorgujevs augstvērtīgākos rezultātus iepriekšējā sezonā sasniedza Ziemeļamerikas posmos – Kenmorā (Kanādā) viņš bija piektais sacensībās ar masu startu, bet Preskailā (ASV) izcīnīja septīto vietu sprintā. Karjeras laikā Rastorgujevs četras reizes izcīnījis ceturto vietu Pasaules kausa sacensībās, bet uz goda pjedestāla viņam vēl nav izdevies kāpt.

Bricis biatlonista karjerai pielika punktu 2012. gadā, bet pēc tam viņš sāka strādāt ar Lietuvas izlasi, kuru vadīja arī Soču olimpiskajās spēlēs. Tomēr pirms šīs sezonas viņš nolēma pats atgriezties biatlona trasē, lai palīdzētu Latvijai ar pilnu stafetes komandu kvalificēties 2018. gada olimpiskajām spēlēm. Uz Phjončhanu ar stafetes komandu varēs braukt pirmās 20 valstis pēc šī gada Nāciju kausa rezultātiem, bet Latvija pērn bija 23. vietā.

Bricis karjeras laikā ir izcīnījis divas bronzas medaļas pasaules čempionātos – 2001. gadā 20 kilometru individuālajā distancē un četrus gadus vēlāk desmit kilometru sprintā. Tāpat Bricis piedalījies sešās olimpiskajās spēlēs, kur labākais sasniegums ir 2006. gadā Turīnā izcīnītā ceturtā vieta iedzīšanā.

Latvijas sportists vairākas reizes kāpis uz goda pjedestāla arī Pasaules kausa posmos.

Pēc šī posma Pasaules kausa sezona turpināsies janvāra sākumā ar sacensībām Oberhofā, Vācijā.

Pasaules kausa sezonā šogad notiks deviņi posmi. Savukārt pasaules čempionāts gaidāms nākamā gada februārī Hohfilcenē, Austrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!