Foto: AP/Scanpix

Latvijas biatlonists Andrejs Rastorgujevs piektdien ierindojās 28.vietā Vācijas pilsētā Oberhofā notiekošā Pasaules kausa izcīņas ceturtā posma desmit kilometru sprinta distancē.

Sacensībām noritot biezas miglas apstākļos un uz ļoti apšaubāmas kvalitātes sniega, Latvijas izlases līderis spēja nopelnīt 13 Pasaules kausa kopvērtējuma punkts un kā vienīgais no latviešiem kvalificēties iedzīšanas distancei.

Pirmajā šaušanā Rastorgujevs pieļāva divas kļūdas, bet otrajā šaušanā neaizskarts palika viens mērķis, kas finišā viņam lika par minūti un 35 sekundēm atpalikt no uzvaru izcīnījušā Ēmila Hegles Svendsena no Norvēģijas. Svendsens šāva ar divām kļūdām.

Citviet Edgars Piksons ar diviem nesašautiem mērķiem ierindojās 65.vietā gandrīz trīs minūtes aiz uzvarētāja, bet Rolands Pužulis ar piecām kļūdām šaušanā finišēja 91.pozīcijā starp 95 sportistiem, Svendsenam piekāpjoties par teju piecām minūtēm.

Svendsens finišā par nieka 0,4 sekundēm apsteidza savu titulēto tautieti Ūli Eināru Bjērndālenu, kurš arī šāva ar divām kļūdām, bet trešais 21,7 sekundes nopakaļus sekoja pagājušās sezonas Pasaules kausa ieguvējs Martēns Furkads no Francijas, kurš nesašāva trīs mērķus.

Jāizceļ, ka augstajā sestajā vietā ar precīzu šaušanu ierindojās 30 gadus vecais igaunis Kauri Koivs, kurš līdz šim savā karjerā Pasaules kausa sacensībās vēl ne reizi nebija iekļuvis labāko divdesmitniekā.

Iedzīšanas sacensības notiks sestdien, bet svētdien paredzēts masu starts.

Pasaules kausa kopvērtējuma līderpozīcijā ar 354 punktiem joprojām ļoti pārliecinoši atrodas Furkads. Otrais ar 204 punktiem ir austrietis Simons Eders, bet viņam punktu zaudē Svendsens.

Tikmēr Rastorgujevs ar 78 punktiem atrodas 34.pozīcijā, bet neviens cits no latviešiem pie kopvērtējuma punktiem nav ticis.

Šajā Pasaules kausa izcīņas posmā Latvija nav pārstāvēta ar daiļā dzimuma sportistēm, jo Žanna Juškāne un Baiba Bendika šīs nedēļas beigās un nākamās nedēļas sākumā IBU kausa sacensībās Itālijā savā starpā sadalīs Latvijai piešķirto ceļazīmi uz Soču ziemas olimpisko spēļu sieviešu sacensībām.

Līdz Soču ziemas olimpiskajām spēlēm notiks pieci Pasaules kausa izcīņas posmi, bet pēc tam norisināsies vēl trīs.

Latvijai Soču Olimpiādē jau ir viena vieta vīriešu sacensībās. Nav šaubu, ka to aizņems Rastorgujevs, kurš pagājušajā sezonā "uzziedēja", sasniedzot augstus rezultātus. Pagājušo Pasaules kausa sezonu Rastorgujevs sāka negaidīti veiksmīgi un bija starp ātrākajiem slēpotājiem visu sportistu vidū, tomēr gadu mijā viņu vairakkārt piemeklēja veselības problēmas, un Latvijas sportists nepaspēja atgūties līdz pasaules čempionātam, kurā ar augstiem rezultātiem neizcēlās.

Tāpat Latvijai pēc pagājušās sezonas Nāciju kausa ieskaites rezultātiem Soču Olimpiādē pienākas viena vieta sieviešu sacensībās. Iespējams, ka Latvija dalībai Sočos saņems arī kādu īpašo ielūgumu jeb "wild card".

Pērnās Pasaules kausa sezonas noslēgumā Rastorgujevs ierindojās 36.vietā, bet sezonas izskaņā notikušajā Soču posmā Latvijas biatlonists pat izcīnīja ceturto vietu, un viņam pietrūka vien pavisam nedaudz, lai valstij sagādātu pirmo medaļu Pasaules kausa apritē pēc septiņu gadu pārtraukuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!