Foto: Publicitātes foto

Lielisku startu piedzīvoja Latvijas sportisti Baltijas biatlona vasaras kausa izcīņā Igaunijas pilsētā Otepē - par Baltijas čempioniem kļuva Andrejs Rastorgujevs, Nora Osīte, Baiba Bendika un Ingus Deksnis

Septembra sākumā divas dienas Igaunijas pilsētā Otepē norisinājās Baltijas čempionāts vasaras biatlonā. Sacensībās piedalījās trīs Baltijas valstis un Zviedrija, kopumā startēja vairāk nekā 110 sportisti. Citējot izlases treneru teikto, šīs sacensības bija kā svarīgs atskaites punkts, gatavojoties biatlona ziemas sezonai.

Latvijas gan sportisti nebija papildus gatavojušies šīm sacensībām, jo pirms tam atradās treniņnometnē Cēsīs. Tomēr, neskatoties uz to, Latvijas biatlonisti sasniedza teicamus rezultātus, izcīnīja čempionu godu un godalgotās vietas. Latvijas izlases treneri Vitālijs Urbanovičs un Ilmārs Bricis pēc sacensībām bija apmierināti ar sportistu uzstādītajiem rezultātiem, tomēr uzsvēra to, ka vēl jāpiestrādā pie šaušanas.

Pirmajā sacensību dienā 6 km sprintā labu rezultātu sasniedza Nora Osīte, savā vecuma grupā izcīnot otro vietu, tāpat veiksmīgi startēja Krista Razgale. Savukārt 7,5 kilometru distancē sievietēm uzvarēja Baiba Bendika, bet vīriešu sprintā 10 kilometru distancē uzvarēja Andrejs Rastorgujevs.

Otrajā dienā norisinājās iedzīšanas sacensības, kuru ietvaros sportisti startēja pēc pirmajā dienā uzrādītajiem rezultātiem. Kā pirmā trasē devās Baiba Bendika, un pēc pirmajām divām šaušanas reizēm, kur katrā tika pieļauts pa vienai kļūdai, saglabājās cerības uz pirmo vietu iedzīšanas sacensībās. Tomēr nākamās divas šaušanas reizes nebija tik sekmīgas, katrā tika pieļautas divas kļūdas un Baiba finišēja trešajā vietā, zaudējot igaunietei Olgai Poltoraņinai gandrīz divas minūtes.

Sekmīgi, ar divām nullītēm pirmajā šautuvē, startu iesāka Nora Osīte. Lai gan trešajā šautuvē tika pieļauta viena kļūda, Latvijas sportiste saglabāja stabilu līderpozīciju. Tomēr pēdējā, ceturtā, šautuve bija nesekmīga un tika pieļautas trīs kļūdas šaušanā. Taču sīvākā konkurente Nadežda Derendiajeva no Lietuvas, arī neizturēja spriedzi un arī šaušanā kļūdījās trīs reizes. Līdz ar to neviena nevarēja apdraudēt Noras Osītes uzvaru, un otrās vietas ieguvēja tika apdzīta par vairāk nekā divām minūtēm. Vēl šajā distancē startēja Latvijas sportiste Elīna Radziņa, kura ierindojās 10 vietā.

Nākamajā vecuma grupā, kurā startēja trīs Latvijas sportistes, otro vietu izdevās izcīnīt Kristai Razgalei. Pirmajās trīs šautuvēs tika pieļauts pa divām kļūdām katrā, kas jau lika domāt par visai neveiksmīgu startu, tomēr pēdējā šautuvē Latvijas biatloniste nodemonstrēja lielisku spēju saņemties un Kristai izdevās sašaut visus mērķus. Šajā grupā uzvarētājas titulu ieguva Zviedrijas biatloniste Viktorija Karlsone.

Jauniešu V17 grupā 10 km distancē startēja lielākais Latvijas sportistu skaits – deviņi. Visaugstāko – piekto - vietu izdevās ieņemt Rūdim Balodim. Savukār, Kristaps Deksnis ieņēma 9. vietu. V19 grupā, kurā startēja septiņi Latvijas biatlonisti, visaugstāko - sesto - vietu izcīnīja Ernests Loktevs.

V21 grupā, 12,5 km distancē Latvijas biatlonistiem izdevās izcīnīt godalgotās pirmās divas vietas. Par uzvarētāju ar trim pieļautām kļūdām kļuva Ingus Deksnis, savukārt, otro vietu ar piecām pieļautām kļūdām izcīnīja Vladislavs Nedaivodins. Trešajā vietā ierindojās Zviedrijas sportists Sebastians Olssons.

Ar lielu interesi gan sportisti, gan treneri un skatītāji gaidīja 12,5 km iedzīšanas braucienu vīriešiem, kur startēja Latvijas biatlona līderis - Andrejs Rastorgujevs. Andrejs nelika vilties un pārliecinoši uzvarēja, apsteidzot otrās vietas ieguvēju no Igaunijas sporta kluba "Elva SUKL" Rolandu Lessingu. Stabili par trešo vietu pēc pirmajām trijām šautuvēm, kur bija sašauti visi mērķi pretendēja Daumants Lūsa. Diemžēl divas kļūdas pēdējā šautuvē lika ieņemt nevis cerēto trešo, bet gan piekto vieta. Pēc sacensībām Lūsa atzina, ka šajās sacensībās gribējās sasniegt vairāk, un tieši šī apziņa neļāva līdz galam sakoncentrēties pēdējai šāvienu sērijai.

Pēc sacensībām Andrejs Rastorgujevs uzsvēra, ka starts Otepē bija plānots un ietilpa treniņu un sacensību plānā. Šī gada laikā piedzīvoti salīdzinoši maz startu, tāpēc plānojas dalība arī Latvijas Vasaras biatlona otrajā kārtā Madonā, kas notiks 26. un 27. septembrī. Ar slēpojumu pats sportists bija apmierināts, tomēr uzskata, ka pie šaušanas gan vēl jāpiestrādā. Ar jauno šautenes laidni, kas iegādāta ar "Norvik" bankas atbalstu, kā pats sportists atzina, jau ir aprasts un šo sacensību neprecizitātes šautuvē var uzskatīt par paša kļūdām. Pēc sacensībām Andrejs paliek treniņnometnē Otepē, un plāno vēl pavadīt laiku treniņnometnēs augstkalnē pirms ziemas sezonas sākuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!