Foto: AFP/Scanpix/LETA
Izmeklēšana, ko uzsākušas Austrijas un Norvēģijas policija Starptautiskajā Biatlona savienībā (IBU), saistīta ar Krievijas antidopinga pārkāpumu piesegšanu, ziņo izdevums "Le Monde".

Izmeklēšana ierosināta, balstoties uz 2017. gada nogalē sastādīto Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) ziņojumu par antidopinga pārkāpumiem organizācijā. Ziņojuma dati, kas nonākuši "Le Monde" rīcībā, nodoti arī Interpolam.

Izmeklētāji apstiprinājuši, ka lieta ir saistīta ar dopinga pārkāpumiem, taču detalizētus komentārus sniegt atteicās. Izdevums raksta, ka esot aizdomas par IBU amatpersonu piekukuļošanu no Krievijas puses, lai netiktu izpausti šīs valsts sportistu dopinga gadījumi, kā arī piesolīta nauda par Krievijas sacensību iekļaušanu starptautiskajā kalendārā.

WADA ziņojumā minēts, ka balsojumā par 2021. gada pasaules čempionāta norises vietu par Tjumeņas kandidatūras atbalstu piedāvāti 25 līdz 100 tūkstoši eiro. Šajā balsojumā 25 no 49 IBU kongresa dalībniekiem nobalsoja par Krieviju, kas ieguva tiesības rīkot 2021. gada čempionātu, taču vēlāk tās zaudēja, kad nāca klajā šokējošie atklājumi par centralizētu dopinga sistēmu Krievijā.

WADA informatora Grigorija Rodčenkova advokāts Džims Voldens arī nācis klajā ar paziņojumu, ka šajā izmeklēšanā piedalās arī viņa klients. "Doktors Rodčenkovs sadarbojas ar izmeklēšanu IBU lietā un citām izmeklēšanām," paziņojis Voldens. "Mēs ceram, ka visas dopinga mahinācijas un korupcija pasaules sportā tiks pilnībā iznīdēti, bet mēs turpinām strādāt, lai to panāktu."

Krievijas intereses savienībā esot aizstāvējuši IBU prezidents, norvēģis Andreass Besebergs un ģenerālsekretāre Nikola Reša.

Besebergs paziņojis, ka līdz izmeklēšanas beigām pametīs savu amatu. Kā vēstījām, viņš jau iepriekš paziņoja, ka vairs nekandidēs uz IBU prezidenta amatu šogad septembrī gaidāmajās vēlēšanās; Besebergs ir pirmais un vienīgais IBU prezidents kopš organizācijas izveidošanas 1993. gadā.

"Izmeklēšana saistīta ar dopinga jautājumiem, ka mēs neesam izsekojuši aizdomīgas analīzes un tamlīdzīgi," aģentūra "Reuters" citē ilggadējo IBU prezidentu. "Es esmu nolēmis pamest amatu. Uzskatu, ka tas būtu pareizi."

Norvēģi portāls VG apgalvo, ka IBU prezidents, sākot ar 2011. gadu, esot noslēpis kopumā 65 dopinga gadījumus, kuros iesaistīti Krievijas sportisti. Medijs uzsver, ka 17 no 22 Krievijas sportistiem, kas pagājušajā sezonā piedalījās Pasaules kausa sacensībās, ir pierādīti dopinga lietošanas gadījumi.

"Runā, ka sacensībām tikuši pielaisti krievu sportisti ar aizdomīgām asins analīzēs, kas tiek uzskatīts par Austrinas antidopinga likumu un WADA kodeksa pārkāpumu," izmeklēšanu Besebergs komentējis raidsabiedrībai TV2. "Es to kategoriski noraidu. Ja ir aizdomīgas asins analīzes, tās automātiski tiek nogādātas laboratorijā Oslo uz pārbaudēm. Man šī situācija ir pārsteigums. Uzskatu, ka mēs izpildījām savus pienākumus."

Kā ziņojām, trešdien, 11. aprīlī, Austrijas federālā kriminālā policija veica kratīšanu IBU mītnē Zalcburgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!