Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Vācijas biatlonists Eriks Lesers uzskata, ka Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK), organizējot 2022. gada ziemas olimpiskās spēlēs Ķīnā, nostādījusi tās dalībniekus neērtā pozīcijā, raksta aģentūra "Reuters".

Trīskārtējais olimpiskais medaļnieks Eriks Lesers norādījis, ka SOK – nevis pašiem sportistiem – vajadzētu saskarties ar kritiku par spēļu norisi Pekinā, neskatoties uz Ķīnas valdības veiktajiem cilvēktiesību pārkāpumiem.

"Mums tagad jāattaisno sevi par olimpiskajām spēlēm, kuras notiek valstī, kur tiek pārkāptas cilvēktiesības," laikrakstam "Muenchner Merkur" izteicās Lesers. "Rezultātā mums jābūt kritiskākiem par to, ko Tomass Bahs kā SOK prezidents nav sasniedzis."

Cilvēktiesību atbalsta grupas jau ilgi kritizējušas SOK par Ķīnai otrreiz piešķirtajām tiesībām uzņemt olimpiskās spēles. Ķīna 2008. gadā Pekinā uzņēma vasaras olimpiskās spēles, bet situācija valstī kopš tām nav uzlabojusies.

SOK izteikusies, ka visu spēļu dalībnieku tiesības tiks aizsargātas, balstoties uz noslēgto līgumu ar rīkotājvalsti, taču tai nav ietekmes vai mandāta, lai mainītu suverēnas valsts likumus. Lesers gan saka, ka sportisti tāpat saņēmuši kritiku, kuru vajadzēja vērst pret SOK.

"Mums kā sportistiem tas vienmēr tiek prasīts pirms olimpiskajām spēlēm. Jāapzinās fakts, ka mums jāieņem nostāja, bet SOK to varēja atrisināt gadus iepriekš," noteica Lesers.

33 gadus vecais sportists 2014. gadā Sočos izcīnīja sudrabu 20 kilometru individuālajā disciplīnā un stafetē, bet četrus gadus vēlāk ar Vācijas stafetes komandu tika pie bronzas godalgām. Šīs viņam būs trešās olimpiskās spēles.

Vairākas valstis pirms Pekinas olimpiskajām spēlēm pieteikušas politisko boikotu, iestājoties pret rupjajiem cilvēktiesību pārkāpumiem un zvērībām Siņdzjanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!