Foto: AFP/Scanpix

Jau četras valstis - Čehija, Kanāda, Norvēģija un ASV - pieprasījušas atņemt Krievijai tiesības Tjumeņā rīkot 2021. gada pasaules čempionātu, vēsta ārzemju mediji.

Aicinājumi atņemt Krievijai šīs sacensības, kā arī boikotēt citas, pasaules biatlona sabiedrībā izskanējuši pēc tam, kad kļuva zināms, ka Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) Starptautiskajai Biatlona savienībai (IBU) nodevusi sarakstu ar 31 Krievijas sportistu vārdiem, kas tiek turēti aizdomās par dopinga lietošanu.

"IBU reakcija ir ļoti lēna, citi sporta veidi reaģējuši ātrāk," portāls "idnes.cz" citē Čehijas Biatlona federācijas (ČBF) prezidentu Jirži Hamzu. "Taču nav iedomājams, ka šo situāciju IBU varēs vienkārši noklusēt. Džins ir izlaists no pudeles. Biatlona vārdam jau ir nodarīts liels kaitējums."

"Ir pienācis laiks atklāti paust savu viedokli," piebilst ČBF prezidents. "Tas, ko es izlasīju, ir šausmīgi un izskatās pēc zinātniskās fantastikas: kāds tērē [valsts] budžeta naudu uz tādām lietām… Turklāt runa ir ne tikai par biatlonu, bet par sportu kopumā. IBU līdz šim ļoti lojāli izturējušies pret šo jautājumu, taču paredzējām, ka situācija saasināsies. Mums ir jāraksta vēstule IBU vadībai, ka neesam apmierināti ar pašreizējo situāciju. Pēc tam, skatoties pēc nepieciešamības, jāsper tālākie soļi. Mēs pieturamies pie stingras nostājas: pirmais loģiskais solis būtu pasaules čempionāta pārcelšana no Tjumeņas."

"Galveno kļūdu IBU pieļāva, kad ignorēja WADA ieteikumu nepiešķirt Krievijai starptautisku sacensību rīkošanu," norāda Hamza. "Viņi teica, ka Tjumeņa savu pieteikumu esot iesniegusi iepriekš, kas, manuprāt, ir pilnīgi muļķīgs arguments. Anderss Besebergs savā postenī ir jau ilgu laiku, kopš 1993. gada, un viņa lēmumi reizēm ir iracionāli. Nenoliedzu, ka viņš biatlona labā ir daudz ko darījis, viņš ir bijis labs vadītājs, taču ar laiku cilvēkiem zūd azarts un interese."

Toties vietējie mediji ziņo, ka Krievijai varētu atņemt šajā sezonā paredzētās starptautiskās sacensības - pasaules junioru čempionātu, kam jānotiek Pleskavas apgabalā, un Pasaules kausa izcīņas posmu Tjumeņā.

"Pēc Maklārena ziņojuma tāds jautājums patiešām ir parādījies dienaskārtībā," izdevums "Izvestija" citē Krievijas Biatlona savienības (KBS) valdes locekli Aleksandru Tihonovu. "Mums var atņemt junioru čempionātu Ostrovā un Pasaules kausa posmu Tjumeņā. Tāpat pilnīgi iespējams scenārijs, ka visu Krievijas izlasi nepielaiž startam starptautiskās sacensībās. Uz to uzstāj daudzi ārzemju sportisti, treneri un funkcionāri. Situācija ir ļoti bīstama, mēs varam atkārtot krievu vieglatlētu likteni."

2016. gada vasarā Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) nolēma paturēt spēkā Krievijas Vieglatlētikas federācijas (KVF) pilnīgu diskvalifikāciju, kas liedz šīs valsts sportistiem piedalīties jebkādās starptautiskās sacensībās, ieskaitot olimpiskās spēles, - kā zināms, 2016. gada Riodežaneiro vasaras olimpiādē Krieviju pārstāvēja tikai viena vieglatlēte, tāllēcēja Darja Klišina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!