Foto: RIA Novosti/Scanpix
Divi Siguldas trases ledus meistari steidzami dosies uz Sočiem, lai 2014.gada ziemas olimpisko spēļu norises vietā palīdzētu saglābt nedēļas nogalē paredzēto Pasaules kausa (PK) posmu skeletonā un bobslejā, otrdien pastāstīja Latvijas skeletonistu treneris Dainis Dukurs.

Ledus Sočos ir sagatavots briesmīgā kvalitātē, teica Dukurs, kurš ir Siguldas trases direktors. Pēc ledus kvalitātes Soči šosezon PK sacensību sērijā ir pēdējā vietā ar lielu atrāvienu, uzsvēra skeletonistu Martina un Tomasa Dukuru tēvs.

"No olimpiskā gara te nav ne miņas," gaisotni Sočos raksturoja Dainis Dukurs, kurš pats situāciju izbauda klātienē.

Ar Soču trasi otrdien iepazinās Starptautiskās bobsleja un skeletona federācijas (FIBT) prezidents Ivo Feriani, un atzina, ka tā nav labā stāvoklī, pastāstīja Dainis Dukurs. Trasē otrdien beidzot ieradās augsta ranga amatpersonas, un komandu pārstāvjiem solīts, ka situācija uzlabosies. Trases stāvokļa uzlabošanai steidzami Krievijas vīzas kārto diviem Siguldas trases ledus meistariem un speciālistam no Francijas. Palīgā gaida ierodamies arī darbinieku no citas Krievijas trases Paramonovā.

Pirmos oficiālos treniņbraucienus skeletonisti aizvada otrdien, bet iepriekš briesmīgās ledus kvalitātes dēļ pat izveidojusies situācija, ka sportisti atteicās braukt. No brauciena pa grumbuļaino ledu vairākiem braucējiem bijusi vemšana. "Purina tā, ka maz neliekas," situāciju olimpiskajā trasē raksturoja Dainis Dukurs.

Viņš pastāstīja, ka brāļi Dukuri iepriekš divas dienas netika uz ledus, jo netika sagatavota trase, bet vēlāk, kad ledus beidzot skaitījās gatavs, treniņlaiku atvēlēja Krievijas izlasei. Sočos ar Latvijas izlasi ir Siguldas trases ledus dienesta pārzinis Mareks Mezencevs, kurš ar FIBT atļauju iesaistījies remonta darbos, kad 10.virāžā izlūzis ledus. Savukārt vietējo trases darbinieku par iesaistīšanos ledus labošanā atlaida, jo viņš nenorāva braucējiem treniņu. "Te viss ir ačgārni," atzina Dainis Dukurs.

Trases likstu dēļ neizmantotos treniņbraucienus Latvijas sportistiem apsolīts kompensēt rudenī.

Savukārt Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas valdes loceklis Gunārs Peide teica, ka Krievijā ar nesagatavotu ledu praktiski atņem iespējas ārzemju sportistiem iepazīt trasi, lai mājinieki tādējādi saglabātu priekšrocības pēc gada olimpisko spēļu sacensībās. "Tas ir tāds nesmuks gājiens ar zirdziņu," sacīja Peide. "Tās [PK finālposms] ir prestižas sacensības, un trasei bija jābūt ideālai," viņš uzsvēra. Arī Sočos nebūtu problēmu sagatavot lielisku ledu, ja vien vietējie organizatori to būtu vēlējušies, nešaubās Peide.

Arī citu valstu skeletonisti un bobslejisti ir neapmierināti ar Soču olimpiskās trases ledu, kas sportistiem mazina iespējas pienācīgi sagatavoties nedēļas nogalē paredzētajam Pasaules kausa posmam, kā arī gūt svarīgas atziņas pirms nākamgad paredzētā olimpiskā starta,

Sportistiem nav iebildumu pret trases konfigurāciju, ātrumu vai drošību, bet viņi ir nemierā ar ledus tehnisko kvalitāti. Daudzi braucēji uzskata, ka laikā, kad viņiem ir iespēja trasē braukt, ledus kvalitāte netiek uzturēta pienācīgā līmenī.

Vairāki ASV sportisti Sočos uzturas jau vairāk nekā nedēļu, kuras laikā veikuši tikai 10 braucienu. Viņi saka, ka ārzemju sportistiem divas reizes treniņus atcēla, bet Krievijas komandām viss notiek pēc plāna. Amerikāņi to uzskata par negodīgu attieksmi ar mērķi mājiniekiem saglabāt labākas izredzes olimpiskajās spēlēs pēc gada.

"Trase ir tik nelīdzena," teica ASV skeletoniste Nelle Pikusa-Peisa. "Trases beigās ir tīrs betons. Tā nav gatava braukšanai, tas ir viens juceklis," viņa piebilda.

Neapmierināti par divās dienās atceltajiem treniņiem un ledus kvalitāti bija arī Lielbritānijas skeletoniste Šellija Rudmena un kanādietis Eriks Neilsons, kurš trasē notiekošo nosauca par joku šovu. Savukārt ASV skeletonists Džons Deilijs uzskata, ka Soču trases darbinieki nav kompetenti savu pienākumu veikšanai.

Starptautiskā bobsleja un skeletona federācija (FIBT) neplāno atcelt PK posmu, lai gan vairāki braucēji aicināja izvērtēt sacensību aizvadīšanas lietderību. Dažiem sportistiem pēc kratīšanās pa nelīdzeno ledu ir pārejoši redzes traucējumi, bet citi sūdzas par galvassāpēm.

Pirms olimpiskajām spēlēm par ierastu praksi ir kļuvis mājiniekiem trasē sniegt lielākas treniņu iespējas, kas nodrošina labākas izredzes sacensībās. Taču Sočos ārzemnieku neapmierinātību raisa iespēja Krievijas komandām braukt vakaros, lai gan citiem tajās pašās dienās treniņi tiek atcelti. Turklāt Krievijas treniņus nevienam citam nav atļauts vērot.

ASV bobsleja un skeletona federācijas vadītājs Derins Stīls teica, ka ir grūti saprast, kādēļ Sočos nespēj nodrošināt kvalitatīvus apstākļus, jo pirms citiem PK posmiem šādu problēmu parasti nav.

PK finālposma sacensības skeletonā vīriešiem būs piektdien, savukārt sestdien un svētdien startēt bobsleja divnieki un četrinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!