Foto: LETA

Siguldas bobsleja un skeletona trases direktors un Latvijas skeletona izlases galvenais treneris Dainis Dukurs uzskata, ka dopinga skandālā iesaistītajam Krievijas Bobsleja un skeletona federācijas (KBSF) Aleksandram Zubkovam ir jāliedz piedalīties IBSF kongresā un viņa atrašanās amatā ir pretrunā ar loģiku.

"Es un vēl daudzi citi uzskatām, ka nebūs pareizi, ja Starptautiskās Bobsleja un skeletona federācijas (IBSF) kongresā kā balsstiesīgs piedalīsies Zubkovs, kurš diskvalificēts par dopinga noteikumu pārkāpumiem," intervijā "Sovetskij Sport" izteicies Dukurs. "Tajā pašā laikā viņš turpina vadīt federāciju. Tas ir tas pats, ja pedofilu ieceltu bērnu nama direktora amatā."

Dukurs atklāja, ka šo aicinājumu varētu atbalstīt vairāku valstu federācijas – Kanāda, ASV, Vācija un Lielbritānija.

"Dopinga lietošana ir ļoti nopietns pārkāpums," uzsver Dainis Dukurs. "Mums nekas nav pret jūsu sportistiem, taču tas nav normāli, ka federāciju vada šāds cilvēks. Es rūpīgi izlasīju Maklārena ziņojumu. Ja cilvēks neatzīst savus pārkāpumus, tās ir viņa problēmas. Uzskatu, ka šī situācija var nelabvēlīgi atsaukties uz IBSF. Tās vadība visu laiku velk laiku un nekādi nevar konkrēti paust savu nostāju, paziņot, ka ir par tīru sportu. Paskatieties, kas notiek biatlonā. [IBU prezidents] Besebergs arī visu vilka garumā un sagaidīja, ka pie viņa atnāca policija. Ir liela varbūtība, ka pēc IBSF kongresa Romā to vadīs cits cilvēks. Tad federācijā notiks nopietna tīrīšana un var "uzpeldēt" dažādi dokumenti."

Kā zināms, pēc Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgā izmeklētāja Ričarda Maklārena ziņojuma par dopinga pārkāpumiem Soču olimpiskajās spēlēs SOK diskvalificēja vairākus desmitus Krievijas sportistu, ieskaitot Soču olimpisko čempionu Aleksandru Zubkovu, taču šā gada februārī Sporta Arbitrāžas tiesas (CAS) nepietiekamu pierādījumu dēļ SOK diskvalifikāciju atcēla 28 no 42 Krievijas sportistiem, atjaunot arī viņu rezultātus. Starp viņiem bija arī skeletonists Aleksandrs Tretjakovs, savukārt lēmums par Zubkova diskvalifikāciju tika atstāts spēkā.

Maklārena ziņojumā bija norādīts, ka astoņu Krievijas sportistu Soču ziemas olimpisko spēļu laikā ņemtās dopinga analīzēs konstatēts tāds sāls līmenis, kāds cilvēka organismā fizioloģiski nav iespējams, kas norāda uz analīžu viltošanu.

Zubkovs, kurš Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas vadītāja Ričarda Maklārena ziņojumā bija iekļauts ar kodu "A1000", 23. februārī, bobsleja četrinieku sacensību dienā nodevis urīna analīžu paraugu, kurā sāls līmenis bijis 18,8 grami uz litru. Savukārt Vojevoda, kura koda numurs bijis "A0947", 17. februārī, bobsleja divnieku sacensību dienā, nodevis analīzes ar sāls līmeni 18,5 grami uz litru. Šajā zemeslodes daļā dzīvojošo attiecīgā vecuma cilvēku augstākā fizioloģiskā robeža ir 10,1 grami sāls uz litru.

Izmeklētāju rīcībā esošā informācija liecināja, ka Zubkova un Vojevodas analīzēs konstatētais sāls līmenis bija visaugstākais no visiem pārbaudītajiem paraugiem.

"Līdz Maklārena ziņojumam attiecības ar Zubkovu mums bija normālas," saka Dainis Dukurs. "Viņš bieži brauca trenēties uz Siguldu. Taču, kad es izlasīju, kas darījies Krievijas sportā, pārtraucu ar viņu komunicēt. Gribu uzsvērt, ka man nav nekādu aizspriedumu attiecībā uz Krievijas sportistiem un speciālistiem. Mūsu puiši no Siguldas trases brauca uz Sočiem, palīdzēja vietējiem speciālistiem gatavot trasi pirmajam Pasaules kausa posmam. Viņi sadraudzējās un joprojām labi saprotas."

Dukurs norādījis, ka dopinga skandālu kontekstā varētu atteikt Krievijas sportistiem maksas treniņus Siguldas trasē. "Nauda mani neinteresē," par šādā gadījumā neiegūto peļņu saka Dukurs. "Ir WADA kodekss un tas ir jāciena. Kamēr šāds cilvēks kā Zubkovs vada federāciju, mūsu attieksme būs tieši šāda. Mainīsies vadība, ar prieku atsāksim sadarbību. "

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!