Foto: AFP/Scanpix/LETA
Soču olimpiskajās spēlēs dopinga kontrolē valdīja neiedomājams haoss, kurā katrs mēģina gūt sev labumu, LTV raidījumam "Aizliegtais paņēmiens" pauda Liene Kozlovska, kura olimpiādes analīžu nodošanas centrā strādājusi par novērotāju.

Kozlovska iepriekš vadījusi Valsts sporta medicīnas centru, taču tagad darbojas Eiropas Padomes Sporta nodaļā. Raidījums norāda, ka Kozlovska Soču olimpisko spēļu dopinga kontroles stacijās bijusi vienīgā ārzemniece – visi pārējie bijuši vietējie.

"Es sūdzējos par to, kādi ir trūkumi. Es sūtīju ziņojumus. Tie ne reizi nenonāca līdz neatkarīgiem novērotājiem, kuriem vajadzēja šos ziņojumus saņemt," savu pieredzi atklāja antidopinga kontroliere.

Kozlovska uzskata, ka olimpiādē valdošais haoss bija labi manipulēts, lai novērstu uzmanību no patiesībā notiekošā. Kontrolei augsta dopinga riska sporta veidos, piemēram, slēpošanā un biatlonā, netika pieaicināti starptautiski dopinga kontrolieri, līdz ar to vietējiem bija iespēja manipulēt ar informāciju par sportistu analīzēm.

Savu vainu dopinga pārkāpumos "Aizliegtajam paņēmienam" noliedza arī bijušais bobslejists Aleksandrs Zubkovs, kam atņemtas divas Soču zelta medaļas. Viņš noliedza, ka varētu būt lietojis bijušā Krievijas Antidopinga laboratorijas vadītāja Grigorija Rodčenkova dopinga kokteili, kurā ar alkoholu sajauktas aizliegtas vielas.

Zubkovs kategoriski noliedz, ka būtu startējis alkohola iespaidā, jo trasē gan jāatbild par savu stūmēju dzīvību, gan nepieciešamas simtprocentīgas reakcijas spējas. Par to, ka dopinga kokteili neesot bijusi vajadzība norīt, bet tikai skalināt to mutē, bijušais bobslejists pasmejas: "Tas ir marasms, citu vārdu nepiemeklēšu. Ja es nepaskalotu muti, es neuzvarētu olimpiskajās spēlēs, tā sanāk?"

"Nezinu, kas būs tālāk, godīgi sakot. Pats galvenais, ka šie netīrumi paliek iekšā dvēselē, pirmām kārtām, tā cilvēka, sportista, kurš sportam veltījis trīsdesmit gadus. Trīsdesmit gadu laikā es ne reizi nebiju iesaistīts dopingā, visas proves bijušas negatīvas. Pirms un pēc testiem. Tas ir pats galvenais. Es zinu un esmu pārliecināts, ka es esmu tīrs sportists," klāstīja Zubkovs.

Skeletonista Aleksandra Tretjakova treneris Sergejs Smirnovs, taujāts par dopinga kokteili, atbild, ka Rodčenkovs ir savas jomas profesionālis, kas visu savu dzīvi ir veltījis ķīmiskiem preparātiem. "To, ko viņš tur izdomāja, es nezinu, neesmu redzējis, neesmu provējis un neko pateikt nevaru, es tāpat kā jūs par to esmu tikai informēts," sacīja treneris. "Tas, ka Tretjakovs nelietoja, tas ir par 150 procentiem, viņš pat tos vitamīnus, ko viņam piedāvāja, vispār bija pret. Vispār pret ķīmiskiem preparātiem, jebkuriem, ārstējas ar tautas līdzekļiem. Visādus sūdus mutē neņem, teiksim tā."

Vēstīts, ka SOK par antidopinga pārkāpumiem 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs diskvalificējusi kopumā 32 Krievijas sportistus. Pēc jaunu pierādījumu atklāšanas līdz šim sāktas 46 lietas, 35 no tām jau notikusi noklausīšanās un tikai trijos gadījumos sportisti tikuši attaisnoti. Kā ziņo SOK, tā kā vairākās lietās turpinās izmeklēšana, nevar izslēgt, ka sekos jaunas diskvalifikācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!