Foto: LETA
Latvijas bobslejista Oskara Melbārža pilotētā četrinieka diskvalifikācija sezonas pirmajā Pasaules kausa posmā Kanādas pilsētā Kalgari iecirtīs pamatīgu robu sezonas kopvērtējumā un tajā par labu vietu var aizmirst, uzskata Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas viceprezidents Zintis Ekmanis.

Kā zināms, pirms nedēļas notikušajās sacensībās Melbārdis ar stūmējiem Daumantu Dreiškenu, Arvi Vilkasti un Intaru Dambi tika diskvalificēti pēc pirmā brauciena, lai gan atradās līderu pulkā. Latvijas ekipāža sodīta par ekipāžas maksimālā svara pārsniegšanu, kas ar Latvijas komandu Pasaules kausa sacensībās noticis pirmo reizi.

"Par labu Pasaules kausa kopvērtējuma pozīciju četriniekos varam aizmirst," izteicās Ekmanis. "To rāda pieredze, jo, izpaliekot vienam posmam, augstāk par piekto sesto vietu kopvērtējumā nevar tikt."

"Pārāk bezrūpīgi piegāja svaram. Vilkaste ir pielicis masā divus kilogramus, un visu to vajadzēja ņemt vērā, varbūt uz visiem četriem vajadzēja lieku malku ūdens neiedzert, pat brokastis nepaēst. Mēs esam izdarījuši maksimāli iespējamo, lai samazinātu svaru. Tagad mums ir karbona ķiveres. Tāpat šīs ir nedaudz citādākas kamanas, jo rāmis ir cits. Bet tāpēc jau tās ir tik ātras, pateicoties rāmja īpatnībām. Tādu nav nevienam, arī Oskaram Ķibermanim," atklāja Ekmanis.

Jau vēstīts, ka pēc Melbārža ekipāžas diskvalifikācijas lielisku posmu aizvadīja otrs latviešu pilots Ķibermanis kopā ar stūmējiem Raivi Broku, Helviju Lūsi un Jāni Strengu, kuri ierindojās augstajā septītajā vietā.

"Viņš ir ļoti talantīgs braucējs, bet nedrīkst no viņa uzreiz prasīt stabilitāti. Ķibermanis iepriekšējā posmā parādīja savu potenciālu. Ar viņu visi bija pieredzējušie, pāris veči varēja viņam būt pat par tēvu. Cerams, ar veselību bobslejistam viss būs kārtībā. Tad mums būs viens briljanta gabals," sacīja Ekmanis.

Diskvalifikācijas dēļ izmaiņas veiktas četrinieku ekipāžu aizmugurējos stūmējos. Tagad Melnbārža ekipāžā Dambja vietā startēs Strenga, bet Dambis nu startēs ar Ķibermani.

"Ja paši nevarat kontrolēt svaru - mainām vietām. Strenga ir piecus kilogramus vieglāks par Dambi. Paskatīsimies, kā tas varētu ietekmēt rezultātus. Man šķiet, ka kamanas varētu braukt ātrāk. Mana teorija ir tāda - ja aizmugures gals ir nedaudz vieglāks, balanss pārvietojas uz viduci un ir labāk," uzskata Ekmanis.

Ekmanis pauda cerību, ka Latvijas izlasei izdosies tikt atpakaļ pirmajā grupā, kas ļauj sacensībās startēt no labākām pozīcijām.

"Skatīsimies, kā ies Ķibermanim. Galvenais, lai izbrauc Leikplesidas trasi - viņam arī šī trase būs pirmo reizi. Šī trase ir ļoti sarežģīta, un par to man nedaudz trīc rokas. Ķibermanis jau Altenbergas trasē parādīja brīnumus. Visi stāvēja atvērtām mutēm, bet puika izbrauca svilpodams," atceras Ekmanis.

Jau šonedēļ ASV trasē Pārksitijā norisināsies Pasaules kausa otrais posms, vispirms sacenšoties divniekiem.

Kā zināms, pirms nedēļas Kalgari trasē Kanādā Melbārža divnieka ekipāža ieņēma augsto piekto vietu, bet Ķibermanis bija 16.pozīcijā.

Atlase Soču olimpiskajām spēlēm ilgs līdz 19.janvārim. Ja Latvija pasaules rangā būs vismaz devītajā vietā, tā Olimpiādei kvalificēsies ar divām divnieku un četrinieku ekipāžām, bet labāko trijnieks dos iespēju piedalīties pat ar trim ekipāžām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!