Foto: EPA/Scanpix/LETA
Latvijas bobsleja divnieku ekipāža ar pilotu Oskaru Ķibermani un stūmēju Matīsu Mikni sestdien Vistleras trasē Kanādā izcīnīja sesto vietu pasaules čempionātā, kamēr Ralfs Bērziņš ar Dāvi Spriņģi bija 21. pozīcijā.

Tikmēr piekto titulu pēc kārtas izcīnīja Vācijas pilots Frančesko Frīdrihs, kurš startēja kopā ar stūmēju Margisu Torstenu. Pagājušajā gadsimtā no 1957. līdz 1961. gadam piecus titulus pēc kārtas guva leģendārais itālis Eudženio Monti, kurš divniekos par pasaules čempionu kronēts kopumā septiņas reizes.

Frīdriha ekipāža pirmajā braucienā bija otrā, bet pārējos trīs braucienos uzrādīja ātrākos laikus.

Sudraba medaļu tikmēr izcīnīja mājinieks Džastins Kripss, kurš Frīdriham četru braucienu summā zaudēja 0,59 sekundes, bet pie bronzas tika vācietis Niko Valters, kurš no sava tautieša atpalika 0,89 sekundes. Tālāk 0,25 sekundes aiz goda pjedestāla bija kanādieša Krisa Springa un brita Breda Hola ekipāžas, kas dalīja ceturto vietu.

Vēl par vienu sekundes simtdaļu lēnāks bija Ķibermanis, kurš uzvarētājam zaudēja 1,24 sekundes. Latvieši piektdien pirmajos braucienos uzrādīja ceturto un sesto ātrāko laiku, kas summā deva piekto vietu. Sestdien pirmajā braucienā Ķibermanis bija desmitais, bet otrajā braucienā piekāpās tikai Frīdriham un Kripsam, tādējādi četru braucienu summā ieņemot sesto vietu.

Bērziņš pēc pirmajiem diviem braucieniem bija 20. vietā, bet trešajā braucienā uzrādīja 22. rezultātu, kas pēc trim braucieniem deva 21. pozīciju, līdz ar to otra Latvijas ekipāža pie ceturtā brauciena netika pielaista.

Svētdien pulksten 21.30 pēc Latvijas laika sacensības uzsāks arī sieviešu bobslejistes, kuras noslēdzošos divus braucienus aizvadīs svētdien.

Pagājušajā nedēļā noslēdzās Pasaules kausa sezona. Divniekos pārliecinoši triumfēja Frīdrihs, kurš uzvarēja visās astoņās sacensībās, kamēr Ķibermanis bija otrajā vietā, piecos no astoņiem etapiem kāpjot uz goda pjedestāla - divas otrās vietas un trīs trešās.

Savukārt šīs sezonas pasaules elites sacensību debitants Bērziņš sezonas kopvērtējumā ierindojās 18.vietā, taču viņš divos posmos nepiedalījās.

Svētdien šajā pasaules čempionātā būs arī komandu sacensības. Planētas meistarsacīkstes 2010. gada Vankūveras olimpisko spēļu mājvietā noslēgsies nākamnedēļ, kad trasē dosies skeletonisti un bobsleja četrinieki.

Pašlaik 25 gadus vecais Ķibermanis pēdējos gados bijis Latvijas bobsleja otrais pilots aiz Oskara Melbārža, kurš gan šosezon trasē neatgriezīsies. Phjončhanas olimpiskajās spēlēs viņš divniekos ieņēma devīto vietu, bet Pasaules kausā divniekiem sezonu noslēdza augstajā ceturtajā vietā kopvērtējumā.

Tikmēr 21 gadu vecais Bērziņš Pasaules kausa apritē ir debitants.

Iepriekšējais pasaules čempionāts bobslejā un skeletonā notika 2017. gadā, bet bobslejisti pie godalgām netika, taču pie zelta skeletonā tika Martins Dukurs, tiekot jau pie sava piektā šāda veida titula karjerā.

Pasaules čempionātā bobslejā un skeletonā Latvijas sportisti kopumā tikuši pie 11 medaļām - seši zelti, divi sudrabi un trīs bronzas. Bobslejā divniekos iepriekšējās godalgas bija 2015. gadā, kad Vinterbergā uz goda pjedestāla otrā pakāpiena kāpa pilots Melbārdis un stūmējs Daumants Dreiškens. Tās Latvijai ir vienīgās godalgas šajā bobsleja disciplīnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!