Foto: AFP/Scanpix
Latvija Pasaules kausa izcīņas posmos bobslejā šajā sezonā startē ar divām ekipāžām, un pagaidām nav skaidrs, kad augstākā līmeņa sacensībās valsts varētu būt pārstāvēta ar trim ekipāžām.

Latvijas bobsleja izlasē šajā sezonā ir trīs ekipāžas, kuras pilotē Oskars Melbārdis, Uģis Žaļims un Oskars Ķibermanis. Ja Melbārdis visu sezonu aizvada Pasaules kausa sacensībās, tad Žaļims un Ķibermanis sezonu sāka Eiropas kausā, lai iegūtu pieredzi. Vēlāk abi divi piedalījās Pasaules kausa posmos, tomēr visi trīs Latvijas piloti nav ieguvuši tiesības vienlaicīgi piedalīties Pasaules kausā.

"Ar trim ekipāžām mēs nevaram startēt, jo neesam izpildījuši nosacījumus. Tur kopā skaita Eiropas un Pasaules kausā izcīnītos punktus, un tā kā mēs nestartējam ar pilnu komandu Eiropas kausos, mēs neesam nopelnījuši trešās ekipāžas vietu," intervijā portālam "Delfi" skaidroja Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas valdes loceklis Zintis Ekmanis. "Tas būti ļoti labi, ja mēs varētu sacensībās startēt ar trim ekipāžām, bet pagaidām mēs to nevaram "pacelt"."


Ekmanis skaidroja, ka trešā ekipāža Pasaules kausā izmaksas būtiski nepalielina, taču šobrīd uzsvars tiek likts uz jauno sportistu sagatavošanu: "Tāpēc jau ir tādi Eiropas kausi, lai jaunie piloti var iemācīties trases un iegūt pieredzi. Mēs cenšamies attīstīt jaunatnes sportu pēctecības nodrošināšanai, bet liekas naudas mums nav."

"Taču trīs ekipāžas šāda veida sacensībās mums ir vajadzīgas. Kopā mums vajadzētu būt piecām ekipāžām, kas brauc Pasaules un Eiropas kausu apritē, un arī tad šajās sacensībās mums būtu jāizcīna labas vietas, lai mēs pēc punktu summas atbilstu tiem kritērijiem, kas nodrošina trīs ekipāžu startu augstākā līmeņa sacensībās," stāstīja Ekmanis. "Ja Oskars Ķibermanis būtu uzvarējis pasaules junioru čempionātā, tad viņš iegūtu automātisku ceļa zīmi uz pasaules čempionātu, bet viņš palika otrais."

Pagaidām tikai četras valstis Pasaules kausā var piedalīties ar trim ekipāžām. Tā ir Vācija, Krievija, ASV un Kanāda.

Savukārt Melbārdis šosezon divas reizes Pasaules kausā kāpis uz goda pjedestāla. Pirmo reizi viņš to paveica ceturtajā posmā Vinterbergas trasē, izcīnot trešo vietu četriniekos, bet septītajā posmā Kēnigzē Melbārdis sasniedza karjeras augstāko sasniegumu un ierindojās otrajā vietā divnieku sacensībās. Kopvērtējumā gan divniekos, gan četriniekos Melbārdis ir ceturtajā vietā.

"Pagaidām viss rit pēc plāna. Bijām apsolījuši, ka šajā sezonā Pasaules kausā uzkāpsim uz goda pjedestālā, un to arī izdarījām. Melbārdis šajā sezonā progresē daudz ātrāk nekā tas parasti notiek," teica Ekmanis. Tāpat arī ļoti strauji progresē Ķibermanis, viņš ir pats jaunākais dalībnieks Pasaules kausu sistēmā. Pats galvenais mums šajā sezonā ir cīnīties un parādīt savu potenciālu, un ar to mēs galā tiekam ļoti labi."

"Nevajadzētu norakstīt arī Žaļimu, jo viens tās lietas apgūst ātrāk, cits lēnāk. Tas pats kanādietis Pjērs Lidērs, kurš kļuva par olimpisko čempionu, pirmos trīs vai četrus gadus ļoti mocījās. Vēlāk tomēr viņš to apguva," Žaļimam pagodinošu salīdzinājumu izteica bijušais bobslejists. "Jāuzteic arī mūsu izcilā fiziskā sagatavotība, uz ko mēs daudz un cītīgi strādājām. Beidzot tā sistēma nes augļus. Ar labo startu mēs varam kompensēt meistarības trūkumu trasē un atpalicību tehnikā."

Ķibermanis aizvadītajā nedēļas nogalē piedzīvoja debiju sacensībās Pasaules kausā, divniekos ierindojoties 26.pozīcijā, bet četriniekos –15.vietā.

Savukārt Žaļims piedalījies divos Pasaules kausa posmos. Viņa labākais rezultāts divniekos ir 15.vieta Altenbergā, bet četriniekos viņš izcīnīja 11.vietu Laplaņā.

Gaidāmajā nedēļas nogalē Īglsā bobslejisti sadalīs Eiropas čempionāta medaļas, un Latviju pārstāvēs Melbārdis un Ķibermanis.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!