Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ceturtdien, 9. novembrī, Latvijas sporta cienītājiem iesākas aktīvākais līdzjušanas laiks, jo savu sezonu, kas vainagosies ar 2018. gada Phjončhanas olimpiskajām spēlēm, iesāk mūsu titulētāko ziemas sporta veidu – bobsleja un skeletona – pārstāvji.

Latvijas izlases bobslejistiem un skeletonistiem šī sezona nebūs viegla, jo ar labiem rezultātiem, uzvarām un kausiem izlutinātie līdzjutēji diez vai būs ar mieru pieņemt ko zemāku par goda pjedestālu. Taču Pasaules kausa sezona, kas sākas ar posmu Leikplesidas trasē ASV, šoreiz varētu nebūt tik triumfāla kā iepriekš, jo galvenais mērķis Latvijas sportistiem ir olimpiskās spēles, un līdz tām notiks nepārtraukta tehnikas un meistarības pieslīpēšana.

Labā ziņa ir tā, ka pēc muguras operācijas pilnībā atguvies ir "lielais Osis" jeb Oskars Melbārdis, savukārt sarežģīta šī sezona varētu būt Leldei Priedulēnai, kura vasaras nogalē pārrāva ceļgala krusteniskās saites, bet ir apņēmības pilna cīnīties par tiesībām startēt Phjončhanā, operāciju atliekot uz pavasari. Tieši viņai tiek gods atklāt šo sezonu, jo pirmās Pasaules kausa sacensības 9. novembrī iesāks tieši skeletonistes.

Tehnika – kā līderiem, sezona – pēc pilnas programmas

Foto: Viesturs Lācis

Pirms jaunās sezonas galvenā atziņa, kas izskanēja no visu renes sporta veidu pārstāvjiem, bija gandarījums par jauno tehniku, kas iegādāta ar valsts atbalstu. Arī bobslejisti ir tikuši pie jaunām divnieku un četrinieku kamanām, par kurām pēc pirmajiem testiem Norvēģijā izlases galvenais treneris Sandis Prūsis un sportisti teica labus vārdus. Tajā pašā laikā Prūsis norāda, ka darāmā vēl ir daudz, un Pasaules kausa sezona lielā mērā tiks veltīta tehnikas attīstībai uz Phjončhanas olimpiskajām spēlēm.

"Amerikā lielu iespēju kaut ko mainīt nebūs - kas uz turieni aizsūtīts, tas būs, bet Eiropā, domāju, eksperimenti vēl turpināsies, un mēs paņemsim līdz vēl vairāk tehnikas vienību nekā minimālais nepieciešamais," pirms sezonas sākuma izteicās Prūsis. "Eksperimenti turpināsies līdz pat olimpiskajām spēlēm, kā tas vienmēr ir bijis."

Mūsu vadošajiem pilotiem, Oskaram Melbārdim, Oskaram Ķibermanim un Uģim Žaļimam, sezonas plānā ir Pasaules kausa sacensības un olimpiskās spēles, bet jaunais pilots Ralfs Bērziņš ar savu komandu piedalīsies visos Eiropas kausa posmos, krājot trašu un braukšanas pieredzi.

Ņemot vērā negaidītās izmaiņas bobsleja komandas sastāvā, kad neilgi pirms jaunās sezonas sākuma traumas guva divi stūmēji, izlases vadība pagaidām atteikusies no centieniem kvalificēties olimpiskajām spēlēm ar trim četriniekiem, kamēr divniekos šāds uzdevums ir joprojām.

Arī skeletonistiem šī sezona solās būt piesātināta, turklāt visās vecuma grupās un seriālos, no Eiropas līdz Pasaules kausam. Eiropā startēs jaunākie sportisti, savukārt Ivo Šteinberga uzdevums Starpkontinentālajā kausā būs pacīnīties par trešo ceļazīmi uz Phjončhanas olimpiskajām spēlēm, jo divas, cerams, garantēs brāļi Dukuri. Šā uzdevuma pildīšanu Šteinbergs ir sācis ar 21. un 13. vietu Starpkontinentālā kausa pirmajā posmā Vistleras trasē Kanādā.

Cīņu biedri un konkurenti

Foto: Romualds Vambuts

Kā minējām, Pasaules kausa Latvijas izlasē brauks trīs mūsu vadošie piloti ar saviem stūmējiem, visi ir nopietni gatavojušies jaunajai sezonai, un savus partnerus uzskata par tikpat nopietniem konkurentiem kā Vācijas vai Krievijas pārstāvjus. Arī Sandis Prūsis sev raksturīgajā šķelmīgajā stilā nosaka, ka vēl neesot zināms, kurš izlasē būs pirmais un kurš – otrais numurs.

Olimpiskais vicečempions un pasaules čempions Oskars Melbārdis neapšaubāmi ir pieredzējušākais pilots mūsu komandā, taču Oskara Ķibermaņa progress pēdējo sezonu laikā ļauj viņam ar pilnām tiesībām pieteikties uz cīņu par līdera godu. To, ka "mazais Oskars" var uzņemties šo atbildību, pierādīja iepriekšējā sezona, kuras sākumu Melbārdis muguras operācijas dēļ aizvadīja nedaudz saudzīgākā režīmā. Visādā ziņā iekšējā konkurence Latvijas komandā ir veselīga un var nospēlēt par labu mūsējiem arī cīņā pret pārējiem.

Lai arī Latvijas komandā gādāta jauna, augsta līmeņa tehnika, kas sezonas laikā vēl tiks pielāgota un uzlabota, ir vairāk nekā skaidrs, ka arī pārējo valstu izlases vasaru nav pavadījušas laiskojoties un dīkā, un cīņa par sekunžu simtdaļām un centimetriem būs tikpat sīva kā visā iepriekšējās sezonās.

Par galvenajiem pretendentiem uz uzvarām un trīs ekipāžu kvotu olimpiskajās spēlēs noteikti uzskatāmi Vācijas un Krievijas sportisti ar Frančesko Frīdrihu un Aleksandru Kasjanovu priekšgalā. Diemžēl pāragrā un traģiskā Stīvena Holkomba aiziešana viņsaulē ir vājinājusi ASV izlasi, savukārt korejieša Junjona Vona progress un noteikti arī Phjončhanas trases priekšrocības varētu korejiešiem radīt zināmas cerības vismaz saistībā ar olimpiādi.

"Es nekoncentrējos uz kopējiem Pasaules kausa rezultātiem, bet lai tiek izpildīts minimālais plāns – lai uz spēlēm tiek trīs divnieki un divi četrinieki," sarunā ar portālu "Delfi" pirms sezonas atzina Sandis Prūsis. "Protams, ne jau tikai tiek, bet arī cīnītos par kaut ko olimpiādē. Loģiski, ka mēs zinām, ko no mums gaida. Mēs jau paši to gribam (smejas). Tikai kvalificēties un aizbraukt uz olimpiādi – tas nebūs varoņdarbs!"

Skeletonā situācija ir līdzīga kā pirms divām iepriekšējām olimpiskajām spēlēm, kad četrgades laikā ir izauguši un progresējuši vietējie sportisti, cīņā ar kuriem divreiz ir zaudējis Martins Dukurs. 2010. gada olimpiskajās spēlēs tas bija Džons Montgomerijs, 2014. gada Soču spēlēs – Aleksandrs Tretjakovs. Pagājušosezon tikai par mata tiesu Martins Pasaules kausa kopvērtējumā pārspēja korejieti Sunbinu Junu, toties kā ievērojamu un vērtīgu pārliecības bonusu ieguva uzvaru sezonas noslēdzošajā posmā tieši Phjončhanas trasē. Taču tik un tā visu Latvijas sporta līdzjutēju galvenais jautājums ir – vai Martins Dukurs beidzot kļūs par olimpisko čempionu? Jebšu atkal uzvarēs vietējais talants?

Visas trases apbraukājamas, Sigulda – nākamsezon

Foto: LETA

Pasaules kausa kalendārā šosezon lielu izmaiņu nav, ja neskaita Pārkstitijas trases atgriešanos, kuru iepriekšējā sezonā nomainīja Phjončhana. Tā kā Koreja februārī uzņem olimpiskās spēles, Pasaules kausa posms tur nenotiks.

Eiropas trases Pasaules kausā ir saglabājušas "status quo", mainīta tikai posmu secība. Šosezon starp trim Vācijas posmiem ieliktas sacensības Austrijā un Šveicē, bet pēdējo posmu pirms olimpiskajām spēlēm uzņems Kēnigszē. Pērn divi posmi Vācijas trasēs Altenbergā un Vinterbergā notika viens pēc otra.

Pirmās izmaiņas sacensību norisē parādījušās jau pirmajā Pasaules kausa posmā, jo silto un lietaino laika apstākļu dēļ Leikplesidas trasē tiks aizvadītas tikai skeletona un bobsleja divnieku sacensības; smagās četrinieku kamanas organizatori trasē neriskēja laist.

Eiropas kausa dalībnieki līdzās Pasaules kausa trasēm Altenbergā, Insbrukā, Vinterbergā un Kēnigszē brauks arī Lillehammerē un Laplaņā Francijā.

Savukārt Starpkontinentālais kauss skeletonā risināsies Vistleras, Kalgari, Sanktmoricas un Altenbergas trasēs.

Atšķirībā no pagājušā gada, šosezon Siguldas trase Eiropas kausa sacensības neuzņems, taču Latvijas Bobsleja un skeletona federācija (LBSF) cer, ka Latvijas vārds būs jau nākamajā Pasaules kausa kalendārā, kas mums esot apsolīts "visaugstākajā" līmenī.

Pasaules kausa izcīņas kalendārs bobslejā un skeletonā:
9.-10. novembris Leikplesida (ASV)
17.-18. novembris Pārksitija (ASV)
24.-25. novembris Vitslera (Kanāda)
8.-10. decembris Vinterberga (Vācija)
15.-17. decembris Insbruka (Austrija)
5.-7. janvāris Altenberga (Vācija)
12.-14. janvāris Sanktmorica (Šveice)
19.-21. janvāris Kēnigszē (Vācija)

2018. gada Phjončhanas olimpisko spēļu bobsleja sacensības ilgs no 18. līdz 21. februārim divnieku ekipāžām sieviešu un vīriešu konkurencē, bet 24. un 25. februārī sacentīsies četrinieki. Skeletonisti olimpiskās sacensības sāks 15. februārī un noslēgs 17. februārī.

Ko saka skaitļi

Foto: Reuters/Scanpix

Sportā sasniegumi tiek mērīti arī četrgadēs, no olimpiādes līdz olimpiādei, un šajos četros gados pēc Soču spēlēm Latvija ir gruntīgi nostabilizējusies pasaules bobsleja un skeletona lielvalstu elitē.

Oskars Melbārdis aizvadītajās trijās sezonās pēc Soču olimpiskajām spēlēm ir kļuvis par Pasaules kausa ieguvēju gan divnieku, gan četrinieku konkurencē. Triumfāla viņam bija 2014./2015 gada sezona, kad Oskars divnieku sacensībās tikai vienā no astoņiem PK posmiem palika aiz goda pjedestāla, bet četrinieku konkurencē visās sacensībās tika pie medaļām – piecām zelta, viena sudraba un divām bronzas. Arī 2015. gada pasaules čempionātā Melbārdis izcīnīja medaļas, sudraba divniekos un bronzas četriniekos.

2016. gadā Oskaram Melbārdim sliktāki rezultāti Pasaules kausā, toties pasaules čempiona tituls četrinieku konkurencē. 2016./2017. gada sezona pieredzējušajam sportistam bija īsāka, jo Melbārdis, atlabstot pēc muguras operācijas, izlaida vairākas sacensības. Taču tas netraucēja viņam izcīnīt vienu Pasaules kausa posma uzvaru četriniekos, bet šā gada pasaules čempionātā pārliecinoši iesaistīties cīņā par medaļām – 6. vieta divniekos un 4. vieta četriniekos.

Pārliecinošs ir Oskara Ķibermaņa progress: trīs sezonu laikā viņš ir kļuvis par stabilu TOP10 braucēju un jau izbaudījis pirmās uzvaras garšu. 2016./2017. gada sezonā viņš divreiz kāpa uz goda pjedestāla trešā, un reizi – uz otrā pakāpiena divnieku sacensībās, bet pirmo Pasaules kausa posma uzvaru svinēja Sanktmoricā četriniekos.

Savukārt Uģim Žaļimam augstākais sasniegums starpolimpiskajā sezonā bija 3. vieta divnieku ieskaitē 2015./2016. gada sezonā, kad ārkārtīgi sarežģītajā un bīstamajā Vistleras trasē Kanādā Uģis izcīnīja otro vietu.

Mūsu skeletonistu rezultāti gan komentārus neprasa, jo Martins Dukurs ir labojis visus iespējamos rekordus, šogad izcīnot savu piekto pasaules un astoto Eiropas čempiona titulu un astoto reizi triumfējot Pasaules kausa izcīņā. Arī viņa brālis Tomass, kurš pēc Soču olimpiādes ceturtās vietas gandrīz pakāra ķiveru vadzī, joprojām ir ierindā un izcīnīja sudrabu Eiropas čempionātā, bet pasaules čempionātā un Pasaules kausa kopvērtējumā palika devītais.

Priecē arī tas, ka pašreizējais pasaules junioru vicečempions ir latvietis – Krists Netlaus, bet ceturto vietu šajās sacensībās, kas notika janvārī Siguldā, ieguva Ivo Šteinbergs. Tas nozīmē, ka ar brāļiem Dukuriem skeletons Latvijā nebeigsies. Arī Leldei Priedulēnai ir sekotājas – Dārta Zunte junioru pasaules čempionātā izcīnīja sesto, bet Endija Tērauda – septīto vietu. Kā pirms sezonas stāstīja LBSF pārstāvis un skeletona treneris Gatis Dzērve, jauniešus šogad gaida intensīva sacensību sezona un brāļu Dukuru padomi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!