Foto: Reuters/Scanpix
Ar Pasaules kausa izcīņas pirmo posmu ASV pilsētā Leikpleisidā šodien tiek dots starts jaunajai skeletona sezonai, aizvadot pirmos divus jeb kvalifikācijas braucienus.

Plkst.16 pirmo braucienu aizvadīs sievietes, kuru vidū pilnu sezonu plānojusi aizvadīt jaunā latviete Lelde Priedulēna.

Savukārt skeletona sacensības vīriešiem, kurās Latviju pārstāvēs Martins un Tomass Dukuri, sāksies plkst.20 pēc Latvijas laika un tās tiešraidē būs iespējams vērot Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanālā.

Jau vēstīts, ka sacensības atkal tiks aizvadītas eksperimentālā trīs braucienu formātā.

Ceturtdien gan vīrieši, gan sievietes aizvadīs pa diviem braucieniem, kas nodēvēti par kvalifikāciju.

Pēc tam piektdien desmit labākie vīri piedalīsies finālbraucienā. Savukārt sestdien to pašu atkārtos arī desmit spēcīgākās sievietes. Finālbraucieni tiks veikti starp bobsleja divnieku sacensību braucieniem.

Posma uzvarētāji tiks noteikti, vienīgi balstoties uz finālbraucienu rezultātiem.

Atklāšanas posma favorīts vīriešu konkurencē viennozīmīgi ir latvietis Martins Dukurs, kurš Pasaules kausa izcīņā triumfējis iepriekšējās trijās sezonās.

Iepriekšējais Pasaules kausa posms skeletonā Leikpleisidas trasē notika 2010.gada decembrī un tad uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena kāpa krievs Sergejs Čudinovs, otrais bija Martins Dukurs, bet trešo pozīciju izcīnīja Lielbritānijas sportists Kristians Bromlijs.

Savukārt šī gada februārī Leikpleisidas trasē risinājās pasaules čempionāts, kurā M.Dukurs četru braucienu summā tuvāko konkurentu apsteidza par 2,08 sekundēm.

Trīs braucienu sacensības skeletonā tiks aizvadītas jau otro reizi. Pagājušajā sezonā līdzīgs formāts tika iemēģināts Pasaules kausa posmā Vinterbergas trasē, tomēr toreiz spēcīga sniegputeņa dēļ vīriešu sacensībās tika atcelts otrais kvalifikācijas brauciens. Neskatoties uz nelabvēlīgiem laika apstākļiem, toreiz Latvijas sportists M.Dukurs uzvarēja gan kvalifikācijā, gan arī finālbraucienā.

Zīmīgi, ka tieši pēc Vinterbergas sacensībām M.Dukurs sasniedza savdabīgu rekordu - uzvarēja visās sacensībās kalendārā gada laikā olimpiskajā sporta veidā.

Kā ziņots, pagājušajā sezonā M.Dukurs kļuva par pasaules un Eiropas čempionu, kā arī Pasaules kausa ieguvēju. Savukārt viņa vecākais brālis Tomass Dukurs Pasaules kausa kopvērtējumā bija trešais, bet pasaules čempionātā ieņēma piekto vietu.

Pasaules kausa izcīņa skeletonā notiek kopš 1986.gada, un līdz šim trīs gadus pēc kārtas kopvērtējumā bija triumfējis vienīgi austrietis Kristians Auers, kurš bija labākais no 1992./1993. līdz 1994./1995.gada sezonai. Pēc gada pārtraukuma Auers triumfēja vēl divas reizes un pašlaik ir vienīgais pieckārtējais Pasaules kausa ieguvējs.

Astoņos aizvadītās sezonas Pasaules kausa posmos M.Dukurs svinēja septiņas uzvaras, bet reizi bija spiests samierināties ar sesto vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!