Foto: LETA
Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) pēc pirmajām emocijām neplāno steigt skatīt Latvijas Tenisa savienības (LTS) prezidenta Jura Savicka izteikumus par valsts skeletonistiem, lai gan tas raisījis sašutumu vilni sabiedrībā.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamenta direktors Edgars Severs gan uzskata, ka LOK Ētikas komisijai būtu pienākums skatīt šo jautājumu, bet pats Savickis pirmdienas vakarā pielēja "eļļu ugunī", sarunā ar TV3 norādot, "vai skeletona, kamaniņu un citi tie vadītāji nav aizmirsuši, kas priekš viņiem uzbūvēja trasi?.. Nevajag jaukties politikā".

Savickis, kurš ir LTS prezidents un Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba "Dinamo Rīga" padomes priekšsēdētājs, svētdien Krievijas medijam "life.ru" asi izteicās pret Latvijas skeletonistu lēmumu boikotēt 2017. gada pasaules čempionātu Sočos. Kā zināms, Latvijas skeletona komanda, arī daudzkārtējais pasaules čempions Martins Dukurs, sestdien paziņoja, ka boikotēs pasaules čempionāta norisi Sočos, jo Krievija krāpusies ar dopinga analīzēm, ko apliecina Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas vadītāja Ričarda Maklarena paziņojums.

Savickis intervijā Krievijas medijam teicis, ka Latvijas sportisti nav pietiekami pārbaudīti dopinga lietošanā un rosinājis viņus rūpīgāk pārbaudīt. Tomēr LOK pagaidām nedomā vērtēt, vai LOK sastāvā esošās LTS prezidenta Savicka izteicieni, kas apšauba Latvijas vadošo sportistu godīgumu, atbilst Ētikas kodeksam.

LOK Ētikas kodeksa mērķis ir "veicināt un nodrošināt godīgas spēles ("fair play") principu nostiprināšanos un ievērošanu visās sabiedrības sporta aktivitātēs, valsts sporta dzīves politikā un vadīšanā, piemērojot tos visos līmeņos, kā jaunatnes tā pieaugušo līmenī, kā plašas pieejas un tautas sportā, tā arī sacensību un augstu sasniegumu sportā".

"IZM tad vajadzētu vērsties ar konkrētu iesniegumu, kuri izteikumi konkrēti ir apspriežami un kuri neatbilst Ētikas kodeksam. Ja mēs balstītos tikai uz sabiedriskā telpā izskanējušiem viedokļiem, nevis konkrētiem faktiem un liecībām, tad mums daudz ko vajadzētu skatīt," portālam "Delfi" sacīja jaunais LOK Ētikas komisijas vadītājs, Latvijas Džudo federācijas prezidents Raimonds Rublovskis.

Viņš gan norāda, ka cilvēkam paust savu viedokli nav liegts un "vienam tas liekas neētisks, citam – ētisks". Tāpat Rublovskis pauda viedokli, ka ne jau visa sabiedrība vienmēr atbalsta kāda sportista vai sportistu grupas nestartēšanu pasaules čempionātā, kas ir vienas no svarīgākajām sacensībām attiecīgajā sporta veidā.

"Ja šis nav izvērtējams, tad vispār jājautā, kāds jautājums ir vērtējams? Jājautā – priekš kam tad vispār ir tāda LOK Ētikas komisija?" nesaprašanu sarunā ar portālu "Delfi" pauda IZM pārstāvis Severs. "Jā, mums ir vārda brīvība, bet es jau nesaku, ka ir kāds pārkāpums, - vienkārši uzskatu, ka LOK šoreiz tas ir jāvērtē. Ja tā neuzskata, tad kādiem jābūt izteikumiem, lai to izskatītu?"

Severs jau pirmdienas, 12. decembra, rītā ar elektroniskā pasta starpniecību sazinājies ar LOK prezidentu Aldoni Vrubļevsku, LOK ģenerālsekretāru Žoržu Tikmeru un Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) prezidentu Einaru Fogeli, tomēr konkrētas atbildes nav sagaidījis. Ja LOK pati neuzskatīs par vajadzību skatīt "Savicka jautājumu", tad IZM pārstāvis ir gatavs ministrijā apspriest jautājumu un tad jau ar oficiālu vēstuli IZM vārdā vērsties LOK.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis pirmdien LTV raidījumam "Panorāma" nebija tik ass izteicienos, atgādinot, ka tas ir "viena cilvēka izteiciens". "Mēs taču neiesim pēc katra ieraksta sociālajos tīklos vai publikācijas reaģēt – tad jau jājūk prātā! Gan jau Savicka kungam arī prāts noskaidrosies un runās apzinīgāk."

Šadurska cerības pirmdien gan neapstiprināja pats Savickis, kurš sarunā ar TV3 īsti nenožēloja pausto viedokli, vēl vairāk nokaitējot tā jau saspringto viedokli. "Nekāda gadījumā negribēju apvainot tos puišus, kas ar to nodarbojas. Vēl gribu pajautāt citu jautājumu - vai skeletona, kamaniņu un citi tie vadītāji nav aizmirsuši, kas priekš viņiem uzbūvēja trasi? Lai padomā par to, nevajag jau tā vienkārši pieiet lietai, nevajag jaukties politikā".

LOK jaunā Ētikas padome, kas sākusi darbu pēc LOK vēlēšanām septembra beigās, pagaidām nevienu jautājumu vēl nav skatījusi. Savukārt iepriekšējās LOK Ētikas komisijas "skaļākā" lieta bija 2015. gada vasarā skatītais jautājums par džudo treneri Sergeju Kursīti, kurš sociālajos tīklos pauda atbalstu Ukrainas teroristiskajam kaujinieku grupējumam "Luhanskas tautas republika" (LTR).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!