Latvijas bobsleja pilots Oskars Melbārdis, sestdien nodrošinot sev uzvaru Pasaules kausa kopvērtējumā, ierakstījis savu vārdu pasaules bobsleja vēsturē un pievienojies elitāro bobslejistu sarakstam.

Melbārdis tādējādi ir kļuvis par 2014./2015.gada sezonas Pasaules kausa ieguvēju gan divnieku, gan četrinieku pilotu vērtējumā. Līdz šim Melbārdim bija 2012./2013.gada sezonas čempiona tituls divnieku un četrinieku pilotu kombinētajā vērtējumā, taču šie ir pirmie tituli atsevišķi katra disciplīnā.

Bobslejā piloti biežāk ir meistarīgāki kādā no abiem veidiem - vai nu divniekos, vai nu četriniekos. Tāpēc Melbārža panākums ir iekļuvis pasaules bobsleja vēstures grāmatās, jo pirms viņa tikai četri piloti spējuši vienā sezonā dominēt gan divniekos, gan četriniekos. 1995.gadā to paveica kanādietis Pjērs Lidērs, 1999.gadā - vācietis Kristofs Langens, 2002.gadā - šveicietis Martins Annens, bet 2008.gadā - Andrē Lange.


Melbārdis, kurš 16.februārī svinēs 27. dzimšanas dienu, kā pilots brauc tikai piekto sezonu, tomēr viņš ir jau visu laiku panākumiem bagātākais Latvijas bobslejists Pasaules kausa sacensībās, apsteidzot ne tikai tādus pilotus kā Jāni Ķipuru un Zinti Ekmani, bet arī pašreizējo Latvijas izlases treneri Sandi Prūsi un arī Jāni Miņinu, kuram Melbārdis savulaik bija stūmējs.

Pasaules kausa sezonas kopvērtējumā divniekos zeltu savulaik ir izcīnījuši Māris Poikāns (1986.gadā) un Jānis Ķipurs (1988.gadā), startējot toreiz vēl PSRS izlases rindās, taču toreiz tas vēl nebija oficiālas sacensības, jo pilnvērtīgi Pasaules kausu aizvada tikai no 1991.gada. Pasaules kausa sezonas kopvērtējumā vēl uz goda pjedestālu savulaik kāpuši Prūsis un Miņins. Prūsis vienu reizi bija trešais divniekos un trīs reizes otrais četriniekos. Tikmēr Miņins lielākos laurus plūca četriniekos - divās sezonās viņam sudrabs kopvērtējumā, bet reizi bronza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!