Vācijas galvaspilsēta Berlīne ir kā Bābele – šeit ir milzīga kultūru, ideju un iespēju dažādība. Lai iepazītu pilsētu, ar vienu reizi nepietiks, taču ar kaut ko ir jāsāk.

"Delfi ceļojumi" piedāvā savu topu – vietas, kuras jāredz, pirmo reizi dodoties uz Berlīni.

1. Zoo

Berlīnes ZOO 35 hektāru lielā platībā ir izmitinātas gandrīz 1400 dzīvnieku sugas un tas ir viens no ievērojamākajiem un tradīcijām bagātākajiem zoo dārziem Eiropā. Esmu tur bijusi trīs reizes, dažādos gadalaikos un tā ir viena no skaistākajām pastaigu vietām, jo dzīvnieku voljēri izveidoti tik meistarīgi, ka šķiet, zilonis pastaigājas tieši tev blakus. Turklāt, atšķirībā no Rīgas zoo, šeit var pat ļoti tuvu redzēt lielo pandu un gorillu ģimeni.

Biļetes ieejai zoo nav lēts prieks, turklāt par akvārija apmeklējumu jāmaksā atsevišķi, taču vismaz vienu reizi būt Berlīnes zoo ir vērts.

2. Reihstāga komplekss

Foto: PantherMedia/Scanpix

Britu arhitekta sera Normana Fostera veidotais modernās arhitektūras paraugs ir viens no tūristu iecienītākajiem apskates objektiem pilsētā un arī Vācijas dzīvās vēstures piemineklis. Ēka tika būvēta, lai pēc Vācijas atkalapvienošanās no Bonnas pārceltu valdības iestādes. No ēkas kupola paveras viens no skaistākajiem skatiem uz pilsētu, taču, lai iekļūtu ir jārēķinās ar visai ilgu gaidīšanu un pamatīgu drošības kontroli. Savukārt, lai izbaudītu tiešām lielisko arhitektūru, var doties kuģīšu braucienā pa Spree upi un Reihstāga, kancleres un citas kompleksa ēkas apskatīt no mazliet cita skatu punkta.

3. Brandenburgas vārti, holokausta atceres memoriāls un Berlīnes mūris

Foto: PantherMedia/Scanpix

Brandenburgas vārti ir trimufa arka, kas kļuvusi par vienu no Vācijas simboliem un par sevi atgādina uz eiro monētām. Ja uz Berlīni dodaties pirmo reizi, šī noteikti ir vieta, kas ir jāapmeklē un pie kuras ir jānofotografējas.

No vārtiem ejot uz Potsdamas laukumu, nebūs iespējams paiet garām holokausta atceres memoriālam. Lai cik reizes būtu Berlīnē, ja tur gadās nokļūt, kājas pašas aizvedīs labirintā.

Izkļūstot no tā un turpinot iet Potsdamas laukuma virzienā, paskatieties zem kājām. Uz ietves un ielas braucamās daļas ir izveidota bruģēta dzīsla. Tas nav ceļu būves brāķis, bet gan vieta, kura šķīra Austrumu un Rietumu Berlīni vairākus desmitus gadu. Šī sleja iezīmē Berlīnes mūri un pie paša Potsdamas laukuma ir redzami lielāki tā fragmenti un iespēja apskatīt dokumentālus foto par dzīvi abās mūra pusēs.

4. Potsdamas laukums

Modernās arhitektūras piemineklis, akmens, tērauds un stikls ir Potsdamas laukuma atslēgvārdi. Pirms 2.Pasaules kara šis bija viens no Eiropas lielākajiem transporta mezgliem ar krāšņām ēkām un dārgām viesnīcām. Šodien tur slejas biroji, moderni restorāni, Berlīnes kinofestivāla centrālā vieta, 4D kino. Turklāt šī ir viena no vietām Berlīnē, kas raksturo pilsētas tik dažādās sejas.

5. Unten den Linden un Aleksandra laukums ar TV torni

Brandenburgas vārtus ar pilsētas austrumu daļas centrālo laukumu - Aleksandra laukumu vieno viena no pilsētas zināmākajām ielām - Unten den Linden jeb Liepu aleja. Ielas malās ir spoži auto saloni un dārgi veikali, Humbolta universitātes ēkas, muzeju sala, katedrāle. Un šī atkal ir cita Berlīne - plaša, eiropeiska, monumentāla.

Savukārt Aleksandra laukumā jutīsies gana ērti jebkurš, kurš kaut reizi bijis Rīgas Centrāltirgū. Kultūru mikslis, mūzika no visas pasaules, jauniešu bari, tūristu grupas - šeit ir viss. Arī TV tornis, par kuru ir dzirdējis ikkatrs.

Tornis ir rotējošs skatu laukumus 203 metru aukstumā un, ja laiks ir labs, šeit tiešām ir iespējas redzēt, cik plaša un dažāda ir pilsēta. "Delfi ceļojumi" iesaka turp doties no rīta vai vēlās pēcpusdienās, jo dienas vidū šeit ir ļoti daudz apmeklētāju un rindā uz torni var nākties pavadīt ilgu laiku. Turklāt apmeklētājiem jārēķinās ar visai pamatīgām drošības pārbaudēm.

6. Parki

Potsdamas laukumam blakus milzīgā teritorijā plešas Tiergarten - parks, kas ir iecienīta pilsētnieku atpūtas vieta, iespēja, skriet, braukt ar velosipēdiem un doties piknikos. Taču lieliskas atpūtas vietas, parkus un skvērus var apmeklēt jebkurā pilsētas rajonā.

7. Iepirkšanās Berlīnē

Protams, teju katrs ceļotājs, nonācis Berlīnē vēlas iepirkties, maksājot "to pašu cenu, tikai eiro". Zoo rajonā viena no populārākajām iepirkšanās ielām ir Kurfuerstendamm. Šeit ir visi Latvijā pieejamo zīmolu veikali un vēl mazliet. Potsdamas laukuma virzienā ir viens no populārākajiem Berlīnes iepirkšanās centriem "KaDeWe", kur preces izvietotas grupās. Izvēle ir patiešām liela, cenas atbilstošas zīmolam. Šajā veikala iesakām kaut vai tikai ekskursijas nolūkos apmeklēt delikatešu stāvu.

Aleksandra laukumā "Galeria Kaufhof" piedāvā ļoti plašu zīmolu izvēli, turpat netālu esošais tirdzniecības centrs "Alex" tieši tāpat, turklāt šeit ir arī viens no lielākajiem "Media-Markt" veikaliem ar milzīgu tehnikas un dažādu gadžetu piedāvājumu.

Ja meklējat oriģinālas lietas un esiet gatavi par dizaina precēm izdot "tik pat, cik Latvijā", turpat netālu no Aleksandra laukuma Heachesher Markt apkaimē ir ļoti daudzi dizaina apģērbu, apavu un aksesuāru veikali, kuros atradīsiet, piemēram, apavus, kādu Latvijā otru nebūs.

Ja esat vintāža cienītāji, uz Berlīni jābrauc nedēļas nogalēs, jo teju katrā rajonā ir kāds krāmu tirgus. Apģērbi, vinila plates, trauki, aksesuāri - šeit ir pilnīgi viss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!