Foto: Reuters/Scanpix

Amerikāņu sportisti varētu boikotēt gaidāmo pasaules čempionātu bobslejā un skeletonā, kas nākamā gada februārī notiks Krievijā, Sočos, raksta laikraksts "The New York Times".

Šāda iespēja tiek skaidrota ar ASV sportistu bažām par dopinga kontroles godīgumu Krievijā un personisko un informācijas drošību, liecina izdevuma rīcībā nonākusi sarakste, kas turklāt apstiprina, ka šai kustībai ir ASV Olimpiskās komitejas (ASVOK) atbalsts, neskatoties uz ASV interesi uzņemt 2024. gada vasaras olimpiskās spēles, kam būs nepieciešams visu valstu balsojums. Tāpat amerikāņu bobslejisti un skeletonisti nav apmierināti ar sporta amatpersonu reakciju uz apsūdzībām par iespējamu valsts atbalstītu dopinga sistēmu Krievijā.

"No sporta augstākajiem līmeņiem tas nu ir nonācis līdz sportistiem," saka amerikāņu skeletonists Kails Tress. "Domai par čempionāta boikotu ir liels atbalsts un es uzskatu, ka tas ir pareizais lēmums."

ASV sportisti un attiecīgā federācija ir pieprasījuši pasaules čempionātu pārcelt uz citu valsti, pretējā gadījumā amerikāņu sportisti to varētu boikotēt, lai arī šīs sacensības noteiks pasaules rangu pirms gaidāmajām 2018. gada ziemas olimpiskajām spēlēm.

ASVOK no komentāriem sākotnēji atteicās, bet pēc ziņas publicēšanas internetā komitejas preses sekretārs sazinājās ar "New York Times" redakciju un norādīja, ka sportistiem ir tiesības izvēlēties, kādās sacensībās piedalīties. "ASVOK neatbalsta un neatbalstīs jebkādu sacensību boikotu," viņš raksta. "Jebkādu lēmumi, ko sportisti pieņem, tiks atbalstīti, neskatoties uz mūsu pieteikumu rīkot 2024. gada vasaras olimpiskās spēles, kas ir neatkarīgs un ar šīm sacensībām nesaistīts pasākums."

Kā ziņojām, šā gada maijā bijušais Krievijas Antidopinga laboratorijas vadītājs Grigorijs Rodčenkovs "The New York Times" pastāstīja, ka 2014. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos tika realizēta Krievijas valdības atbalstīta dopinga programma, kad krievu sportisti arī sacensību laikā lietoja aizliegtos preparātus un viņu urīna analīzes tika samainītas pret tīriem paraugiem.

"Tas, ka nekas netiek darīts saistībā ar Soču skandālu un tas, ka mums atkal tur ir jāstartē - tas rada nedrošības sajūtu un nepārliecina, ka šī problēma tiek ņemta par pilnu," saka ASV skeletoniste Keitija Ūlendere, kura Soču olimpiskajās spēlēs palika ceturtā, par 0,04 sekundēm piekāpjoties Krievijas sportistei Jeļenai Ņikitinai.

Kā zināms, savu attieksmi pret Krievijas dopinga skandālu ir paudis arī Latvijas skeletona izlases galvenais treneris Dainis Dukurs un pasaules čempions Martins Dukurs un Tomass Dukurs, kuri pieļauj iespēju atteikties no dalības pasaules čempionātā Sočos.

Arī britu olimpiskā čempione skeletonā Lizija Jarnolda aicinājusi nerīkot pasaules čempionātu Sočos.

Šā gada vasarā Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) apstiprināja Rodčenkova apgalvojumus par dopinga analīžu maiņu Sočos, un Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) pēc tam aicināja starptautiskās federācijas atturēties no lielo starptautisko sacensību - pasaules čempionātu, Pasaules kausa posmu - rīkošanas piešķiršanas Krievijai un ieteica pārcelt jau piešķirtās sacensības. "'Ņemot vērā informāciju par mahinācijām ar dopinga analīzēm Soču ziemas olimpisko spēļu laikā, SOK aicina starptautiskās ziemas sporta veidu federācijas iesaldēt gatavošanos lieliem starptautiskiem sporta pasākumiem Krievijā un aktīvi meklēt alternatīvus rīkotājus," bija teikts SOK izplatītajā paziņojumā.

Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija uz "The New York Times" jautājumiem par gaidāmo pasaules čempionātu Sočos nav atbildējusi.

Kā zināms, WADA neatkarīgās izmeklēšanas komisijas pirmais ziņojums noveda pie Krievijas Vieglatlētikas federācijas (KVF) pilnīgas diskvalifikācijas un aizlieguma Krievijas vieglatlētiem startēt 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

9. decembrī WADA izmeklēšanas komisija, ko vada Kanādas jurists Ričards Maklārens, nāks klajā ar nākamo ziņojumu, kurā varētu būt atklājumi par Soču olimpiskajām spēlēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!