Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) Izpildkomiteja trešdien oficiāli apstiprinājusi Soču ziemas olimpisko spēļu bobsleja sacensību rezultātus, kas nozīmē, ka par olimpisko čempionu bobsleja četrinieku sacensībās kļuvuši Oskars Melbārdis ar stūmējiem Daumantu Dreiškenu, Arvi Vilkasti un Jāni Strengu, vēsta Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK).

SOK Izpildkomitejas sēdē trešdien tika skatīts jautājums par medaļu pārdalīšanu Soču ziemas olimpiskajās spēlēs. Pēc krievu sportista Aleksandra Zubkova diskvalifikācijas un viņa rezultātu anulēšanas, SOK Izpildkomiteja oficiāli apstiprina, ka Olimpiskais čempions no šī brīža ir Oskars Melbārdis ar stūmējiem Daumantu Dreiškenu, Arvi Vilkasti un Jāni Strengu.

Melbārdis duetā ar Daumantu Dreiškenu arī izcīnījuši Soču ziemas olimpisko spēļu bronzas medaļas bobsleja divnieku sacensībās.

Sāga ap jauno čempionu kronēšanu ievilkusies jau ilgāku laika periodu. Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) šādus rezultātus atzina vien 2018. gada augustā, atzīstot Krievijas bobslejistu diskvalifikāciju valsts dopinga skandāla dēļ.

Zubkovam pēc tobrīd jau Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) piespriestās diskvalifikācijas bija jāatgriež 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs izcīnītās medaļas. Novembrī Maskavas pilsētas tiesa gan lēma, ka Zubkovs var paturēt izcīnītās medaļas, bet decembrī Krievijas Olimpiskā komiteja pārsūdzēja lēmumu.

Pēc tam sekoja arī SOK oficiāls paziņojums, kurā Krievijas Bobsleja federācijas tagadējam prezidentam Zubkovam un vēl vairākiem Krievijas sportistiem pieprasīja atdot medaļas.

Līdz šā gada maijam, jaunajiem olimpiskajiem čempioniem ir jāsniedz atbilde – kā un kādos apstākļos viņi vēlas saņemt savas godam nopelnītās medaļas.

Piedāvājumā ir četras izvēles iespējas. Tās saņemt nākamajās olimpiskajās spēlēs, Jaunatnes olimpiskajās spēlēs, olimpiskajā muzejā Lozannā, Šveicē, nākamajā pasaules čempionātā bobslejā vai arī nozīmīgā Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas (LBSF) un/vai Latvijas Olimpiskās komitejas pasākumā.

Pateicoties šīm izmaiņām, Latvijas komanda par sasniegumiem Soču olimpiskajās spēlēs varēs tikt pie pieciem medaļu komplektiem. Sočos vēl sudrabu skeletonā vīriem izcīnīja Martins Dukurs, kamaniņu divniekos bronzu izcīnīja Andris un Juris Šici, kā arī Latvijai bija bronza kamaniņās komandu stafetē.

Savukārt Oskara Melbārža ekipāža kļuvuši par pirmajiem ziemas olimpisko spēļu čempioniem pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas.

Līdz ar šīm izmaiņām Soču olimpisko spēļu bobsleja četrinieku sacensībās sudrabs oficiāli pienākas pērn pāragri no dzīves aizgājušajam amerikāņu pilotam Stīvenam Holkombam, bet bronza – britu pilotam Džonam Džeimsam Džeksonam. Savukārt divniekos par olimpisko čempionu pasludināts šveicietis Beats Hefti un sudrabs piešķirts Holkombam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!