Foto: AFP/Scanpix
2014. gada Soču olimpisko spēļu čempionu bobslejā Aleksandra Zubkova un Alekseja Vojevodas analīzēs, kas ņemtas sacensību laikā, konstatēta paaugstināta sāls koncentrācija, atsaucoties uz personiskiem informācijas avotiem, ziņo "MatchTV.ru".

Pirmdien, 6. novembrī, Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) izmeklēšanas komisija Denisa Osvalda vadībā aizvadīja noklausīšanos Krievijas bobslejistu, skeletonistu un ātrslidotāju lietās, un šajā sēdē sportista statusā piedalījās pašreizējais Krievijas Bobsleja un skeletona federācijas prezidents Aleksandrs Zubkovs.

Zubkovs, kurš Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas vadītāja Ričarda Maklārena ziņojumā bija iekļauts ar kodu "A1000", 23. februārī, bobsleja četrinieku sacensību dienā nodevis urīna analīžu paraugu, kurā sāls līmenis bijis 18,8 grami uz litru. Savukārt Vojevoda, kura koda numurs bijis "A0947", 17. februārī, bobsleja divnieku sacensību dienā, nodevis analīzes ar sāls līmeni 18,5 grami uz litru. Šajā zemeslodes daļā dzīvojošo attiecīgā vecuma cilvēku augstākā fizioloģiskā robeža ir 10,1 grami sāls uz litru.

Izmeklētāju rīcībā esošā informācija liecina, ka Zobkova un Vojevodas analīzēs konstatētais sāls līmenis ir visaugstākais no visiem pārbaudītajiem paraugiem.

Abi sportisti Soču olimpiskajās spēlēs izcīnīja divas zelta medaļas, triumfējot gan divnieku, gan četrinieku ekipāžu konkurencē.

Maklārens savā otrajā ziņojumā apgalvoja, ka 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs manipulācijas veiktas ar 12 medaļnieku dopinga analīzēm, četri no tiem guvuši zelta medaļas.

Maklārens norādīja, ka astoņu Krievijas sportistu Soču ziemas olimpisko spēļu laikā ņemtās dopinga analīzēs konstatēts tāds sāls līmenis, kāds cilvēka organismā fizioloģiski nav iespējams. Runa ir par divu sporta veidu pārstāvjiem, kas izcīnījuši kopumā četras zelta medaļas un par sudraba medaļas ieguvēju sieviešu konkurencē. Konkrēti vārdi un sporta veidu toreiz netika nosaukti. Savukārt divu Krievijas sieviešu hokeja izlases spēlētāju analīzēs atrasts vīriešu DNS, kas arī nav iespējams.

Pēc Maklārena ziņojuma SOK izveidoja divas izmeklēšanas komisijas, kas pārbauda Krievijas sportistu Soču olimpiādes laikā nodotās analīzes, kā arī valsts saistību ar dopinga pārkāpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!