Foto: LETA

Latvijas bobsleja pilots Oskars Ķibermanis kopā ar stūmēju Matīsu Mikni šo sezonu iesāka ar otro vietu Pasaules kausa pirmajā posmā Siguldā, par ko ir apmierināts, taču ir gatavs otrajā posmā nākamajā dienā cīnīties par labāku rezultātu.

Kā ziņojām, pēc pirmā brauciena Oskars ar Matīsu atradās trešajā vietā, taču pēc teicami veikta otrā pakāpās par vienu pozīciju augstāk, apsteidzot austrieti Bendžaminu Maijeru. Uzvarētājs, vācietis Frančesko Frīdrihs, divu braucienu summā bija par 0,42 sekundēm ātrāks par Latvijas pirmo ekipāžu.

"Ir padarīta darba sajūta, varbūt vienīgais, kas satrauc – vai tā atstarpe (līdz Frīdriham) arī pie ideāliem braucieniem būtu tik liela, par to viela pārdomām,"pēc finiša teica Oskars. "Neredzēju Frīdriha pirmo braucienu, bet viņš esot pieļāvis rupjas kļūdas trases lejas daļā. Es atkal augšgalā. Grūti pateikt, vai spētu ar viņu cīnīties, ja būtu labs brauciens. Varbūt būtu gribējies ātrāku startu, bet kopumā esmu apmierināts. Protams, goda pjedestāls sezonas sākumā iedod pārliecību."

Otrajā Pasaules kausa posmā svētdien Ķibermanis startēs, visticamāk, ar to pašu stūmēju, Matīsu Mikni. Iespējams, arī tehnikā kaut kas tiks mainīts. "Varbūt slieces pamainīsim," saka pilots. "Ar treneriem un mehāniķiem padomāsim, kur vēl var uzlabot. Tehnika mums laba, bet izskatās, ka kādam ir labāka. Bet tie ir vācieši, ko var gribēt."

Pasaules kausa sacensības mājas trasē vismaz Ķibermanim papildus spriedzi nesagādā, taču ar lielāku pieredzi Siguldā, kas varētu palīdzēt, viņš arī nevar palielīties. "Ja godīgi, biju domājis, ka būšu vairāk satraucies, bet viss ok. Ar to labi tiku galā," saka Oskars. "Un nemaz jau tik daudz braucienu Siguldā mums nesanāk. Treniņos trase parasti aizsegta, analīzi arī tik labi nevaram veikt. Citā trasē es jūtos pat labāk nekā Siguldā."

Kā zināms, Siguldas trase uzņem uzreiz divus Pasaules kausa posmus, sestdien pirmo un svētdien – otro. Šāds it kā saspringts sacensību grafiks sportistiem gan nav nekas īpašs, atzīst Ķibermanis: "Nav pirmā reize šādā formātā, varbūt fiziski ir grūtāk, jo četrinieks otrajā dienā nav tik liela slodze."

Pirms sacensībām visi ārzemju dalībnieki, kas Siguldas trasē nebija braukuši, atzina, ka tā ir ļoti sarežģīta, par ko liecināja kritieni gan treniņos, gan sacensībās. "Par trasi neviens neko nav teicis, bet tāds ir bobslejs. Kad mēs aizbraucam iz Leikplesidu un Vistleru, vai tad tur visu laiku raudam? Jābrauc!" saka Ķibermanis. "Kļūda Siguldā atsaucas trīs, četras virāžas uz priekšu – man augšdaļā nesanāca otrā un trešā virāža, un tad jau līdz piektajai vai sestajai tā kļūda velkas līdz, grūti izlabot, praktiski neiespējami, ar lielu stūrēšanu."

Savukārt par sacensību organizatorisko pusi Ķibermanis izsakās cildinoši. "Pārējie pienes ūdeni! Organizatoriskais līmenis ir ļoti labs, citu valstu pārstāvji man nāk klāt un saka lielu paldies. Esmu dzirdējis tikai labākos vārdus!" viņš atzīst.

Tā kā vismaz sezonas sākumā nestartē Oskars Melbārdis, uz "mazo" Oskaru ir pārgājis komandas pirmā numura statuss, bet tam Ķibermanis lielu nozīmi nepiešķir. "Es uz to baigi neesmu ieciklējies, jūs, mediji, vairāk," pasmejas pilots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!