Foto: RIA Novosti/Scanpix/LETA

Startam Latvijas III Ziemas Olimpiādē Siguldā ir pieteikušies arī vairāki ziemas Olimpisko spēļu dalībnieki un medaļnieki, kuri pirms gada piedalījās XXII Ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos, informē Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK).

Kopumā startam Latvijas III Ziemas Olimpiādē ir pieteikušies 555 ziemas sporta veidu pārstāvji no 38 Latvijas novadiem un pilsētām. Viņi skaitā ir arī Soču ziemas Olimpisko spēļu sudraba medaļnieki bobslejā Oskars Melbārdis, Daumants Dreiškens un Jānis Strenga, kā arī bronzas medaļnieki kamaniņu sportā Elīza Tīruma un Andris un Juris Šici. Tāpat savu novadu komandās ir pieteikti tādi olimpieši kā Inārs Kivlenieks (kamaniņu sports), Jēkabs Saulītis un Evita Krievāne (abi - šorttreks), Oskars Ķibermanis un Intars Dambis (abi - bobslejs), Kristaps Zvejnieks (kalnu slēpošana), Jānis Paipals, Madara Līduma, Arvis Liepiņš un Oļegs Maļuhins (visi - distanču slēpošana).

Latvijas III Ziemas Olimpiāde notiks jau nākamajā nedēļas nogalē, no 6.-8. martam, izņemot bobsleja sacensības, kas notiks nedēļu vēlāk, 14.martā, jo 7. un 8. martā Latvijas bobslejistiem jāstartē pasaules čempionātā Vinterbergā.

Pieci no deviņiem Olimpiādē iekļautajiem sporta veidiem risināsies Siguldā – kamaniņu sports, bobslejs, kalnu slēpošana, snovbords un distanču slēpošana. Savukārt atlikušo četru sporta veidu sacensības tiks organizētas citās Latvijas pilsētās un novados - hokeja turnīrs notiks Valmierā, Priekuļos sacentīsies biatlonisti, Tukumā tiks noskaidroti Olimpiādes labākie kērlinga spēlētāji, bet Ventspilī sacentīsies šorttrekisti.

Lielākais dalībnieku skaits ir pieteicies hokeja turnīram, kur nūjas krustos 158 sportisti, tajā skaitā arī 37 dāmas. Daudz neatpaliek arī distanču slēpošana ar 157 sportistiem, bet pirmo trijnieku noslēdz kērlings ar 90 dalībniekiem. Pārējos sporta veidos skaitliski ir mazāk dalībnieku: kalnu slēpošana – 51, biatlons – 39, snovbords – 33, kamaniņu sports – 18, šorttreks – 15, bobslejs – 9 sportisti.

Lielākā sportistu delegācija Latvijas III Ziemas Olimpiādē būs pārstāvēta no Rīgas pilsētas, kur septiņos sporta veidos sacentīsies 97 sportisti. Lielas delegācijas būs arī no Siguldas, Tukuma un Ogres novadiem, kuri uz Olimpiādi vedīs attiecīgi 52, 42 un 38 sportistus.

Latvijas ziemas Olimpiāde ir augstākā līmeņa kompleksais sporta pasākums Latvijā un, kurā noskaidrojot labākos Latvijas sportistus, piedalīsies pašvaldību komandas. Olimpiāde notiek reizi četros gados. Līdz šim visas Latvijas ziemas Olimpiādes (2005.gadā un 2010.gadā) norisinājušās Siguldā. Jāpiezīmē, ka Latvijas III Ziemas Olimpiādei bija jānotiek pagājušajā gadā, taču ziemai neraksturīgo laika apstākļu dēļ, Olimpiādes sacensības tika pārceltas uz 2015.gadu.

Latvijas II Ziemas Olimpiādē, kas notika 2010.gadā, piedalījās 690 labākie sportisti no 42 pašvaldībām.

Latvijas III Ziemas Olimpiādes ietvaros plānotie pasākumi:

27. februāris 16.00, Siguldas dzelzceļa stacijas laukums – lāpas iedegšana un lāpas stafetes sākums;
6. marts 19.00, Siguldas Svētku laukums – Latvijas III Ziemas Olimpiādes atklāšanas ceremonija ar dalībnieku parādi;
7. marts 17.00, Siguldas dzelzceļa stacijas laukums – 1. un 2. dienas apbalvošanas ceremonija;
8. marts 14.00, Siguldas dzelzceļa stacijas laukums – 3. dienas apbalvošana un Latvijas III Ziemas Olimpiādes noslēguma ceremonija.

Latvijas III Ziemas Olimpiādes sporta sacensības:

Distanču slēpošana: 6. – 8.marts, Siguldas Sporta un aktīvās atpūtas centrs;
Kalnu slēpošana: 6. – 8.marts, Olimpiskais centrs "Sigulda";
Snovbords: 6. – 7.marts, Olimpiskais centrs "Sigulda", Slope Style disciplīna Žagarkalns;
Kamaniņu sports: 7. – 8.marts, Bobsleja un kamaniņu trase "Sigulda";
Bobslejs: 14.marts, Bobsleja un kamaniņu trase "Sigulda";
Šorttreks: 7. – 8.marts, Ventspils, Olimpiskais centrs "Ventspils";
Biatlons: 7.- 8.marts, Priekuļi, Cēsu Olimpiskais centrs;
Hokejs: 5. – 8.marts, Valmiera, Vidzemes Olimpiskais centrs;
Kērlings: 6. – 8.marts, Tukums, Tukuma ledus halle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!