Foto: LETA

Latvijas bobsleja izlases galvenais treneris Sandis Prūsis norāda, ka bobslejisti savu nostāju par gaidāmo pasaules čempionātu Krievijas trasē Sočos noformulēs vēlāk, taču atzīst, ka uzvirmojušais dopinga skandāls met ēnu ne tikai uz šīm sacensībām, bet uz visu pasaules sportu kopumā.

"Ar federāciju par "oficiālo" nostāju neesam runājuši. Pēc Eiropas kausa mačiem Vācijā aizbrauksim mājās, tad arī būs valdes sēde un runāšana," sarunā ar portālu "Delfi" norādīja Sandis Prūsis. "Šobrīd jau nav nekādu jaunu ziņu pret to, kas tika pateikts jūlijā, izņemot "varbūtējos" un "iespējamos" vaininiekus."

"Protams, [čempionātam] nav nekāds labais fons, dzirdot, kādas lietas notiek - s...ds ar to bobsleju un skeletonu, jāskatās plašākā mērogā - apdraudēts sports kā tāds! Viens boikots neko nenozīmēs," saka pieredzējušais treneris.

"Man ir pilnīgi vienalga, kur tas čempionāts notiek, jo es nevienam neesmu devis zvērestu, ka vairs nebraukšu uz Krieviju," norāda Prūsis. "Pagaidām neko neesam ne pieņēmuši, ne nolēmuši. Negribu skriet notikumiem pa priekšu, taču tas, domāju, būs mūsu kopīgs lēmums. Mēs gatavojamies pēc savas programmas - kur tas čempionāts būs, tur arī brauksim. Es jau esmu tikai zaldāts, kurš dodas kaujā, es gatavoju "armiju". Man saka uzbrukt - es uzbrūku, man saka - atkāpties, es atkāpjos."

"Situācija jau var pavērsties ļoti dažādi. Vai man būtu izdevīgāk, ka tas čempionāts notiek Vācijā, kur es arī daudzus gadus no tiem pašiem vāciešiem esmu dzirdējis, ka sacensības notiek negodīgi?" piebilst bobsleja izlases galvenais treneris. "Man pieredze ir pietiekoši liela, un es neesmu tik jūtīgs un emocionāls uz daudzām lietām, tā kā…"

Kā zināms, par pasaules čempionāta boikotu ir paziņojusi Latvijas skeletona izlase, to varētu darīt arī amerikāņu skeletonisti.

Bobsleja pārstāvji līdz šim ar draudiem nestartēt Soču trasē nav nākuši klajā. Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas prezidents (LBSF) Jānis Kols gan norādījis uz varbūtību, ka Starptautiskajai Bobsleja un skeletona federācijai (IBSF) traucē fakts, ka Krievijas gāzes kompānija "Gazprom" ir viens no Pasaules kausa sponsoriem.

Šā gada jūlijā Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgā izmeklēšanas grupa Kanādas jurista Ričarda Maklārena vadībā paziņoja par apjomīgu un centralizētu dopinga sistēmu Krievijā, pēc kā Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) aicināja ziemas sporta veidu federācijas atteikties no starptautisku sacensību rīkošanas Krievijā, šo aicinājumu atkārtojot decembrī.

9. decembrī Maklārens publiskoja otro pētījuma daļu, kurā tiek piesaukti pierādījumi dopinga mahinācijām 2014. gada Soču ziemas olimpisko spēļu laikā, un vietējie mediji ziņo, ka dopinga programmā bijuši iesaistīti arī olimpiskie čempioni bobslejā un skeletonā.

2017. gada pasaules čempionāts bobslejā un skeletonā Soču trasē ieplānots no 24. līdz 26. februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!