Foto: F64
Latvijas bobsleja un skeletona komandas jaunajai sezonai gatavojas ar mierīgāku skatu uz dzīvi, tomēr tas nenozīmē, ka izvirzītie mērķi ir zemāki. Tieši otrādi, bobslejisti ar vien biežāk vēlas kāpt uz goda pjedestāla, bet skeletonisti cer turpināt savu dominanci.

Latvijas skeletona izlases treneris Dainis Dukurs atzina, ka pēcolimpiskais gads atšķiras no citām sezonām. "Sācies jaunais olimpiskais cikls, bet šie četri gadi paiet ļoti ātri. Šogad lietām pieejam ar vieglāku skatu uz dzīvi," stāstīja Dainis Dukurs, uzsverot, ka tas nenozīmē, ka darbs tiek darīts paviršāk. "Šogad turpināsim startēt pagājušā gada skeletoniem, taču slidu programmu turpinām attīstīt, jo mēs sadarbojamies ar augstas klases speciālistiem."

Arī bobsleja komandā gaisotne, salīdzot ar pagājušajām sezonām, ir mierīgāka, sarunā ar portālu "Delfi" apstiprināja Latvijas vadošais stūmējs Daumants Dreiškens: "Var just, ka treneris [Sandis Prūsis] ir mierīgāks. Vasarā vispār neko mums nepārmeta. Sagatavošanās posms mums ir ļoti garš, jau no jūnija. Šķiet, ka mēs vairāk gatavojamies nekā startējam. Tagad sāksies braukšana, noteikti treneris būs prasīgāks, bet gaisotne komandā nav tik saspīlēta. Pats nejūtos pārāk atslābinājies, gatavojos kā parasti. Pieļauju, ka zemapziņā tas noteikti kaut kā nostrādā, ka medaļa ir izcīnīta un liels darbs izdarīts. Taču nevarētu teikt, ka esmu slinkojis."

Latvijas bobsleja un skeletona federācijas preses konferencē vadība apstiprināja, ka aktīvā sportista gaitas noslēdzis ir līdzšinējais stūmējs Raivis Broks, tomēr tukša vieta komandā nav palikusi. Kā stāstīja Prūsis, tad komandai klāt nākuši seši jauni sportisti, līdz ar to Latvijai pirmo reizi ir četras pilnas četrinieku ekipāžas. Pirmajā Eiropas kausa posmā startēs trīs Latvijas ekipāžas, bet kā būs tālāk, rādīs laiks, skaidroja Prūsis. Eiropas kausā, visticamāk, startēs Oskara Ķibermaņa, Uģa Žaļima un debitanta Matīsa Mikņa ekipāžas. 

Ikgadējā jauno stūmēju atlasē tika izraudzīti vēl vairāki kandidāti uz vietu komandā, taču vairāki pēc pirmajiem treniņiem atteicās no cīņas par vietu komandā. "Vai nu bija iedomājušies, ka būs citādāk, vai arī treniņi bija pa smagu," stāstīja Prūsis. Tikmēr Dreiškens atklāja, ka jaunie stūmēji "nav sūdīgi" un pēc pāris gadiem varētu būt lietaskoks, jo dažos rādītājos spēj konkurēt ar pieredzējušajiem bobslejistiem.

Zintis Ekmanis no Latvijas bobsleja un skeletona federācijas viceprezidenta amata kļuvis par ģenerālsekretāru. Viņš pauda prieku, ka saņemts finansiāls atbalsts no Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) jauniešu sporta attīstībai. Ja bobslejā pēctecība tiek realizēta jau vairākus gadus, tad skeletonā bija salīdzinošs klusums, taču tagad pēc finansējuma iegūšanas skeletonā iesaistījušies seši jaunieši no 13-16 gadu vecumam. "Sākums viņiem bijis grūts, jo mūsu uzliktā latiņa ir augsta," atzina Dainis Dukurs.

Tikmēr runājot par bobsleja aizkulisēm, Ekmanis preses konferencē stāstīja, ka Soču olimpiskajās spēlēs rezultāti, iespējams, līdz galam neesot bijuši godīgi, un bobsleja zinošā daļa esot izteikusi apsveikumus viņam par izcīnīto zelta medaļu. Kā zināms, Oskara Melbārža četrinieku ekipāža aizvadītajās olimpiskajās spēlēs palika aiz Aleksandra Zubkova četrinieka.

Savukārt federācijas prezidents Jānis Kols atzina, ka Starptautiskajā bobsleja un skeletona federācijā pieaug Krievijas ietekme, jo daudz ko nosaka nauda.

Runājot par sezonas mērķiem Ekmanis norādīja, ka iepriekšējās sezonās Latvijas vadošā ekipāža vairākas reizes palika uzreiz aiz pjedestāla, un šogad vajadzētu spert to solīti uz priekšu, lai iekļūšana labāko trijniekā būtu biežāka.

"Ar četrinieku ekipāžu gribētos sisties par to trijnieku, bet kā būs ar divnieku ekipāžu redzēs. Mums ir jauna tehnika, ar kuru varētu būt uzlabojumi rezultātos. Iepriekšējā sezona parādīja, ka starta ieskrējiens ir labs, braukšana normāla, bet rezultāts nebija tāds, ko gaidījām. Mērķi ir augstākās vietas, protams!" uzsvēra Dreiškens.

Tikmēr Dainis Dukurs stāstīja, ka Martins un Tomass Dukuri turpinās strādāt un cīnīties par godalgām. Tāpat tiks gaidīti stabili rezultāti no Leldes Priedulēnas, kurai vajadzētu regulāri finišēt uzreiz aiz pirmā desmitnieka.

"Varbūt, ka ar vieglāku pieeju sezonai būs vieglāk strādāt un visu uztvert. Taču nākamajā sezonā atkal mēs eksperimentēsim ar tehniku un pamazām ieiesim tajā visā līdz pēdējai šūnai," skaidroja Dainis Dukurs.

Šosezon pasaules kausa sezona sāksies neparasti vēlu, tikai decembra sākumā Leikplesidā ASV. Kopumā sezonā paredzēti astoņi pasaules kausa posmi un februāra beigās, marta sākumā pasaules čempionāts Vinterbergas trasē Vācijā. Latvijas bobslejisti startēs arī Eiropas kausu mačos, kas būs agrāk, pirmie posmi jau novembrī.

Latvijas bobsleja un skeletona federācija uzsākusi sadarbību ar "Moller Auto Rīga", kas sportistiem piešķīra sportistiem savus auto.

"Moller Auto Rīga" direktore Ilze Zoltnere: "Kā redzam sacensību kalendārā, šosezon bobslejistiem pasaules kausa un pasaules čempionāta ietvaros sanāks doties uz septiņām Eiropas trasēm. Lai atvieglotu braukšanu uz sacensību vietām, Audi oficiālais dīleris Latvijā "Moller Auto Rīga "piešķir mūsu labākajiem bobslejistiem divas ērtas "Audi A3 Limousine" un "Audi A3 Sportback" automašīnas un Volkswagen importētājs Baltijas valstīs "Moller Baltic Import" atbalsta komandu ar ietilpīgo "Volkswagen Caravelle" automobili."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!