Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) pirmdien atņēma Krievijas bobsleja stūmējiem Aleksejam Ņegodailo un Dmitrijam Truņenkovam 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs izcīnītās zelta medaļas, tādējādi arvien reālāka ir iespēja, ka par olimpiskajiem čempioniem kļūs latviešu pilota Oskara Melbārža četrinieks ar stūmējiem Arvi Vilkasti, Daumantu Dreiškenu un Jāni Strengu.

Kā vēstīts, pagājušajā nedēļā SOK atņēma zeltu Krievijas bobsleja pilotam Aleksandram Zubkovam, kurš ar Truņenkovu, Ņegodailo un Alekseju Vojevodu Sočos bija pirmie četriniekos, bet duetā ar Vojevodu uzvarēja arī divniekos.

Lēmums par medaļu pārdalījumu oficiāli jāpieņem Starptautiskajai Bobsleja un skeletona federācijai (IBSF).

Tāpat SOK pirmdien diskvalificēja krievu skeletonistu Sergeju Čudinovu, kurš Sočos bija piektais, kā arī biatlonistes Olgu Viluhinu un Janu Romanovu. Viluhina un Romanova 7,5 kilometru stafetē izcīnīja sudrabu, turklāt Viļuhina bija otrā arī sprintā.

Virkne Krievijas sportistu tika turēti aizdomās par dopinga provju viltošanu Soču Olimpiādes laikā. Šīs lietas izskatīja speciāla SOK komisija Denisa Osvalda vadībā, pēc kuras rekomendācijām SOK arī pieņēmusi lēmumus atņemt medaļas

Pagājušajā nedēļā SOK atņēma Krievijas skeletonistam Aleksandram Tretjakovam 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs izcīnīto zelta medaļu, līdz ar to par olimpisko čempionu, visticamāk, kļūs Latvijas skeletona līderis Martins Dukurs, kurš Sočos palika otrais, bet viņa brālim Tomasam Dukuram pienāksies bronzas godalga.

IBSF ceturtdien nolēma piemērot pagaidu diskvalifikāciju četriem Krievijas skeletonistiem - Tretjakovam, Jeļenai Ņikitinai, Olgai Potiļicinai un Marijai Orlovai. Tiesa, IBSF pašlaik lēmusi tikai par Krievijas atlētu nepielaišanu sacensībām, nevis medaļu pārdali.

Soču Olimpiādē bobsleja pilots Zubkova ekipāža izcīnīja zelta medaļas četriniekos, kur otrajā vietā palika Melbārža četrinieks. Tāpat viņš ar Vojevodu triumfēja divniekos, kur Melbārdis ar Dreiškenu bija piektie, līdz ar to pēc krievu divnieka rezultātu anulēšanas latvieši būs ceturtie.

SOK disciplinārā komisija ceturtdien izskatīja arī Krievijas bobsleja pilota Aleksandra Kasjanova lietu par viņa iespējamo saistību Soču dopinga skandālā. Kasjanovs un Maksims Belugins divniekos bija ceturtie, līdz ar to, arī viņiem saņemot diskvalifikāciju, Melbārdim un Dreiškenam ir iespējas cerēt uz bronzas medaļām.

Četrinieku sacensībās Sočos trešie bija nu jau mūžībā aizgājušais amerikāņu pilots Stīvens Holkombs ar saviem stūmējiem, kuri tagad, visticamāk, tiks pie sudraba godalgām. Savukārt bronza tagad pienākas Kasjanovam, taču arī ja viņš tiks diskvalificēts, uz trešo vietu pakāpsies brita Džona Džeksona četrinieks. 14. vietu četrinieku sacensībās Sočos izcīnīja latviešu pilots Oskars Ķibermanis ar stūmējiem Helviju Lūsi, Vairi Leibomu un Raivi Broku.

Tikmēr divniekos par olimpisko čempionu, visticamāk, kļūs šveicietis Beāts Hefti, sudrabu iegūs Holkomba ekipāža, bet trešais būs Kasjanovs, ja vien netiks diskvalificēts. Divniekos 16. vietu izcīnīja Ķibermanis ar stūmēju Leibomu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!