Foto: Romualds Vambuts, www.bobslejs.lv
Latvijas bobsleja pilota Uģa Žaļima vadītā divnieka ekipāža piektdien izcīnīja augsto piektoo vietu Pasaules kausa posmā Leikplesidas trasē.

Par šī posma uzvarētāju divnieku ekipāžām kļuva pieredzējušais amerikānis Stīvens Holkombs, kurš pēc pirmā brauciena bija trešais, taču viņš lieliski veica otro braucienu, izcīnot panākumu.

Pēc pirmā brauciena kopvērtējuma līderis bija vācietis Niko Valters, bet Žaļims kopā ar stūmēju Jāni Jansonu no viņa atpalika par 0,22 sekundēm, ceturto vietu Latvijas divnieks dalot ar kanādieti Džastinu Kripsu.

Otrais brauciens Latvijas ekipāžai nepadevās tik veiksmīgs, jo tika pieļautas vairākas kļūdas, kas lika atkrist uz piekto vietu, bet uzvarētājam tā divu braucienu summā piekāpās par 0,41 sekundi.

Otro vietu piektdien izcīnīja pirmajā braucienā uzvarējušais vācietis Niko Valters, kurš no Holkomba atpalika par 0,11 sekundēm. Savukārt trešais bija dienvidkorejietis Vons Jondžons, uzvarētājam piekāpjoties par 0,12 sekundēm, bet Kripss nosargāja ceturto vietu.

Tikmēr Latvijas otrajai ekipāžai ar pilotu Oskaru Ķibermani un stūmēju Intaru Dambi pirmais brauciens nebija diez ko sekmīgs, jo viņiem bija vien 13.vieta.Otrais brauciens viņiem padevās krietni labāks, kas ļāva iespraukties TOP10 un izcīnīt desmito pozīciju. Ķibermanis uzvarētājam piekāpās par 0,48 sekundēm.

Savukārt Pasaules kausa kopvērtējuma līderis divniekos vācietis Frančesko Frīdrihs piektdien palika tikai astotajā vietā.

Pasaules kausa kopvērtējumā divniekiem līderis ar 835 punktiem ir Frīdrihs, bet otro vietu ar 776 punktiem ieņem Jondžons, kuram sešus punktus zaudē Valters. Žaļims tikmēr ar 672 punktiem ir piektais, bet Melbārdis ieguvis 630 punktus un ir astotais. Ķibermanis savukārt iekrājis 560 punktus, kas viņam ļauj atrasties 11. pozīcijā.

Kā zināms, Latviju šajā posmā veselības problēmu dēļ nepārstāv valsts vadošais bobsleja pilots Oskars Melbārdis, tāpēc šoreiz šajā etapā startē tikai Žaļims un Oskars Ķibermanis.

Latvijas izlasi pēc ierašanās Ziemeļamerikā ir piemeklējušas dažādas ķibeles. Kā atklāja izlases galvenais treneris Sandis Prūsis, Melbārdim problēmas ar muguru ir bijušas jau iepriekš. "Viņam tā jau ir bijis, bet parasti ne maču laikā. Bijām pie ārsta, taisījām magnētisko rezonansi - vaina ir apstiprināta. Vajadzīgs miers, ir stipras sāpes pat kustoties un par braukšanu bobā nav ko domāt," izteicies treneris. "Cerams, ka aties un varēsim startēt nākamajā posmā Pārksitijā, kur ir divi mači četriniekos. Melbārdis līdz ar to nevar Leikplesidā startēt arī četriniekos, un jācer, ka viss būs labi, domājot par atlikušo sezonu un pasaules čempionātu."

Tikmēr Ķibermanis treniņos piedzīvojis kritienu ar četrinieku kamanām, kurā sasitušies vairāki stūmēji, tāpēc, domājot par nākotni un pasaules čempionātu, nolemts četriniekos nestartēt, atgūstoties no dažādām likstām.

"Ja tie būtu sezonas pēdējie mači un kaut kas izšķirtos, gan jau mēs nokomplektētu vienu ekipāžu, bet tagad nav vērts riskēt. Cietusi tehnika, puišiem arī ir dažādas veselības likstas, no pirmās ekipāžas Arvis Vilkaste stipri saaukstējies, ar paaugstinātu temperatūru," stāstīja Prūsis. "Cerēsim, ka jau nākamajā posmā viss būs labi. Mums būtu svarīgi palikt visiem labāko 25 skaitā, lai nākamgad arī varētu startēt ar trim ekipāžām."

Leikplesidas trase bobslejā tiek uzskatīta par vienu no grūtākajām un bīstamākajām pasaulē. Daudzi vidusmēra piloti nemaz nav devušies uz Ziemeļameriku un palikuši startēt Eiropas kausā. Kopumā mačos startēs ap 20 pilotiem, bet treniņos kritienu četriniekos piedzīvojuši ne tikai latvieši, bet arī Pasaules kausa līderis kopvērtējumā Frančesko Frīdrihs un pieredzējušais brits Džons Džeksons.

PK kalendārā Ziemeļamerikā gaidāmi trīs etapi - pēc Leikplesidas risināsies sacensības arī Pārksitijā (ASV) un Vistlerā (Kanādā). Pēc tam februāra sākumā Pasaules kausa izcīņas septītais posms un vienlaicīgi Eiropas čempionāts norisināsies Šveices trasē Sanktmoricā. Turpinājumā gaidāms pasaules čempionāts Austrijas trasē Īglsā, bet noslēdzošais PK posms atgriezīsies Kēnigsē trasē Vācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!