Foto: AP/Scanpix
Līdz 2018. gada ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā ir atlicis gads "ar astīti", un nu jau sportistu starti, plāni un mērķi ir vērsti uz šīm četrgades sacensībām, lai arī priekšā vēl daudz svarīgu sacīkšu, kurās tāpat jācīnās par rezultātu. Tomēr viss tiek darīts ar klusāku vai lielāku domu par olimpiādi.

Arī Latvijas vadošais kamaniņu sporta pāris, olimpiskie medaļnieki brāļi Andris un Juris Šici šobrīd krāj punktus Pasaules kausa posmos un gatavojas 2017. gada pasaules čempionātam, taču visam cauri vīd Phjončhana. Arī par to runājām ar Juri Šicu, kurš bija atbraucis uz preses konferenci Rīgā, kamēr viņa brālis Andris Siguldā gatavoja pilnībā izjauktās kamanas gaidāmajam Pasaules kausa posmam. Kā izrādās, treniņos uzrādītie rezultāti brāļus neesot apmierinājuši, un viņi nolēmuši pilnībā izjaukt kamanas, lai atrastu, kas par bēdu.

"Jā, uz šo brīdi kamanas ir izjauktas, bet pagūsim sataisīt!" sarunā ar portālu "Delfi" pastāstīja Juris Šics."Kamanas bieži nejaucam, bet tā notiek. Kad kamanas "iet", kad jūti, ka ir garša un ātrums, tās daudz neaiztiek, tikai nopulē slieces, izņem kādu skrambu slidā, bet kad ir šaubas, tad gan jaucam ārā un mainām visu, ko var nomainīt."

"Vēl līdz trešdienai bija sajūta, ka viss ir kārtībā, jo kamanas nesa itin labi, varbūt paši netikām galā dažās trasēs, kur nebija gaidītais rezultāts. Amerikā sanāca brauciens, kas pašiem patika, un uzreiz bija rezultāts. Vācijā paši kļūdījāmies un zinājām, cik tā kļūda mums maksāja, šķita, ka vajag tikai labi nobraukt, tik galā ar sevi, un problēmu nebūs. Tagad vairāk ir sajūta, ka nobraukt varam, bet gribas, lai slīd ātrāk," stāsta sportists. "Gribētos ticēt, ka problēma nav pašos."

Gaidāmajā Pasaules kausa posmā, kas šīs nedēļas beigās notiks Siguldas bobsleja un kamaniņu trasē, brāļiem divnieku ekipāžu ieskaitē būs ievērojama konkurence - 29 pāri, un ikvienu no dalībniekiem Šici uzskata par vērā ņemamiem pretiniekiem, tāpēc "kamanu jautājums" ir ļoti aktuāls. "Visi ir konkurenti, bet galvenie ir vācieši, kas šogad jau ir trīs ekipāžas," norāda Juris. "Treniņos labas tendences rāda itāļi Kristians Oberštolcs/Patriks Grūbers, kanādieši Tristans Volkers/Džastins Snits, arī Krievijas sportisti, kam ir līdzīga mājas trase. Zemē metams nav neviens. Visi ies uz pilnu un būs interesanti."

Iepriekšējos gados Pasaules kausa posma sacīkstes Siguldā parasti izcēlušās ar īpaši ziemīgiem laika apstākļiem, kas pat apgrūtina dzīvi sportistiem, taču šogad sacensību dienās sola ļoti mērenu salu un brīžiem sniegu. Ņemot vārā, cik smagas izvērtās iepriekšējā Pasaules kausa posma un Eiropas čempionāta sacensības Kēnigszē trasē Vācijā, kur spēcīgi sniga, vai sportistus neuztrauc iespējamais putenis? "Siguldas trasi, pateicoties valsts un sponsoru atbalstam, ir izdevies apjumt, un tā ir viena no labākajām trasēm pasaulē, kurā sniegs gandrīz netrāpa," mierina Juris Šics. "Sānu vēji kaut ko var iepūst iekšā, bet mūsu starta vietā vispār sniegs tiešā veidā trasē nevar iekrist, kas ir ļoti svarīgi un nodrošina visiem vienādus apstākļus."

"Šoreiz bija strikti noteikts - lai neatceltu braucienu, kā tas bija iepriekšējos divos posmos, izlēma trasi tīrīt pēc katrām trim ekipāžām," par iepriekšējo posmu Kēnigszē stāsta sportists. "Starta pozīcijas izlozējam - nav tā, ka mājiniekus saliek izdevīgās vietās, un sanāca ka visi vācieši brauca viens aiz otra. Pirms viņiem trasi notīrīja, bet mums sanāca braukt pa sniegu. Latvijas otrajai ekipāžai, Gudramovičam/Kalniņam, sanāca otrādi - pirms viņiem tīrīja trasi. Kad bija otrais brauciens, tieši pirms mums trasi tīrīja un mēs ievērojami uzlabojām savu rezultātu, par trim sekundes desmitdaļām. Oskaram ar Pēteri otrādi, sanāca braukt trešajiem, kamanas sniegā kļuva nevadāmas, lai gan brālis brīdināja, lai vaktē, un sekoja kritiens. Mēs neko nemainījām kamanām, vienkārši bija tīra trase - un tā uzlabojās rezultāts!"

Arī mūsu saruna tomēr nonāca līdz 2018. gada olimpiskajām spēlēm, kuras brāļiem Šiciem būs jau ceturtā olimpiāde. Juris Šics nenoliedza, ka sezona pirms spēlēm ir atšķirīga, citāda. "Šī ir galvenā eksperimentu sezona," viņš saka. " Nākamsezon jau ar pirmo posmu sākas atlases sacensības uz olimpiskajām spēlēm, un tad vairs nav daudz laika eksperimentēt - viss ir jāizdara šosezon, lai jau nākamsezon startētu ar to tehniku, ar kuru brauks spēlēs. Atstāj kaut kādas nianses, bet būtībā šis ir pēdējais gads, kad kaut ko izmēģināt."

Phjončhanas olimpiskā trase, par kuru daudz tika rakstīts pagājušogad, lielākoties negatīvā aspektā, jo pirmās starptautiskās pārbaudes gandrīz izgāzās, brāļiem Šiciem šķiet interesanta. "Trasē ir taisne, kas pati ir nedaudz slīpa, un pirms virāžas pēc tās ir sajūta, ka [kamanas] nedaudz atslogojas. Skatos - tā kā pumpa. Teicu, ka vajag to noslīpēt, un man atbildēja, ka tas jau ir projektā paredzēts, ka tā būs tāda vieta," stāsta Juris. "Tur nebūs nekas tik krass, ka lidos pa gaisu, bet kāda sānslīdīte, kur var kādu sekundes simtdaļu zaudēt. Nekas bīstams, tas nesitīs pa muguru, tikai pa rezultātu. Pēc pāris braucieniem jau visi zinās to vietu, un, iespējams, nekas tai vietā nebūs."

Izmēģināt šo "pumpu" kārtīgā sacīkšu režīmā brāļiem būs iespēja jau februārī, kad Phjončhanas trasē notiks priekšpēdējais Pasaules kausa posms. "Zinu, ka tagad tur nav ledus, to uzlies tikai nedēļu pirms mūsu Pasaules kausa. Aizbrauks, redzēs!" saka Juris Šics.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!