Foto: LETA

Trīskārtējie olimpisko spēļu medaļnieki Andris un Juris Šics sestdien izcīnīja trešo vietu olimpiskajā Soču trasē Krievijā notiekošajā Pasaules kausa izcīņas noslēdzošajā, devītajā, posmā kamaniņu sportā, kas vienlaicīgi ir arī Eiropas čempionāts.

Pēc pirmā brauciena Šici atradās otrajā vietā, bet otrajā kļūdījās trases lejasdaļā un uzrādīja vien sesto labāko rezultātu, summā zaudējot vienu pozīciju. Ar grūtībām latvieši nosargāja bronzas godalgas, jo ceturtajā vietā palikušos Kristianu Oberštolcu un Patriku Grūberu no Itālijas Šici summā apsteidza vien par 0,006 sekundēm. jo 

Uzvaru guva titulētie vācieši Tobiass Vendls un Tobiass Ārlts, kuri divu braucienu summā Šicus apsteidza par 0,578 sekundēm, bet otro vietu izcīnīja Peters Pencs un Georgs Fišlers no Austrijas.

Šici Eiropas čempionāta godalgas ieguvuši piekto reizi karjerā, tomēr pirmās četras tika izcīnītas komandu stafetes sacensībās.

Latvijas divnieks uz goda pjedestāla kāpa pēdējās trijās sezonas sacensībās, bet kopā viņi to šosezon paveica piecas reizes, gūstot trešo vietu sezonas noslēguma kopvērtējumā, kas ir labākais rezultāts viņu kopējā karjerā.

Otra Latvijas ekipāža Oskars Gudramovičs un Pēteris Kalniņš pēc pirmā brauciena ieņēma 12.vietu, bet otrajā uzrādīja 14. rezultātu un summā atkrita uz 13.vietu, līderiem zaudējot 2,299 sekundes.

Pēc deviņos posmos aizvadītām 12 sacensībām par Pasaules kausu ieguva Tonijs Egerts un Saša Benekens no Vācijas. Viņiem pirms pēdējām sacensībām bija 70 punktu pārsvars pār Vendlu un Ārltu, kas nozīmēja, ka pietiek ar finišu starp labākajām 12 ekipāžām. To arī Egerts un Benekens paveica, Sočos gūstot septīto vietu.

Vēlāk sestdien risināsies arī dāmu sacensības, kurās Latviju pārstāvēs Elīza Tīruma un Ulla Zirne.

Tīruma trasē atgriezīsies pēc vienu sacensību izlaišanas. Janvāra pēdējā dienā Norvēģijā notikušajās Pasaules kausa sacensībās Tīruma pirmajā braucienā piedzīvoja kritienu, kā rezultātā kamanas neveiksmīgi uzkrita uz viņas kājas, traumējot ceļgala saites. Visu nākamo nedēļu latviete veseļojās un bija spējīga piedalīties februāra vidū Siguldas trasē notikušajā pasaules čempionātā, kurā individuālajās sacensībās guva 13.vietu, bet komandu stafetē tieši pēc viņas kļūdas mājinieki netika augstāk par septīto vietu.

Pagājušajā nedēļā notikušajā Altenbergas posmā Tīruma nepiedalījās, bet pašlaik viņas veselības stāvoklis ir būtiski uzlabojies.

Pasaules kausa kopvērtējumā dāmām pārliecinoša līdere ar 925 punktiem ir vāciete Natālija Geisenbergere, kura jau garantējusi triumfu kopvērtējumā. Viņai ar attiecīgi 751 un 672 punktiem seko tautietes Dajana Eitbergere un Tatjana Hifnere.

Tīruma iekrājusi 266 punktus un atrodama 13.pozīcijā, Zirnei ir 120 punkti un 25.pozīcija, bet 22 punkti un 40.vieta ir Kendijai Aparjodei. Savukārt Evelīna Alise Mitkus spējusi tikt pie sešiem punktiem, atrazdamās 46.pozīcijā.

Svētdien Pasaules kausa sezona noslēgsies ar vīru sacensībām un komandu stafeti.

Kā zināms, savās mājās notikušajā pasaules čempionātā Latvijas sportisti startēja neveiksmīgi, augstāko rezultātu sasniedzot Šiciem, kuri guva sesto vietu. Tomēr daudz labākus rezultātus sportisti sasniedza pirms nedēļas notikušajā posmā Altenbergā, kur Šici kāpa uz goda pjedestāla gan komandu sacensībās, gan jaunieviestajās Sprinta kausa sacensībās, bet Inārs Kivlenieks guva attiecīgi piekto un trešo vietu.

Pagājušā gada Soču olimpiskajās spēlēs tieši kamaniņu braucēji izcīnīja divas no četrām Latvijas godalgām - Jura un Andra Šicu ekipāža bija trešā labākā divnieku sacensībās, bet Šici kopā ar Elīzu Tīrumu un Mārtiņu Rubeni izcīnīja bronzu arī komandu stafetē.

Savukārt pagājušās sezonas Pasaules kausa kopvērtējumā vīriem Rubenis, Inārs Kivlenieks un Kristaps Mauriņš ierindojās otrajā desmitā, brāļi Šici divnieku sacensībās bija devītie labākie, bet dāmām Elīza Tīruma ierindojās 15.vietā. Stafetes sacensībās Latvija ieņēma kopvērtējuma piekto vietu.

Starpsezonā no Latvijas izlases sportistiem savu karjeru noslēdza vien pieredzējušais Rubenis, bet viņa vietā vīriešu izlasi papildinājis Riks Kristens Rozītis.

Par Latvijas izlases galveno treneri šosezon kļuvis Kaspars Dumpis, kurš aizstājis ilgus gadus šajā amatā aizvadījušo Pēteri Cīmani.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!