Par sportistu panākumiem viņu profesionālās karjeras laikā liecina medaļu un kausu kolekcijas, kas rotā mājas un sporta muzejus. Katra godalga un kauss raisa smaidu un labas atmiņas, savukārt sacensību rīkotāji cenšas uzvarētājiem sagādāt elegantas un atšķirīgas trofejas, kas izceltos arī plašās kolekcijās.

Starptautiskā Kamaniņu sporta federācija (FIL) jau ilgus gadus saviem sportistiem, Pasaules kausa posmu medaļniekiem un uzvarētājiem, pasniedz skaistas balvas, kas radītas no Bohēmijas kristāla, un neilgi pirms 2018./2019. gada sezonas sākuma tika parādītas trofejas, par kurām cīnīsies pasaules vadošie kamaniņu braucēji. Arī latvieši.

Trofejas un pokālus gatavo, slīpē un gravē Bavārijas kompānija "JOSKA Kristall GmbH", kas atrodas Bavārijas mežā, reģionā starp Minheni un Prāgu, kur ar stikla un kristāla apstrādi nodarbojas jau septiņus gadsimtus. Stikla putēju un apstrādātāju zināšanas un pieredze tiek nodota no paaudzes uz paaudzi, un šodien "Bayerische Wald" ir viens no svarīgākajiem stikla apstrādes centriem Eiropā.

Pie katras FIL Pasaules kausa trofejas strādājuši kopumā 12 cilvēki dažādās nodaļās — mākslinieki, stikla pūtēji, gravieri. Sacensību uzvarētāju apbalvošanai izgatavoti 86 kausi un 264 medaļas, portālam "Delfi" atklāja "JOSKA" pārstāvis Martins Bauers. Pasaules kausa trofejas izgatavotas no kristāla stikla, no stikla pūtējiem tās nonāk apstrādes nodaļā, pēc tam kausam pievieno zelta, sudraba un bronzas rotājums un filigrānu gravējumu īpašā tehnoloģijā.

"Stikla slīpētāji ir īpaši mākslinieki. Slīpējot stikli, viņi maina tā raksturu. Viņi virsmu padara mirdzošu vai matētu, vai rada kontrastus, nopulējot šķautnes. Viņi skatās, kur un kā stiklā lūst gaisma, lai izveidotu īstu mākslas darbu," saka kompānijas pārstāvis.

FIL balvu izgatavošana aizņēma kopumā divas nedēļas.

Greznās "JOSKA" kristāla balvas tiek pasniegtas arī citos sporta veidos, piemēram, Pasaules kausa sacensībās kalnu slēpošanā, biatlonā, Četru tramplīnu sērijas uzvarētāji tramplīnlēkšanā, DTM autošosejas seriālā un citos pasākumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!