Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvija cer 2014.gadā uzņemt Eiropas čempionāta sacensības kamaniņu sportā, kas notiktu Siguldas trasē, pastāstīja Latvijas Kamaniņu sporta federācijas (LKSF) prezidents Atis Strenga.

Šajās dienās Latvijā notiek 60.Starptautiskās Kamaniņu sporta federācijas (FIL) kongress, kurā bez finanšu rādītāju apstiprināšanas un 2016.gada pasaules čempionāta rīkotājvalsts apstiprināšanas tiks lemts, kur notiks 2014.gada Eiropas čempionāta sacensības.

Latvija jau ir tikusi pie tiesībām 2015.gadā Siguldā rīkot pasaules čempionātu. "Ceram, ka tiksim pie iespējas rīkot arī 2014.gada Eiropas čempionātu, taču tas kļūs zināms kongresā sestdien, 16.jūnijā," pastāstīja Strenga. "Eiropas čempionāts notiek paralēli ar Pasaules kausa posmu, bet tagad kongress izlems, kuras Pasaules kausa sacensības to rīkos. Mēs esam pieteikušies."

Siguldas trasē līdz 2015.gada pasaules čempionātam plānots veikt vērienīgus rekonstrukcijas darbus. Šim mērķim nepieciešamos aptuveni piecus miljonus latu ieplānos 2013. un 2014.gada valsts budžetā, iespējams, piesaistot arī Eiropas Savienības līdzekļus.

"Visas nianses, ko un kā vajadzētu darīt, nāk no kamaniņu un bobsleja federācijām, tomēr trases īpašniece ir valsts un rekonstrukciju var veikt tikai par tās naudu. Politiski ir nolemts, ka rekonstrukcija būs, tagad gaidām tālākos lēmumus," izteicās Strenga. "Valsts prezidents Andris Bērziņš mūsu nesenās vizītes laikā parādīja to, ka Latvijai interesē sports un arī kamaniņu sports, kas ir tradīcijām bagāts. Tāpat interesē Siguldas trase, tāpēc ceram, ka šī FIL prezidenta Jozefa Fendta vizīte palīdzēs saprast, ka rekonstrukcija jātaisa, jo mēs tomēr esam vieni no labākajiem pasaulē."

Strenga pauda prieku par Latvijā notiekošo FIL kongresu, kas ir cieņas apliecinājums pret Latviju kā kamaniņu sporta valsti.

"Šis ir pēdējais kongress pirms Soču olimpiskajām spēlēm, kurā vēl var notikt izmaiņas noteikumos, tāpēc tiks izskatīti daudzi jautājumi un smalkas nianses par kamanu konstrukcijām. Pēc šī kongresa būs skaidrs, ar kādām kamanām sportisti brauks Sočos," piebilda Strenga. "Zinām, ka vāciešiem ir savas nianses un knifi. Sākumā jautājumus izlēma tehniskā komisija, kas pēc tam tos nodeva tālāk kongresam, tāpēc galvenie sarunu punkti koncentrējas tehniskajā komisijā. Ir daži jautājumi, kas mums ir labvēlīgi, bet vāciešiem ne tik ļoti. Tās ir tik smalkas nianses, ka pat grūti izstāstīt."

"Visiem ir skats uz Sočiem, kur trase ir Nagano un Turīnas spēlēs redzēto trašu kombinācija. Tieši tāpēc komandā aktīvi atgriezies Mārtiņš Rubenis, kurš iepriekš veiksmīgi sacenties Nagano trasē. Viņš cītīgi trenējas, jo trase mums varētu būt parocīga," uzskata LKSF prezidents.

Kā ziņots, nākamās sezonas Pasaules kausa izcīņas posms kamaniņu sportā Siguldā notiks decembrī, nevis, kā ierasts līdz šim, februārī. Siguldas posms paredzēts kā ceturtais sezonas kalendārā un norisināsies 15. un 16.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!