Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Viss darbs šajā - nākamajā sezonā pēc pēcolimpiskās un arī divās nākamajās līdz 2014. gada Soču olimpiskajām spēlēm būs pakārtots tām, uzsvēra Latvijas kamaniņu braucēju izlases galvenais treneris Pēteris Cīmanis.

''Visas šīs sezonas ir kā sagatavošanās posmi olimpiskajām spēlēm, kas mums ir galvenais. Nav mums doma uzvarēt Latvijas čempionātā, vai kādā draudzības kausa izcīņā. Mūsu galvenais mērķis ir olimpiskās spēles, jo neesam tik lieli un stipri, lai visur gūtu maksimāli labus rezultātus,'' sacīja treneris.

''Daudzreiz ir tā, ka sezonas laikā rezultāti nav spīdoši. Taču tas skaidrojams ar to, ka tiek izmēģināta tehnika. Katra sezona ir gatavošanās olimpiskajām spēlēm, lai beigās rezultāts būtu tāds, kāds ir bijis.''

Par sasniegumiem pēdējās divās olimpiskajās spēlēs kamaniņu braucējiem nav ko kaunēties, jo godalgas bija gan 2006. gadā Turīnā, kur bronzu ieguva Mārtiņš Rubenis, gan 2010. gadā Vankūverā, kur sudrabu Vistlerā izcīnīja Andris un Juris Šici.

Patlaban komanda līdz 12. novembrim gatavojas sezonai Siguldā, bet pēc tam dosies uz Altenbergu, kur būs starptautiskā treniņu nedēļa, jo šajā Vācijas trasē februārī notiks arī pasaules čempionāts.

''Komandā mums lielu izmaiņu nav. Klāt nācis Kristaps Mauriņš no junioriem, kurš šogad pirmo gadu pa īstam brauks pie pieaugušajiem. Elīza Tīruma pagājušajā gadā [izlases komandā] jau degunu apsildīja. Ir jaunais divnieks Andrejs Bērze/Uldis Logins, kas pagājušajā sezonā pasaules čempionāta laikā krita un pēc tam vairs nevarēja startēt. Tagad viss izskatās cerīgāk. Tagad vēl pēdējās rehabilitācijas. Ceru, ka līdz izbraukšanai jau viss būs pilnīgā kārtībā,'' domā Cīmanis.

Arī maijā vidū autoavārijā cietušais Juris Šics divniekā kopā ar savu brāli Andri aizvadījis pirmos treniņus uz ledus. ''Izskatās viss labi, taču arī nevar visu darīt strauji,'' treneris atgādina par piesardzību.

''Viņam vasarā nācās ārstēties, ne trenēties. Pirmajos posmos mēģināsim, taču viss būs atkarīgs no tā kā jutīsies. Nav vajadzīgs likt lielas slodzes, jo no tā labuma tāpat nebūs. Tas viss būs pēc izjūtām.''

Vēl komandā būs Rubenis, Inārs Kivlenieks, Maija Tīruma, Oskara Gudramoviča un Pētera Kalniņa divnieks.

Komandu stafete turpmāk būs iekļauta olimpisko spēļu programmā, bet Latvijas komanda ir divu pēdējo Eiropas čempionātu uzvarētāja tajā - 2008. gadā Čezānā un 2010. gadā Siguldā.

Cīmanis nedomā, ka kaut kas ļoti mainīsies saistībā ar šo disciplīnu, kas četros no astoņiem posmiem papildinās pasaules kausa izcīņas programmu. ''Mainījies jau tikai nosaukums – stafete iekļauta olimpiskajā programmā. Arī pirms tam stafete tika virzīta olimpiādei un nebija nekas sliktāk. Tikai tagad komandas nopietnāk gatavosies. Arī mums mākslīgajā estakādē ir izgatavoti tādi vārtiņi, kādi būs sacensībās un katrā treniņā tiek trenēta reakcija uz vārtiņiem. Nebūs tā, ka mums būs atsevišķa komanda, kas brauks stafetē. Komanda tai tiks komplektēta raugoties no tā, kam labāki rezultāti katrā trasē.''

Pasaules kausa pirmais posms notiks Īglsā 26. un 27. novembrī, kam sekos decembra posmi Kanādas trasēs Vistlerā un Kalgari. Janvārī būs posmi Kēnigszē, Oberhofā un Vinterbergā (visas Vācijā), Sanktmoricā (Šveicē), februārī pasaules čempionāts Altenbergā, pasaules kausa noslēguma posms Siguldā un Eiropas čempionāts Paramonovā (Krievijā). Latvijas kamaniņbraucēji pagaidām neplāno piedalīties tikai Kalgari un Sanktmoricas posmos, kuros arī nav paredzētas sacensības komandu stafetē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!