Foto: Shutterstock
Sašutuma vētru izraisījusi 13 gadus veca krievu daiļslidotāja Anastasija Šabotova, kura savā "Twitter" kontā, atbildot uz sekotāju jautājumiem, norādījusi, ka snieguma stabilitāti var nodrošināt ar "pareiza dopinga" palīdzību, izsaucot skarbu reakciju profesionālajās sporta aprindās.

"Kā panākt stabilu sniegumu? Iedzert daudz dopinga — un būsi stabils. Tas arī viss. Tikai vajag pareizo dopingu dzert," atbilžu sesijā tiešsaistē atbildējusi Šabotova. Tāpat viņa apgalvojusi, ka sportisti, kas trenējas ledus arēnā "Hrustaļnij", "protams, dzerot [dopingu]." Meitene ir bērnu un jaunatnes sporta skolas "Sņežnije barsi" audzēkne

Meitenes atklāsmes internetā izraisījušas plašu nosodījumu. Krievijas Daiļslidošanas federācijas ģenerāldirektors Šabotovas izteikumus nosaucis par "muļķībām" un atteicies tos komentēt, arī federācijas prezidents Aleksandrs Gorškovs meitenes teikto neņem par pilnu, nodēvējot tās par "blēņām".

Ļoti skarbi jaunās daiļslidotājas paziņojumus komentējusi 1988. gada olimpiskā čempione dejās uz ledus Natālija Bestemjanova. "Viņa ir jau pieaugusi, izveidojusies sportiste, kurai vajadzētu atskaitīties par saviem vārdiem," bijušo daiļslidotāju citē aģentūra TASS. "Viņi 15 gadu vecumā jau var uzvarēt Olimpiādē, un ja viņa 13 gadu vecumā runā tādas lietas, tad nedraudzējas ar galvu. Lai slidotu stabili, vajag vienkārši trenēties un sargāt savu nervu sistēmu."

Šabotovas trenere Svetlana Panova sola reaģēt uz meitenes izteikumiem. "Saprotams, ka no manas un vadības puses būs reakcija. Nebūs tā, ka viņa pieļāva kļūdu un viņai tika piedots. Taču saprotiet, ka tas ir 13 gadus vecs bērns? Viņu sodīt ar nāves sodu, nosist? Skaidrs, ka man daļēji būs par to jāatbild, bet adoptēt daiļslidotājus es nevaru. Ir vecāki, viņiem ir jāseko personiskajiem kontiem un jākontrolē šādas situācijas," saka trenere. "No vadības vai federācijas puses var būt disciplināri lēmumi, bet ceru, ka iztiksim ar rājieniem. Man žēl izpostīt meitenītes karjeru dēļ kaut kāda apgalvojuma, kas nebija domāts nopietni. Ja to būtu teikusi 20 gadus veca sportiste, tā būtu cita lieta."

Nopietni uz Šabotovas teikto reaģējusi arī Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA), un tās vadītājs Jurijs Gnauss apsolījis pievērst īpašu uzmanību viņas vārdiem. Jautāts, vai RUSADA attiecībā uz jauno sportisti veiks papildu pārbaudi vai izglītošanu, Gnauss izdevumam "Sport Ekspress" atbildēja: "Mēs darīsim gan vienu, gan otru. Bet galvenais — mums visiem ir jāveido valstī neiecietību attiecībā uz dopingu."

"Tas ir ļoti skumji, un es esmu sašutusi arī par to, ka šādā vecumā cilvēks vēl nav noformējies morāli un emocionāli," saka RUSADA ģenerāldirektora vietniece Margarita Pahnocka. "Šī meitene var izrādīties, pārspīlēt, lai arī patiesībā tā varbūt nedomā. Tad jautājums ir pie vecākiem, treneriem, pedagogiem un federācijas. Šī situācija nekam neder, jo tā var ietekmēt antidopinga kultūras veidošanos viņas sekotāju vidū, kuri varētu vēlāk pievērsties profesionālajam sportam."

"Viņai nav elektroniska sertifikāta, nekādos semināros klātienē viņa nav piedalījusies. Tas nekādā gadījumā nepaies garām neievērots, noteikti tiks sperti konkrēti soļi. Daudzās situācijās — ne tikai sportā, bet arī dzīvē — šāda bezatbildība var novest pie ļoti smagām sekām, tāpēc vienkārši palaist gar ausīm to nedrīkst," piebilst Pahnocka.

Vēlāk meitene arī pati publiski atzina, ka sarunājusi muļķības. "Es pateicu muļķības. Iespējams, tāpēc, ka pēdējās sacensībās zaudēju. Es nedomāju, ka mani ne tā sapratīs," savā "Instagram" kontā ievietotajā video paziņojumā saka Šabatova.

View this post on Instagram

A post shared by 🍑NASTYA🍑 (@nastya_shabotova) on Jan 21, 2019 at 7:25am PST

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!