Foto: AFP/Scanpix/LETA
2014. gada Ziemas paralimpiskajās spēlēs Sočos krievu sportistiem veiktas "aizdomīgas" dopinga pārbaudes, salīdzinot ar citu valstu olimpiešiem, vēsta ārzemju mediji.

Viens no Soču paralimpisko spēļu laureātiem, norvēģu biatlonists Nils-Ēriks Ulsets intervijā Norvēģijas raidsabiedrībai NRK norādījis, ka krievu sportistiem dopinga analīzes veiktas citā telpā un viņu tur uzturējušies tikai dažas minūtes.

"Gaidot, lai nodotu urīna paraugus, ievērojām, ka ārzemju sportisti pulcējās vienā telpā, bet krievi - citā," viņš stāsta. "Kad mēģināju ieiet tajā telpā, mani apturēja un norādīja uz ārzemniekiem paredzēto."

Ulsets neapsūdzot krievu sportistus aizliegto preparātu lietošanā, taču norāda, ka tas viss izskatījies "aizdomīgi". Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās komisijas priekšsēdētājs Ričards Paunds izteicies, ka neesot pārliecināts, vai "nav notikušas manipulācijas ar Soču Olimpiādes rezultātiem". "Mums nav konkrētu pierādījumu, taču nav grūti iedomāties, kādas analīzes Krievijas valsts gribētu," Paunds izteicās pēc skandalozā komisijas ziņojuma 9. novembrī par dopingu Krievijas sportā.

Krievija Soču paralimpiskajās spēlēs izcīnīja 30 zelta, 28 sudraba un 22 bronzas medaļas, kopumā par 65 vairāk nekā nākamā spēcīgākā valsts medaļu ieskaitē.

Starptautiskā Paralimpiskā komiteja (IPC) norādījusi, ka Soču olimpiādes laikā vidi dopinga pārbaužu procesi notikuši "saskaņā ar starptautiskajiem testu standartiem".

"Neatkarīgi WADA novērotāji un IPC antidopinga komisijas pārstāvji bija klāt, novēroja visu programmu, un neradās nekādas aizdomas," norādīts IPC izplatītajā paziņojumā.

Kā zināms, Krievijas Vieglatlētikas federācijai un Krievijas Antidopinga aģentūrai (RUSADA) pēc neatkarīgas izmeklēšanas ir piespriesta pagaidu diskvalifikācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!